sanser nyfødt

Sanser hos nyfødte

Babyer er født med akkurat de samme sanser som voksne, så lenge den nyfødte er normalt utviklet. Det lille vidunderet har både syn, hørsel, lukt, smak og berøring. Noen av sansene er sterkere enn andre når de er nyfødt. 

Sanser hos nyfødte

Syn

Syn er kanskje ikke overraskende en av de sansene som er minst utviklet etter fødselen. Det er forsket på hva den nyfødte kan skille ut ved hjelp av synet. Det er blant annet funnet ut av babyer foretrekker myke linjer framfor rette. De  foretrekker altså runde former framfor firkantet. Aller helst foretrekker de å se på ansikt. Og helst foreldrene sitt ansikt. Som forelder var det utrolig fascinerende å se i hvilken enorm fart synet utviklet seg!

sanser syn
Babyen elsker å se på ansiktet ditt! Illustrasjonsbilde: Stockfoto
Hørsel

Det nyfødte barnet foretrekker å høre stemmer framfor andre lyder, og de kan fort skille mellom mors stemme og fremmede stemmer. Hørselen er bedre utviklet enn synet når babyen er nyfødt. Det sies at nyfødte foretrekker lyse stemmer, så kanskje det er derfor vi ofte automatisk snakker lysere til babyer?

Helt fra nyfødt snakker vi med barnet, noen snakker babyspråk, andre snakker vanlig til de små. Eller en blanding av de begge. Snakk med babyen din helt fra starten, og syng gjerne for de. Her valgte jeg en barnesang som jeg har sunget x antall ganger for min datter helt fra hun var nyfødt. Hun lyser alltid opp når hun hører «blomster små».  Jeg synger mange forskjellige sanger til henne, men det går ikke en dag uten at vi synger blomster små, da blir hun kjempeblid!

Lukt og smak

De best utviklete sansene hos den nyfødte er lukt og smak. Babyen snur seg mot det som lukter søtt, som brystmelk. Det sies derfor at det er et overlevelseshensikt for spedbarnet å kunne skille søte lukter fra andre lukter.

Det har også vært forsket på om babyer kan gjenkjenne mor ved hjelp av luktesansen, og studier viser at de kan det. Kanskje du også har fått tips om å legge et godt brukt ammeinnlegg i sengen eller vognen til babyen for at han skal kunne sove lenger?

sanser spise
Lukte- og smakssansen er livsviktig for babyen. Illustrasjonsbilde: Stockfoto
Berøring/motorikk

Babyer elsker nærkontakt. Fysisk nærhet er trygghet. Tenk bare på det lille spedbarnet som har vært i trygge, forutsigbare omgivelser i mammas mage. Livet utenfor magen er ukjent, men å ligge oppå mamma eller pappa er trygt. Lyden av et dunkende hjerte er beroligende, og om man tenker på hva babyen har kommet fra (mammas mage) og til verden utenfor full av sanseinntrykk er det ikke så rart at mange spedbarn foretrekker å ligge oppå mamma eller pappa store deler av døgnet.

Reflekser

Nyfødte er født med en del reflekser, som åpenbart har en overlevelseshensikt. Dette ser vi for eksempel ved søke- og sugerefleksen, denne refleksen er helt nødvendig for at barnet skal få i seg mat.

Griperefleksen er når barnet griper rundt fingeren din når du stryker hennes over håndflaten eller legge fingeren din i hånden hennes.

Omklamringsrefleksen er når barnet blir utsatt for en plutselig lyd eller bevegelse. Da gjør slår de ut med armene før de gjør en omklamrende bevegelse. Da kan det bety at de skvetter eller er utrygg.

Gå-refleksen er om en holder den nyfødte slik at bena står mot et fast underlag, da beveger bena seg som om at babyen prøver å gå.

Det er utrolig hvor fascinert man blir av å følge den lille hjelpeløse nyfødte babyen gjennom ukene og månedene som går og se hvordan alle sansene utvikler seg i rekordfart!

(Kilde: Vigdis Bunkholdt: Utviklingspsykologi, 2000).

Illustrasjonsbilde: Stockfoto

FØlg oss på facebook
#
hits