Grønn te

Vi mennesker er ofte såkalte vanedyr, og med det mener man at hvis man har funnet noe man liker så spiser, drikker eller gjør man dette nesten like mye ut fra rutiner som noe annet.

grønn-te

Man velger ofte produkter ut fra det samme merket uten å forsøke andre og ender for eksempel opp med å bestille de samme rettene på restauranter og går til de samme restaurantene.

Dette er egentlig ikke latskap selv om det kanskje kan virke slik, men heller et tegn på at vi mennesker ofte handler ubevisst ut ifra rutiner, vaner og følelse av trygghet. Kraften fra gjenkjennelse er ganske sterk og for å forsøke nye ting så krever det for mange at de gjør bevisste valg på akkurat det å forsøke alternativer

For personer som for eksempel drikker sort te til lunch hver eneste dag, så må disse personene gjøre et valg om å bytte eller prøve grønn te.

Lite eventyrlysten?

Noen mennesker er absolutt eventyrlysten og forsøker nye ting stadig vekk. Om det gjelder nye matretter, reisemål eller frisørsalonger så er det færre som tester ut nye hver gang i forhold til de som holder seg til det de vanligvis bruker. Mange vil nok si at hvorfor forandre på noen som fungerer?

grønn te

Man kan forklare noe av dette med at flesteparten av mennesker foretrekker forutsigbarhet, også de som sier de liker å prøve nye ting. Dette gjelder både i hverdagen og på fritiden. Man kan for eksempel se at når det kommer til feriereiser, så ender mange å booke samme reisemål eller også hotell gjentatte ganger.

I tillegg har vi mennesker en merkelig lojalitet til det en kjenner. Det kan være på grunn av barndomsminner og erfaringer, geografiske årsaker eller følelsen en får av for eksempel en logo.

Liker man sjokolademelk så ender man ofte opp med å kjøpe den samme år etter år, uten å forsøke nye merker som kommer på markedet. Gjenkjennelse og lojalitet gir sterke bånd og derfor må man velge å forandre merke eller vane hvis man skal prøve noe nytt.

En vane som sitter dypt forankret for veldig mange er den daglige drikk av kaffe eller te. De som drikker kaffe, må ha den til faste tider og er ofte svært lojale på hvilket fakkemerke de velger. Te drikkerne på den andre siden er kanskje litt mer eventyrlysten enn kaffedrikkerne.

Det kan ha noe med at man faktisk har et stort utvalg av te å velge mellom. Grønn te for eksempel kommer i veldig mange smaker og merker.

Utforsk grønn te i karanteneperioden

Akkurat nå er de aller fleste i en spesiell situasjon hvor man skal tilbringe uker hjemme på grunn av sosial isolering for å bekjempe spredningen av det smittsomme coronaviruset.

Utforsk grønn te

Ikke kan man sette seg på en kafe og ta seg en kaffelatte og dagene kan oppleves som lange for mange. Når man nå skal få dagene til å gå så hvorfor ikke prøve ut noe nytt?

Man kan utforske grønn te fra hele verden, både ferdig te i enkelt-poser og grønn te i løsvekt. Oppdag smaker og effekter som bare grønn te kan gi oss. Hvorfor ikke legg vekk kaffe for en stund og se om grønn te kan være et godt eller kanskje bedre alternativ? Noen vil kanskje oppdage at de faktisk virkelig liker grønn te, mens andre finner ut at de fremdeles foretrekker kaffe.

Behøver man noen ekstra grunner til å være litt ekstra nysgjerrig på grønn te nå i denne perioden så kan muligens disse være overbevisende:

  • Grønn te inneholder koffein som virker lengre i kroppen enn koffeinet i kaffe.
  • Dette er en te og en drikk som påvirker forbrenningen positivt og har en slankende effekt.
  • Grønn te har vist i studier at den har mange gode helsebringende egenskaper.
  • Antioksidanter er viktig for immunforsvaret og virker helbredende og reparerende på celler i kroppen. Grønn te er stappfull av antioksidanter.

Test ut både grønn te i løsvekt og pose

De som elsker te, hevder at den beste teen får man ved å brygge te i løsvekt. Størrelsene på selve tebladene er større enn te i pose, og man opplever sterkere smak. Styrken på smaken henger sammen med bladenes størrelse. Minuset er nok det at det er litt mer komplisert og ikke så praktisk å ta med på for eksempel skole og jobb.

grønn te i løsvekt og pose

Siden man nå under denne pandemien tilbringer tiden hjemme, gjør det jo ikke noe at te i løsvekt ikke er så praktisk. Kan jo også være litt artig å lære seg å brygge skikkelig grønn te.

Konvoluttposer er de te-posene vi er mest vant til og kanskje de enkleste å få til. Det tar kortere tid å trekke grønn te fra slike teposer enn i løsvekt. Man kan jo eventuelt starte med grønn te i konvoluttposer og man får kjøpt såkalte samlepakker med flere ulike sorter grønn te. Da får man jo enkelt testet forskjellige varianter.

Så kan man få en mellomting av grønn te i løsvekt og konvoluttposer. De er de trekantete pyramideposene. Tebladene i disse posene er større enn i konvoluttposene og derfor får man mer smak og sterkere te. Samtidig er det enklere for en nybegynner med pose enn grønn te i løsvekt.

Helsebringende grønn te

Mennesker har drukket grønn te i flere tusen år, og tradisjoner fra Kina er over hele fem tusen år, men den japanske grønne teen er omtrent fem hundre år. Egenskaper som kjennetegner grønn te er:

Japansk grønn te er kjent for å være blant den aller beste teen i verden laget med uovertruffen kvalitet. Den er en del mørkere og sterkere enn den kinesiske. Kinesisk grønn te er letter og søtere med innslag av for eksempel honning og jasmine.

Helsebringende grønn te

De beste te-plantasjene lager den aller beste teen av blader som plukkes på vårparten. Disse bladene vil da være stappfull av antioksidanter og søtere i smaken.

  • Man tilbereder grønn te ved å trekke den i 2-3 minutter i omtrent 80 grader.

Hva slags plante er te-planten?

All ekte te kommer fra den samme planten, Camellia Sinensis. Det er faktisk bare fire forskjellige typer te, nemlig hvit, sort, oolong og grønn te. Alle andre typer fruktte og lignende regnes ikke som ekte te.

te-planten

Denne planten som er en busk, er en tropisk grønn plante med spisse blader som skinner. Har man sett den en gang så kjenner man den raskt igjen. Den trives i fuktige og tropiske klimaer og vokser saktere jo høyere opp i høyden den gror. Over 2000 meter over havet vokser den desidert saktere enn i lavlandet. Det samme gjelder hvis den får lite sol.

Selve te-busken blir i gjennomsnittet rundt 120 cm høy. Den kan vokse seg høyere, men klippes for å gjøre det enklere å foreta plukking og innhøsting. Eksperter på te kan kjenne forskjell på om teen har blitt plukken for hånd eller ikke. Den beste smaken får man ved å plukke for hånd. Da velger man ut knoppen og de øverste bladene.

Grønn te er verdt å utforske

Om man tester ut ulike typer for smakens skyld eller for alle de positive egenskapene den har for helsen, så finner de fleste en eller flere de liker. Hva kan være bedre enn en energi boost som samtidig er sunn? Grønn te bør utforskes.