Tips til å starte en fiskerestaurant

Hva skal til for å designe og skape en vellykket og minneverdig fiskerestaurant? Mange går rundt med en grunder-spire i magen og drømmer om å starte noe eget.

fiskerestaurant

Uansett om man ønsker å skape en ny virksomhet og om det er en fiskerestaurant eller en antikkforretning, så må man aller først få ideene ned på papiret.

Praktiske ting som lokaler og hvor man ønsker at virksomheten skal være vil være blant de første praktiske tingene man starter med. Ut fra lokalene kan man videre gå løs på ideer rundt interiør, rutiner og for eksempel menyer.

Ulike plasseringer

Hvor er det best å ha en fiskerestaurant? I de mange kystbyene lags hele den langstrakte kysten her i landet, kan man finne spennende restauranter og ofte ikke bare en fiskerestaurant. Det er naturlig å ønske et lokale som ligger ved sjøen når man skal servere havets delikatesser.

restaurant

Ofte vil man få råvarer fra den lokale fiskebryggen hvis man har mulighet til det og dermed blir en fiskerestaurant på kaien desto mer attraktiv.

Innlandsbyene har selvfølgelig sine spisesteder og de aller fleste byene har en fiskerestaurant. Selv om disse byene ikke ligger ved sjøen, så er det ofte mulighet å legge en fiskerestaurant ved en elv eller et ferskvann hvis det er i området.

Dette er de geografiske stedene man plasserer virksomheten, men det finnes også andre valg når det kommer til valg av lokalene.

 • I en eldre bygning
 • Kjøpesenter
 • Historiske bygninger som for eksempel gamle kirker, fabrikker, gårdstun, stall og låver, naust
 • Frittstående nye bygninger hvor flere ulike restauranter samles

Interiør

Når man har komt så langt som å tenke på interiøret så begynner det å bli veldig spennende. Da har man som regel funnet lokalet man skal starte en fiskerestaurant, og dermed vet man hva man har å jobbe med.

Hvis man starter en fiskerestaurant på brygga, i et naust eller i en annen bygning nær havet, da er det veldig lett å tenke maritime detaljer.

fiskerestaurant på brygga

Maritime og nautiske detaljer kan også være med på å skape atmosfære i en fiskerestaurant som ikke ligger ved sjøen. Slike detaljer kan gjøre store rom mer intime og koselige, og små rom spennende og intime.

Fargevalget spiller også en rolle og man blander gjerne hvitt med blåfarger samt treverk.

Maritime og nautiske detaljer man ofte ser på en fiskerestaurant er for eksempel:

 • Kompass
 • Fiskegarn og teiner
 • Sjøkart
 • Årer
 • Miniatyrutgaver av seilbåter og andre typer fartøy
 • Skjell og andre ting man finner langs sjøen som rekved

Enkelte slike spisesteder har også akvarium med levende fisk til utstilling. Noen har større akvarium med krabber, kreps og andre typer skalldyr som serveres på menyen. Noen steder kan man velge seg den man skal spise og dermed blir dette en del av selve opplevelsen.

Hva skal det stå på menyen?

En fiskerestaurant er som regel spesialisert på alle råvarer fra havet. Det gjelder både ulike retter av forskjellige typer fisk og ulike typer skalldyr. Man finner nok ikke fiskepinner på menyen, men man kan fristes med alt fra supper til innbakt fisk servert med både tradisjonelle og eksotiske sauser.

Som regel endres menyen ut fra hva som er dagens fangst og årstidene. På nyåret kommer det rykende fersk torsk fra nord, i august har man makrellen og på sommeren og sensommeren kan man serveres fersk norsk villaks.

Stadig flere har fått smaken på nøye tilberedt skalldyrsretter og for mange er dette noe som ikke lages hjemme, men som man gleder seg til å nyte på en fiskerestaurant. De fleste vet ikke hvordan man tilbereder disse rettene og ser på det som noe eksklusivt og hovedårsaken til at de frekventerer slike restauranter. De typene skalldyr man kan finne på menyene er ofte:

 • Hummer
 • Reker
 • Kreps
 • Krabbe
 • Blåskjell
 • Østers

Skalldyrene serveres som regel med gode sauser, dipper og ferskt brød. Når man skal starte en fiskerestaurant så setter man gjerne sammen menyen med den som skal være ansvarlig for maten.

Skalldyr

Man har kanskje en kokk som har spesialisert seg på sjømat og kan ta både internasjonale råvarer og lokale råvarer og lage en sammensatt fristende meny.

Det lille ekstra

Det kan være lurt å hente inn litt kunnskap om for eksempel gode viner som passer til sjømaten som serveres. Gjerne ha en liten utstilling av de ulike sortene og ha ansatte som kjenner til både rettene og vinene som passer sammen.

Opplæring av de ansatte er en veldig viktig del av en ny fiskerestaurant og de ansatte er en del av restaurantens ansikt utad. God service og en god fremstilling av menyen vil være en del av det som gjør at kundene kommer tilbake.

Gode retter som tilberedes riktig er svært viktig. Man kan godt tilby noen overdådige og kompliserte retter, men det er nok også viktig å kunne tilby enkle varianter på menyen.

En annen ting er at når hoved ingrediensene er ferske så bør brød, deserter og annet tilbehør også være ferskt og smakfullt.

Kilder: