Lysekroner

Vi alle har et bilde av og vet hvordan lysekroner ser ut. Kanskje man har vokst opp med en i hjemmet eller har sett lysekroner på en offentlig plass. Konklusjonen er vel den at alle mennesker har sett og vet hva en lysekrone er, uten nødvendigvis å ha så veldig mye informasjon rundt dem.

Lysekroner

Vi har kanskje sett store og overdådige lysekroner med full utsmykning i for eksempel kongehuset når nyttårstalen holdes eller kanskje på 17 mai.. Lysekroner er ofte svært synlig og profilert i filmer og i reklamer.

Interiør og trender

Mange har sett noen flotte lysekroner hengende i interiørbutikkene, ofte mer moderne og kanskje minimalistiske for å passe til dagens stil. Man kan fort tenke seg at lysekroner var noe mer populært før i tiden, men som alle andre trender så dukker de stadig opp i nyere former og stiler som passer mer til dagens samfunn.

Lysekrone stue

Evolusjonen som er pågående og på langt nær statisk innen interiør og kunst, er faktisk meget interessant. Siden morgendagen og det «nye» hele tiden kommer og går i likhet med trender og stiler, har vi sett at det alltid være noen få ting som holder seg stilrent gjennom tidene. Blant disse stilartene har vi lysekronen som et veldig godt eksempel.

Ideen av en lysekrone og hva som utgjør forskjellen på de ulike typene av lyskildene er enkel. En vanlig taklampe og en lysekrone har mange ulikheter. Dette er ulikheter som blant annet er at lysekroner består av flere lamper og hengere.

Ett hengende smykke av betydning

En lysekrone eller flere, vil virkelig utsmykke hjemmet og boligen på mange fronter. Det er egentlig et smykke i hjemmet. Om det er en klassisk lysekrone eller en moderne mer minimalistisk lysekrone, så bærer de det samme symbolet som gir oss følelsen av:

 • Luksus
 • Eleganse
 • Grandiositet
 • Rikdom
 • Glam

lysekrone

Derfor vil en veldig ofte finne lysekroner hengende i fem stjernes hoteller for å gi kunder og gjester en følelse av luksus i det de entrer bygningen. På hoteller og andre lignende bygninger henges det ofte lysekroner i resepsjonen og inngangshallen.

Det er det første en ofte ser når en kommer inn. Dette symbolet som lysekroner gir, er så kraftig at man også finner lysekroner på plasser som blant annet:

 • Bryllup
 • Restauranter
 • Museum
 • Dansehaller
 • Operascener

Og dette kun for å gi mennesker en følelse av eleganse og luksus, og dermed heve tilstelningen og lokalet til et høyere nivå. Lysekroner er faktisk det samme som å plassere et smykke i et hjem, og som regel vil det kun være en stor og eventuelt noen andre av mindre størrelse. Alt vil variere på hvordan en bor og mulighetene man har til størrelse og stil.

Hvordan innrede med lysekroner

Store lysekroner egner seg best og brukes mest i stue, entreen og i spisestuen. De store krever ofte litt høyere takhøyde for å kunne vises frem med all sin prakt. Små lysekroner får lett plass på soverommet eller på bad og kjøkken. Derfor har man i disse dager svært store valgmuligheter når man skal se etter lysekroner i riktig størrelse og i den stilen som passer stedet i boligen best.

En vil også finne at det er diverse prisklasser som varierer ut ifra butikk til butikk. Man vil uansett kunne være i stand til å finne en lysekrone som ikke koster skjorta hvis budsjettet ikke tillater det.

Lysekroner fra A til Å

Lysekroner har samme opphav og fungerer likt, selv om det finnes veldig mange ulike varianter og kommer i en rekke ulike størrelser. Verdens aller største lysekrone som befinner seg i Muscat, er gedigen og vekten er på vanvittige 6570 kg.

En slik overveldende lysekrone krever selvfølgelig stor plass og denne har et heng på imponerende 29.9 meter. Denne lysekronen har mange armer og lyspunkter, og er utsmykket med 67000 Swarovski krystaller.

lysekrone-stor

Så har man de mindre som de fleste av oss er vant til. Dette er små lysekroner med fire eller fem armer som for eksempel henger i gangen til farmor, på hytten eller over spisebordet hjemme.

Lysekroner kan være svært ulike i utseende, i prisklasse og det samme gjelder når det er snakk om materialene de er laget av. Noen lysekroner lagd av metall som smijern eller stål, andre av gull, sølv eller glass og noen av treverk.

Ikoniske og verdenskjente lysekroner

Det finnes noen verdenskjente lysekroner som har sørget for og vært med på å ivareta trenden med lysekroner. Dette har de gjort via film, fotografier, bøker og historiske monumenter. Noen av de aller mest kjente ikoniske lysekronene er.

 • Lysekronen fra Disneys film, skjønnheten og udyret
 • Titanic sin legendariske lysekrone
 • Lysekronen som er en viktig del av operaen “The phantom of the Opera”
 • Lysekronen som kan beundres i Frankrike i Speilhallen i Versailles

Alle disse lysekronene er velkjente i hele verden og det kan garanteres at man har hørt om en eller flere av disse. Ofte så holder det med å se et bilde og så vet man hva bildet viser, og hvilket sted det er snakk om.