Er kredittkort gratis lån?

Kredittkort er kjekke løsninger om har behov for litt ekstra penger på et gitt tidspunkt. Fordelen med kredittkort er at det er kostnadsfritt i bruk, og betaler du regningen når du skal har du i prinsippet lånt penger helt gratis. Den store fellen som mange derimot går i, er nettopp å glemme at regningene skal betales tilbake, og at rentepåslaget fort kryper oppover om man ikke gjør det.

Låne penger

Kredittkort gir deg ekstra kreditt på kontoen som du kan bruke til det du vil når du vil, og fungerer i teorien som et konstant lån. Men er det egentlig gratis penger? I de fleste tilfeller er svaret på dette ja. Er du flink til å betale tilbake det beløpet du har handlet for med kredittkortet ditt innen denne regningen kommer til forfall i banken, så har du i utgangspunktet lånt penger helt gratis, uten å tenke over lånesøknader og behandlingskostnader. Holder du deg derimot ikke til den rentefrie betalingsutsettelsen, så starter kostnadene ved kredittlånet ditt. Det er når kredittbeløpet går som en regning til forfall i banken din at rentene starter å telle på det utestående beløpet.

Unntak er hvis du har brukt kredittkortet til å ta ut kontanter eller overføre til en annen konto, hvor rentene vil beregnes fra tidspunktet for den aktuelle transaksjonen. De fleste kredittkort har en forholdsvis høy rente, så beløpet du skal betale tilbake kan fort vokse seg større enn du hadde tenkt. Betaler du ikke tilbake noe på regningen vil rentene for måneden etter bli regnet ut fra det nye og høyere utestående beløpet, og slik kan kredittkortregninger vokse seg over hodet på mange.

Et eksempel kan se slik ut;

  • Beløp du har handlet for med kredittkortet: 1000 kr
  • Rentenivå etter den rentefrie perioden: 18 %
  • Beløp å tilbakebetale etter 1 mnd: 1180 kr
  • Beløp å tilbakebetale etter 6 mnd: 2699 kr
  • Beløp å tilbakebetale etter 12 mnd: 7287 kr

I eksemplet er det tatt forbehold om at kredittregningen ikke har blitt tilbakebetalt verken delvis eller helt.

Det som virker som et uskyldig og oversiktlig beløp å bruke ekstra, kan plutselig vokse seg til store og utfordrende summer hvis man ikke er forsiktig med bruken. Si at du betaler tilbake 100kr i måneden, vil du fremdeles ikke komme under det første rentetillegget på 180kr, og istedenfor å nedbetale på selve beløpet ender du fort med å kun betale rentene som kommer i tillegg.

Over lenger tid kan kredittkort dermed gjøre at du betaler mer, og taper penger, istedenfor å gi deg det ekstra spillerommet i økonomien du ønsket, og som kanskje var årsaken til at du anskaffet kredittkortet i utgangspunktet.

Dersom du har god oversikt over din private økonomi, og vet med deg selv at du ikke tar opp lån på dagen eller handler med kredittkortet for en større sum enn du vil være i stand til å betale tilbake, kanskje aller helst innenfor den rentefrie perioden, er det ingenting i veien for å anskaffe et kredittkort som kan gi deg den økonomiske friheten du ønsker. De fleste har god kontroll over sitt forbruk og vil ikke ha noen utfordringer med å følge vilkårene for bruken av kortet.

Man skal derfor ikke bekymre seg over å anskaffe et kredittkort hvis man vet med seg selv at det vil bli brukt innenfor sin egen økonomiske kapasitet. Tvert imot kan man spare mange penger ved å kunne benytte seg av gode tilbud når de aktuelle, noe et kredittkort kan gi deg friheten til å gjøre.