Gravid dame med julemat på tallerken

Julemat du som gravid trygt kan spise

23.12.2016

Som om det ikke er vanskelig nok å holde styr på hva en kan spise og ikke spise til vanlig som gravid, kommer plutselig julen med en ekstra liten utfordring. Her får du svar på hvilken julemat du trygt kan spise som gravid.

Hvis du er så tidlig i svangerskapet at du ikke har lyst til å fortelle det til noen , er du kanskje enda mer usikker? Listene er i alle fall lange og med mye rart som jeg aldri hadde tenkt på å spise tidligere, som feks. hai og sel… Jeg har til gode å bli tilbudt hai og sel! Men det er heldigvis helt trygt å spise en god del julemat.

Her kommer det viktigste du trenger å vite!

Det er to ting vi er redde for når det kommer til graviditet og mat:

Listeriabakterien:

Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten at de varmes opp først. I tillegg smitter det gjennom matvarer som oppbevares lenge i kjøleskap etter at pakningen er åpnet. Matvarer som har oversteget holdbarhetstiden skal man også holde seg unna som gravid.

I julen er det mye koldtbord, og lange frokoster og lunsjer der pålegget kanskje står lenge i romtemperatur. Det er ikke farlig å spise skivet kjøtt og fiskepålegg som har stått kaldt. Pass da på at det er lenge igjen til siste forbruksdato. Når du er på besøk eller spiser ute er det ofte vanskelig å vite hvor lenge maten har stått ute, eller hva holdbarhetsdatoene er. Du kan da enten spørre, eller rett å slett å la være å spise selv om det selvfølgelig ser fristende ut.  Tro meg, den uroen mange får i kroppen etterpå, og dager med googling og grubling på om du kan ha spist noe du ikke skulle, er ikke verdt det.

Andre smittekilder til listeria er spekemat, myke oster og halvfaste oster av upasteurisert melk. Listeria lever nemlig i vann så de faste ostene kan du trygt spise. All ost som selges i vanlig butikk i Norge er av pasteurisert melk. Men i utlandet og feks. ved hjemmeprodusert mat bør man være obs på dette. En enkel huskeregel er å holde seg til de faste ostene.

Toxoplasmaparasitten:

Toxoplasma, eller toxoplasmose, er en parasitt som smitter gjennom mat og drikke som er forurenset med avføring fra dyr; f.eks. i uvasket/dårlig vasket frukt og grønnsaker. Det kan også smitte gjennom rått kjøtt fra dyr som er smittet med toxoplasmaparasitten. I Sverige spiser de f.eks. spekemat som har vært frosset, men i Norge anbefales ikke dette fordi det kan inneholde Listeria, og den bakterien dør først når det varmebehandles.

Når du er på besøk hos andre er det vanskelig å vite om de ha god kjøkkenhygiene, og det er kanskje flaut å spørre om? Men det er allikevel viktig at du er forsiktig med frukt, bær og grønnsaker som ikke er varmebehandlet. Hvis du er usikker kan du enten snike deg inn på kjøkkenet og skylle frukten eller grønnsakene, eller så kan du la være å spise det. Når det gjelder varm julemat så sørg for at den er gjennomstekt og at den er rykende fersk når du får den servert. Spør eventuelt om å få låne en micro for å varme opp maten igjen, hvis maten blir stående lenge.

Listeria og Toxoplasmose er heldigvis sjelden, men de norske anbefalingene er som følger; Varm maten til over 70 grader. Også når det er rester som spises senere! Kjøtt skal være gjennomstekt eller gjennomkokt, dvs. at kjøttet skal ikke være rosa og kjøttkraften som siver ut skal være klar. Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær. Jordbakterier kan gi alvorlige infeksjoner.

Du kan spise følgende julemat som gravid:

Pinnekjøtt er trygt, både røkt og urøkt. Ribbe og kalkun er helt trygt når det er gjennomvarmet. Det samme er både lutefisk og fersk torsk. Sylte skal være gjennomkokt, men det er den som regel også. Sørg for at maten er rykende varm når du får den servert.

Vær forsiktig med:

Hold deg unna kjøtt og fiskepålegg som du ikke vet at har stått kaldt og har lang holdbarhetsdato. Røkelaks og annen røkt og rå fisk (sushi) er trygt, men sjekk dato og forsikre deg om at det har stått kaldt.

Ikke spis:

Dropp all spekemat. (Hvis det er stekt kan du selvsagt spise det, som feks. på pizza eller ostesmørbrød.) Ikke spis rått eller gravet kjøtt, tartar av kjøtt eller rakfisk.

Myke og halvfaste oster av som ikke er varmet (Brie, Camembert og blåmuggost feks.). Faste/harde oster er som oftest ok, men sjekk om de er laget av pasteurisert melk.

Denne listen har kun tatt hensyn til de norske anbefalingene for hva slags mat som du bør holde deg helt unna i graviditeten, fordi det kan inneholde stoffer som ikke er bra for barnet. Det kan hende du synes listen virker omfattende og lang, men det er allikevel viktig å ta alle forhåndsregler når du er gravid.

Det er veldig sjelden man får i seg Listeria og Toxoplasmose i Norge! Hvis du er redd for at du allerede kan ha fått i deg mat med dette i så kan du ta den en tur til legen, men ikke bekymre deg syk over tanken på det. Og vask hendene når du håndterer mat så er mye gjort!

Kilde; Matportalen.no og Helsedirektoratet

Les også En julematguide til baby

FØlg oss på facebook


#
hits