17. mai

Hurramegrundt for 17. mai

15.05.2017

Hvert eneste år kommer den samme dagen, ikke på samme dag som i fjor, men datoen er alltid den samme. Vi vet at dagen kommer. Den er markert i alle kalendere og mail fra skolen begynne å renne inn i slutten av april. Om kakebaking, issalg, kiosk og ryddevakt. Butikkene omdannes til en palett i rødt, hvitt og blått. Reklamen på TV`n og i postkassen viser deg hvordan du skal lage mat og dekke opp festbordet til den store dagen.

Norges nasjonaldag 17. mai

Like brått som lyn fra klar himmel kommer denne dagen helt plutselig til tross for at hele Norge forbereder deg i alle tenkelige kanaler. «Hvor er buksa mi, hvor er skjorta mi jeg er sikker på jeg hadde den i går!?» Hvert år blir det like forbausende et salig kaos når alt vi trodde vi hadde på plass helt plutselig ikke lenger passer, eller over natten er blitt «borte».

Tidsklemma

Det er 45 minutter til barnetoget går og elevene skal møte 15 minutter før. Mascaraen går i hurtige strøk. Tannkremspruten står i speilet av tre barn som kjører tandempussing med elektriske tannbørster bak meg… jeg blir også våt på ryggen.

Hvor er den andre bunadskoen min? Minsten skuler lurt bort på meg, men jeg aner ikke hvor han har lagt den og vokabularet hans er langt fra forståelig. Når tre barn er påkledd gjenstår de voksene. Prosjekt bunadssøljer er et fag i seg selv. Om hullene fra fjorårets innsetting fortsatt syntes er jeg reddet, bare jeg klarer å huske rekkefølgen de skal plasseres. To gjennomhullete fingre, en sko og tre søljer på snei er jeg klar. Mannen står i bokseren og nekter å kle på seg før barna sitter i bilen, svetten renner i mellom skulderbladene hans.

En, to, tre nå kommer det en beskjed

En liten leksjon til barna hvordan vi skal forsiktig gå ut i bilen uten å tryne ved første skritt. Ikke lene seg inntil den møkkete bilen, generelt ikke rør noe, bare gå rett ut i bilen!

Jeg snur meg for å låse døren. 10 sekunder med ryggen til barna har en tyna på gresset, det er grønske på kneet. Minsten er på oppdagelsesferd, han har funnet en mark som er på vei inn i munnen, jeg klarer ikke si noe annet et hyl kombinert med en voldsomme brekninger – mannen kommer løpende med åpen skjorte og flagget under armen, han klarer å forhindre forretten til minsten – i dag skal vi spise pølser ikke mark!

Husk

Kom for all del ikke for seint til barnetoget. Husk å ta med kamera og vogn til minsten, han forsvinner i mengden om han går «løs». Når mannen har kioskvakt, hold deg for guds skyld på et sted. Å holde styr på tre barn alene i folkemengde er en umulig oppgave. Husk å ta ut mengder med kontanter. Og ikke gå til den lokale butikken for der har 100 andre vært før deg – kassen er tom. Støtt klassekassen, kjøp is, brus, pølser og boller. Dersom du ikke vil svi av 600,- kr på heliumballonger må barna for gudskyld ikke finne på å se opp, da store deler av luftrommet består av flyvende enhjørninger, biler og Hello Kitty-figurer i alle regnbuens farger. Løpet er kjørt, og lommeboka blir tom lenge før tivoli…

Alt på en dag

17. mai-frokost, barnetog, pølselunsj, tivoli, og familiebesøk med middag.

Etter is nr. 3 mistet jeg tellingen og jeg er usikker på om de spiste pølse eller kun sukkerspinn? Når jeg ser mine tre etterkommere hoppe i hoppeslottet ser det ut som det går i hurtigfilm, og jeg konkludere med at det kun ble sukkerspinn til lunsj. Smokkekjærligheten rundt halsen deres sitter som klister på de ny innkjøpte skjortene. Men de smiler, de ler, de har det fantastisk gøy. Vi smiler vi også for til tross for en god dose morgenstress, møkkete penklær, bunad søljer på snei, og en svett mann – alt dette før dagen egentlig har startet. Når kvelden kommer, er det tre slitne sukkerglaserte barn som går til sengs. I år som i fjor blir det nok det samme, men det blir er bra 17. maidag i år også, det vet jeg.

17 mai is
Var det nr. 3 eller 4!?
FØlg oss på facebook
#
hits