skappelgenser til dukkene

Skappelgenser til dukkene

Vi fant en naken dukke på hytta i sommer. Stakkar liten passet ikke i noen av klærne som lå der… den hadde blitt flittig lekt med av meg selv, mine tantebarn og nå var det jenta mi som oppdaget henne.

Strikk dukketøy

Høst forbinder jeg med innekos og strikketøy. Men egentlig er alle ferier der det er rom for å krype inn under et pledd med en bok eller et rødvinsglass også kvelder jeg savner strikketøyet. Jeg blir rastløs av å sitte lenge og bare skulle prate, da må jeg har noe «i hendene» samtidig som jeg fortsatt er sosial. Også er det jo så gøy å lage noe! Men det må være enkelt da, ikke ting jeg må konsentrere på.

Hun kunne jo ikke leke naken stakkar…

Du trenger:

  1. Ca et nøste garn. Jeg brukte rundt 3/4 nøste til denne dukken.
  2. Rundpinne i en størrelse større enn anbefalt til garnet.
  3. Målebånd (hvis du ikke vil freestyle helt).
  4. Tykk nål til å sy sammen med.

Restegarn

Mormor hadde strikket en liten jakke tidligere og hadde et nøste liggende på hytta med garn som ble til overs.

Sjekk strikkefastheten på nøstet (hvis det fortsatt har nøstebåndet) og mål dukken. Jeg grovmålte dukken til at den ca var litt under 10 cm «bred» som var det samme som strikkefastheten, så da la jeg opp det samme og gikk opp en pinnestrørrelse (som mormor selvfølgelig også hadde liggende i kurven sin) også var jeg i gang! Her har jeg lagt opp 27 masker.

Fremgangsmåte

Start med å legge opp masker tilsvarende størrelsen på dukken.

Strikk vrangbord rett og vrang. Jeg strikket to runder med vrangbord (fire ganger frem og tilbake)

Skappel_3
Strikk forstykke og bakstykke

Strikk så frem og tilbake til genseren blir lang nok. Jeg strikket den litt lang slik at det ikke gjør noe om dukken aldri får seg bukse… Bakstykket skal være litt lengre enn forstykket. Her er bakstykket strikket to omganger lengre, slik at vrangborden blir hengende nedenfor bak.

På forstykket felte jeg av til hals (husk at dukker har stort hode!) Når du skal strikke tilbake strikket jeg her seks masker, felte av, også strikket jeg de siste seks på den andre siden i to omganger også (fire ganger frem og tilbake før jeg felte av. Strikket så det samme på den andre siden og felte av dem. Fest den løse tråden som blir i halsen på baksiden.

Skappel_2
Dukker har korte armer, så det går raskt å strikke dem

Armene strikket jeg litt smalere enn for og bakstykket. Mål fra dukkens håndledd og opp til armhulen for å finne lengden.

Skappel_4
Volia!

Sy sammen fra baksiden. I kveldsmørket klarte jeg å sy sammen vrangt, men verken dukken eller mini har klaget på det, kun mormor! Jeg sydde ikke sammen helt ned til vrangborden på forstykket, slik at det ble en liten splitt. Dukken var litt bredere over lårene, så da ble den ikke trang nederst.

skappel5
Ser ut som mormor må strikke større jakke til den største av dem allerede…
skappel8
Vi sydde en knapp på siden i halsen, siden dukken hadde enda større hode enn jeg beregnet.

 

skappel7

FØlg oss på facebook
#
hits