alkohol-og-barn

Alkohol og barn i julen

Alkohol og barn et sårt tema, som må tenkes nøye gjennom når man skriver om. Jeg har mine egne erfaringer når det kommer til jul og alkohol. Og noen av dem skal jeg dele her. Til ettertanke, nå som julen nærmer seg. 

Barnas jul

Julen er barnas høytid. Det er de som gleder seg aller mest til besøk av julenissen, pakker under treet og alt det gode som hører til julen. Noen gleder seg i flere måneder, mens for noen barn er julen noe de ikke ser frem til. Rundt juletider er det dessverre altfor mange barn i dette landet som gruer seg. De gruer seg til å se mamma eller pappa fulle, eller noen andre de er glade i.

Jeg har feiret jul med en alkoholisert far flere ganger, og vet hva jeg snakker om når jeg sier at å grue seg til jul, det unner jeg ingen. Det er nemlig ikke mye som skal til før et barn merker om en er påvirket. Et glass vin eller to kan få mamma til å le på en annen måte, eller pappa til å bry seg litt for mye om hvorfor mamma var så uheldig å overkoke potetene. Stemmen blir annerledes, og energien i rommet likedan.

Hvor går grensen?

Så hvor går egentlig grensen for hva som er «greit»? I mine øyne mener jeg at alkohol er for de voksne, og bør nytes når det kun er voksne tilstede. Pinnekjøttet eller ribben kan smake vel så godt med et glass julebrus. Vinen kan man drikke når ungene har lagt seg, hvis man absolutt må. I år skal vi feire jul i vårt hus for første gang, med faren min som en av gjestene. Han spurte meg om det var greit med akevitt til maten, og da møtte jeg litt veggen. En akevitt kan fort bli til to. Og da er veien kort mot en ubehagelig jul. Jeg har derfor tatt valget og bestemt at så lenge vi er i mitt hus, med mine barn, så skal alkohol ikke på bordet.

Hva skal man si til barna?

Så hva skal man, eller kan man si til de barna man så tydelig ser gruer seg? Da jeg var liten, var det ingen som snakket med meg, og det savnet jeg. Det ble sendt blikk mellom de som satt rundt bordet, men alle tidde. Min oppfordring er derfor å snakke med barna, og være åpen om følelsene rundt hva som skjer. Det er tross alt vi voksne som er voksne, og vi må prøve å ta vare på de som ikke kan rømme fra situasjonen. Prøve å gjøre julen fin for de som kanskje ikke gleder seg så mye.

Les også mer om tema her: Jeg er et barn som ble skadet av voksne som drakk alkohol.

FØlg oss på facebook
#
hits