Dåpsinvitasjon

Slik lager du dåpsinvitasjon, takkekort og bordkort på MAC

22.01.2018

Ønsker du å lage egen dåpsinvitasjon, takkekort og bordkort på Mac? Dette er en enkel veiledning for hvordan man kan lage og skrive ut egne kort til en hver anledning, eller skrive ut bilder på MAC.

Veiledning kan variere for hvilken modell og operativsystem en har. Men om du har printer som kan skrive på fotopapir og en MAC så er du et godt stykke på vei.

Skrive ut bilder

Her er en forklaring på hvordan man kan lett velge størrelse på bildet til for eksempel en dåpsinvitasjon eller et takkekort, og hvordan man kan skrive ut flere bilder på et ark.

Lag album du ønsker til dåpsinvitasjon

Først må du gå inn på Bilder appen/Iphoto . Oppe i høyre hjørne ser du et «+» tegn. Trykker du på den, er et av de første alternativene  «Album«.
Lag deg et album med bildene du ønsker å bruke. Du kan lett dra bildene over i albumet, eller kopiere og lime inn.

Åpne «Bilder/Iphoto» programmet
Oppe i høyre hjørne ser du et «+» tegn. Trykker på det og deretter «Album»

Når du er inne på + tegnet, er det også andre gøye alternativer. Man kan lage bok, kalender, kort osv.

Marker og skriv ut

For å skrive ut bildene «markerer du alle bildene» i albumet du ønsker å skrive ut. Deretter trykker du på «Arkiv» helt oppe til venstre på skjermen og «Skriv ut» helt nederst.

Marker bildene du vil bruke

Nå får du opp flere alternativer. Du kan tilpasse bildene etter arket. Du velger printer, størrelse på ark og om du skal bruke fotopapir.

Du kan velge størrelse på bildene. Du kan også justere hvor mange kolonner og hvor stor marg det skal være på bildet. Vil du ha mange like små bilder ( for eksempel til å lage bordkort) velger du egendefinert og justerer til mange kolonner. Du kan egendefinere størrelse tilpasset dine fotorammer. Det er også to alternativer som er de mest typiske størrelsene for fotorammer, 13*18 cm og 10*15 cm.

velg
Velg størrelse på bildene

Lage enkle bordkort

Lag et album med kun bildet du ønsker å bruke som bordkort. Høyreklikk på bildet og trykk «Dupliser 1 bilde«.  Eller du kan trykke «CMD + C» for å kopiere og «CMD + V» for å kopiere og lime inn. Gjør dette et par ganger slik at du har noen rader av det samme bildet. Deretter markerer du alle bildene og trykker «Arkiv» oppe til høyre og «Skriv ut«. Nå velger du egendefinert og velger hvor mange kolonner og hvor stor marg du vil ha. Skriv ut så mange ark du trenger.

Da er det bare å klippe til slik at det blir en hvit ramme rundt kortet. Anbefaler å bruke papirkutter om du ikke er stødig på handa. Under/over bildet kan du skrive navnet til gjestene og for eksempel feste bildet med en klype til glasset, med litt pynt til. Her er det bare kreativiteten som stopper deg.

Dupliser 1 bilde

Lage kort og skrive ut (gratis)

På MAC kan du også enkelt lage og skrive ut egne kort. Det er egentlig et alternativ for å lage og bestille kort, som da koster. Men jeg har funnet ut hvordan man kan lage disse kortene ved å bruke malene og deretter skrive de ut selv, gratis! Om man da har printer som kan skrive ut på fotopapir.

Lage kort

Her går du først inn på bilder, og på «+» som forklart tidligere. Deretter velger du alternativet «Kort«.

kort

Her får du tre alternativer. Trykk «Velg» på alternativet du ønsker å bruke. Så kommer det opp mange forskjellige temaer å velge mellom etter hvilket kort du ønsker å lage.

For å lage et takkekort har jeg valgt «Pregtrykk» og funnet det temaet jeg ønsker å bruke. Dette er en mal for takkekort. Nede til høyre trykker du «Legg til bilder«. Last opp bildene du vil bruke. Så er det bare til å dra ønsket bilde der du vil ha det.

takkekort mal
takkekort mal

Ønsker du å redigere bildene, trykker du på bildet for å markere det. Da kan du velge filter, zoome inn og beskjære.

Justeringer og filter
Justeringer og filter

Ønsker du å redigere mer, trykker du på «Rediger bilde» som ligger under filterene. Når du er fornøyd, trykker du «Ferdig oppe til høyre«, da kommer du tilbake til kortet ditt.

Rediger bilde
Rediger bilde

Har du valgt et kort med flere sider, velger du oppe på midten når du vil lage forside, innside og bakside. Trykk på tekst malen for å redigere og skrive din egen tekst på kortet.

Rediger og skriv egen tekst
Rediger og skriv egen tekst

Skriv ut dåpsinvitasjon og kort gratis!

Og nå kommer greia! Når du er ferdig med kortet ditt, og ikke ønsker å bruke mye penger på å bestille det. Skriv det ut selv! Dette gjør de ikke enkelt for deg, for de ønsker jo du skal bestille det.
Du kan ikke markere bildet og skrive det ut. MEN du kan «høyreklikke på bildet/kortet» og velge «Arkiver kort som PDF«. Og en PDF kan du enkelt skrive ut!

Tada! Så enkelt er det.

Om du har et dobbeltsidig kort må du også ha dobbeltsidig fotopapir. Hvis ikke kan du gjøre som meg, skrive ut bildene på et papir, klippe til, lage hull i kortene og binde de sammen med et fint band og noe pynt, jeg brukte fjær.

Personlig julekort, Foto: Privat

 

Personlige dåpsinvitasjoner, julekort, takkekort eller bordkort. Foto: Privat
Personlige dåpsinvitasjoner, julekort, takkekort eller bordkort. Foto: Privat

Håper dette var til god hjelp! Bare spør i kommentarfeltet om dere lurer på noe mer.

Enkel planlegging av dåp og andre festlige anledninger.

Ikke gjør i dag det du kan utsette til i morgen. 

Les mer om dåp.

FØlg oss på facebook
#
hits