Barsel og tiden etter, rare opplevelser

Rare ting jeg opplevde under barsel og tiden etter

Det er mye rart som skjer under barsel og i ukene etter fødsel. Du er full av hormoner, kroppen din blør, kroppen verker og du skal bli kjent med en ny hverdag. Men det er ikke bare med kroppen din rare ting kan skje. Venner, familie og kollegaer kan også gjøre mye rart.

Mat til den nybakte mor

Det desidert rareste var når en venninne kom på besøk og hadde med lunsj til seg selv, og ikke til meg.  Kanskje tenkte hun  at hun ikke ville bry meg med at jeg måtte lage mat til henne? Om du skal på besøk til en venninne som nettopp har født – bring some food! Kroppen hennes har nettopp gjennomgått den største påkjenningen i livet og trenger næring!

(Ta i hvert fall ikke bare med mat kun til deg selv, da er det faktisk bedre at du kommer uten noe mat!)

Stirring på pupper

Jeg forstår at det er fasinerende å se hvordan en nyfødt liten baby blir ammet av sin mor. Men vær så snill å slutt å stirr! Jeg var veldig privat av meg i starten med ammingen, og jeg var ikke komfortabel med å amme når folk skulle stirre på meg når jeg skulle gjøre det.

Spørsmål om hvordan det står til der nede

Det er ikke slik at selvom man har født står alle fritt fram til å spørre om hvordan det står til med underlivet. Det er en privatsak og kan oppleves ganske invaderende å få slike spørsmål. Samme gjelder spørsmål om når man har tenkt å ha sex igjen. Om den nybakte mor har lyst å snakke om dette, kjør på! Men det må være opp til henne.

Når folk overkjører mor

Førstegangsmamma, alt er nytt! Vi lærer underveis og vi kan virke klønete i starten. Men la oss prøve oss frem, kom gjerne med gode tips og triks på veien men ikke overkjør mammaen! Hun gjør så godt hun kan og om hun gjør ting på en klønete måte, har det så mye å si da? Veien blir til mens man går!

Respekter at vi gjør ting på ulik måte

Det er rart å tenke på at en kollega presterte å si til meg at babyen min på da 2 måneder kom til å bli bortskjemt fordi hun lå på brystet mitt under hele besøket mitt på jobben. Man blir litt satt ut av slike kommentarer når man er helt ny som mamma. Gjør jeg noe feil? Bør jeg ikke holde henne så mye?

Man vokser hele tiden i mammarollen, og jeg kan i dag stå rakrygget og være stolt over måten jeg er på som mamma. Allikevel synes jeg at vi alle skal være forsiktig med å slenge ut kommentarer som kan støte mødre, for vi er faktisk alle ekstra sårbare i barselukene.

Ta vare på alle de nybakte mødrene og vis dem litt ekstra omsorg i disse ukene.

Tiden etter fødsel.

Barseltiden.

Kommentarer fra venninner uten barn.

40 overraskende opplevelser om å føde.

4. trimester, tiden etter fødselen.

FØlg oss på facebook
#
hits