Søskensjalusi

Søskensjalusi

Søskensjalusi er helt normalt og egentlig slett ikke ulogisk. Å få en lillesøster eller lillebror er en enorm forandring. Barnet får en konkurrent, en rival som tar store deler av oppmerksomheten barnet har vært vant til å ha for seg selv. En og annen reaksjon på at livet snus opp ned, er på sin plass.

Kan man bare la søskensjalusien gå sin gang?

Det er helt i orden om man ønsker å la søskensjalusi gå sin naturlige gang. Sjalusi er imidlertid en voldsom følelse for mennesker, vi føler oss truet og sårbare. Kombinasjonen av nyfødt baby og inderlig sjalu storesøster eller storebror kan derfor bli slitsom. Foreldrene kan føle at de har mislyktes som foreldre, og det kan oppleves vanskelig å ivareta begge barna samtidig. Å stå i heftig søskensjalusi kan sluke energi i en familie.

For mange er det en lettelse å ha noen grep å ty til.

Ulike ting vil fungere for ulike familier

Søskensjalusi er en individuell ting. Aldersforskjell spiller inn, det gjør også barnets temperament og personlighet, foreldrenes relasjon, familiens situasjon, om babyen kommer til termin, om fødselen går etter planen, og mye annet. Hver familie må prøve og feile, og alle vil oppleve perioder med sjalusi mellom søsken i oppveksten. Det er likevel en rekke ulike tiltak man kan teste ut hvis man ønsker å forebygge søskensjalusi når en ny baby melder sin ankomst. Her er det bare å velge og vrake:

Før babyen kommer

Et barn som fortsatt går i barnehagen, har ikke store muligheter til å forestille seg hva det faktisk vil innebære at familien får en liten baby. Det går likevel an å gjøre noen forberedelser:

Lille hjelper

Barnet kan få utdelt alderstilpassede oppgaver det skal ha når babyen kommer. For eksempel kan det være: «Du kan gi babyen smokken når du ser at han har mistet den». Pass på at barnet forstår at dette er en høyst frivillig og fleksibel oppgave, ikke en plikt.

Stjerner eller bamser?

Å være involvert i å gjøre klart til babyens ankomst er for mange barn en god overgang til at familiesituasjonen endres. Opplevelsen av at «vi» skal få en baby, kan føles mer inkluderende for barnet enn «mamma og pappa skal få en baby til». Det er derfor et hett tips å la barnet være med på ett og annet innkjøp til den lille som skal komme, og om mulig la barnet bestemme litt, som hvilket mønster det skal være på gulpeklutene.

Barselgave

Det kan være enklere å glede seg til babyen kommer, hvis det gjøres litt personlig og spesielt. Mange storesøsken setter pris på å få være den som skal plukke ut og overrekke babyen det første kosedyret, den første boken eller en annen viktig gave. Pass på at barnet kan velge mellom babyvennlige alternativer, så det ikke ender med at den nyfødte babyen får en stor plastikkdinosaur som sitt første kosedyr.

Bøker

Svært mange har utbytte av å lese for barnet i barnebøker om det å skulle få en baby i familien.

Når babyen er nyfødt

Det varierer mye fra barn til barn hva som er mest effektivt for å forebygge søskensjalusi i nyfødtfasen. Felles for de fleste nybakte storesøsken er at de kjenner på en usikkerhet knyttet til hvordan livet skal bli fra nå av, og at de kan være váre for opplevelsen av å komme i andre rekke. Mange tiltak kan gjøre det lettere i denne perioden:

Å få eieforhold til at det har kommet en baby

Mange barn vokser stort på å få være den som introduserer babyen til venner og familie som kommer på besøk. «Ina, kan du vise bestemor babyen?».

Oppmerksomhet

Barn under to og et halvt år forventet nok å få være midtpunkt i fred noen år til. For dem kan overgangen bli mer lystbetont hvis nær familie og venner har med gaver også til den store. Man kan tipse besteforeldre på barselbesøk om å si «Så heldig han er som har fått deg som storesøster» heller enn «Så gøy det må være å ha blitt storesøster».

Å få være til hjelp

Gi barnet mye bekreftelse og oppmerksomhet på å være til hjelp med babyen. «Åh, så mye lettere det var å skifte bleie når du sto der og holdt henne med selskap!».

Egentid med de voksne

At barnet får tid helt alene med mamma eller med pappa er verdifullt og en god investering i søskenforholdet. Dette kan man gjerne gjøre litt nummer ut av: «I dag skal du og pappa dra i skogen. Bare du og pappa», eller «Vet du, nå er mormor ute og triller babyen, og du og jeg er helt alene hjemme. Skal vi kose oss med en bok?».

Når barnet er hardhendt med babyen

Det er et godt grep å spille på lag med søskenkjærligheten. Små barn fort blir uvørne når de koser med babyer, og voksne er gjerne raskt på pletten med streng stemme:  «Nei, dette er altfor hardt, nå får han bare vondt, gå og lek litt, du» eller «Men, Milly, da! Nå får han jo fingeren din i øyet, ser du ikke det?». Sjansen for at det var vondt ment fra barnets side, er minimal, og hvis storesøster har følt seg stor og flink og snill med lillesøster, blir det fort både ydmykende og sårt om det møtes med kjeft.

I stedet kan man ta hånden til storesøster eller storebror, vise forsiktig hvordan man gjør det, forklare underveis og sette ord på hvor godt det er for babyen. «Vent litt, vennen, det blir litt hardt, skjønner du, babyer er så innmari små. Se her, sånn ja, akkurat sånn som du gjør det nå. Åååh, så mykt du klapper, ser du at han koser seg? Nå kjenner han nok at det er storesøster som klapper.»

Når barnet vekker babyen som sover

Det er ikke lett når det man er vant til å gjøre til applaus og jubel, plutselig er å forstyrre babyen. Med en nyfødt i hus er det lett for den voksne å ty til setninger som «Nå må du ta hensyn til lillebroren din!». Det kan imidlertid være en lur vane at irettesettelser som gjelder babyen, sies med ekstra varsomhet.

Gode formuleringer man kan bruke i stedet, er setninger som legger opp til at barnet ikke mente å gjøre noe galt. «Du, nå sover babyen, og hvis du spiller trommer, tror jeg nok det vil vekke ham. Det hadde vært veldig deilig for meg å få drikke denne kaffen før han våkner, også er det fint for babyer å få sovet litt uten å bli vekket. Du kan gjerne spille trommer igjen etterpå, bare ta en pause akkurat nå. Skal jeg finne fram plastelina til deg i stedet?».

Kjærlighetserklæringer – lettere å glemme enn man skulle tro

Barnet trenger å bli overøst av kos og klem og kjærlighet. Før babyen kommer, er det lett å tenke at dette er en selvfølge. Når man sitter der med en lillesøster eller lillebror og våkenetter og kanskje ammetåke, kan det likevel være lett å glemme at storesøster eller storebror mer enn noen gang trenger gode klemmer og inderlige «jeg er så glad i deg«.

Babylek

Å «leke baby» kan være effektivt når søskensjalusien sniker seg inn. Det er ikke lenge siden storesøster eller storebror var den lille som lå i armene til mamma og pappa, og mange foreldre opplever at eldstemann reagerer på familieforøkelsen ved å bli mer barnslig. Det er vanlig at barnet snakker med babystemme, begynner å tisse og bæsje i buksa eller klenger som om tiden hadde tatt et hopp tilbake.

En koselig måte å anerkjenne dette behovet på, er å spørre barnet om det vil leke baby. Kos med barnet, si «åh, lille babyen min», ta det i armene, ha det på skulderen og vugg det. Hvis barnet legger seg på gulvet og sier med babystemme at det må skiftes på, kan du mime at du skifter bleie. Dere kan leke at barnet mates med liksommat, og dere kan leke at barnet blir lagt i sengen og skal sove.

Mimring

Det er et sjakktrekk å vise barnet bilder fra da det var baby med mange utbroderinger om hvor koselig det var.

Kosedager

Noen vil ha anledning til å ha «kosedager» en gang i blant, hvor storesøster eller storebror kan være hjemme fra barnehagen en hel dag og kose seg med babyen og den som er i permisjon.

Eventyrmetoden

Søskensjalusi er en god anledning til å bruke «eventyrmetoden» (Link nederst i saken.)

Når minstemann ikke lenger er en baby

Å øve barnet i å se alder i perspektiv

Når babyen bikker ett år, kan det hende storesøster eller storebror synes mye er «urettferdig!» For eksempel blir lillebror båret der storebror må gå. Lillesøster får bruke smokk, storesøster måtte gi sine til Kaptein Sabeltann. En fin måte å møte dette på, kan være å minne barnet på at dette er utslag av alder, ikke favorisering.

Man kan spørre storesøster om hun tror det kommer til å bli vanskelig for lillesøster å gi fra seg smokkene når hun blir større. Storebror kan få høre ting som «Da du var liten, bar vi deg masse, og det var så koselig. Noen ganger ville du absolutt ikke sitte i vognen, du ville bare bæres. En gang måtte pappa bære deg hele veien fra hytta til den grønne butikken!».

Ikke å måtte være den som alltid gir seg

Det kan være forebyggende mot søskensjalusi om den eldste slipper å tape på det å være størst. Storebror får selvfølgelig ikke ta leker fra lillebror. Men, da får heller ikke lillebror ta leker fra storebror uten at de voksne hjelper storebror med å få dem tilbake. Vis gjerne det største barnet hvordan man kan tilby den minste noe annet i bytte, så blir det ikke unødvendig mye skrik og hyl.

«Åh, er du så glad i storebroren din, du»

Det er få ting som føles bedre enn å være nyttig, elsket og sett som noe verdifullt. Hvis du som voksen ser etter anledninger der lillesøster eller lillebror setter ekstra pris på storesøster eller storebror, er det mye å vinne om du kommenterer på dette: «Åh, ville du bare ha storesøster nå, du, ja, det hjalp», «Der kommer Patrik, jo. Ååh, ble du glad igjen bare av at storebror kom, selv om du egentlig var lei deg?» Dette kan gi den største følelsen av å ha en verdi for lillesøster eller lillebror selv om det ikke er så lett for en ettåring å uttrykke det.

Familiens lille sjarmtroll

For mange søsken er det en sårbar fase når minstemann nærmer seg to år og skrur på sjarmen for fullt, med urene ord, glimt i øyet og et smil som tar verden med storm. Det er ikke så rart hvis storebror plutselig sladrer mer på lillebror for å veie opp for all oppmerksomheten som går lillebrors vei, eller om storesøster roper «se på meg, da!» hver gang lillesøster får storfamilien til å le med sine forsøk på «lille Petter edderkopp». Et lurt knep kan være å tenke etter hva barnet ville fått oppmerksomhet på hvis det var enebarn.  Å bli sett av mamma og pappa der de er i sin egen utvikling, forebygger den intense frykten for at babyen har gjort dem til gammelt nytt.

En velplassert latter fra mamma etter dagens femtiende gjennomgang av «Heisann, så feis han, og buksa gikk i tooo!» kan med andre ord gjøre mye både for husfreden og for barnets følelse av fortsatt å høre til i familien.

FØlg oss på facebook
#
hits