Sandkasse

Oppdag sandkasseleken!

07.05.2017

Det smyger seg ned i alle kriker og kroker. Det renner ut av skoa når de tas av. Det har aktivisert og inspirert barn og voksne i all tid. Det er så enkelt, men samtidig fullstappet med muligheter. Ja, jeg snakker om sand!

Sand kan være så mye

Nå som solen titter frem og flere oppdager hvor godt det er å tilbringe dagene ute, kan det være greit med litt aktiviteter for de små i familien. Det er ikke alltid så mye som skal til, en liten sandkasse kan virkelig gjøre underverker. Det trenger strengt talt ikke å være en sandkasse barna kan sitte i heller. Sand er stas uansett, enten det ligger i en kasse eller spredt ut på en strand.

Det skal nevnes at det er forskjell på barn, men jeg opplever at de fleste barn setter pris på lek med sand. Barn i alle aldre, og ikke minst foreldre. Fylle og tømme bøtter, lage sandslott, huler og veier – her er det bare fantasien som setter grenser. Da passer det ekstra fint at de små har fantasi som overgår oss voksne. Her om dagen ble jeg tilbudt en håndfull med sand til den nette pris av fire småstein eller to pinner. Plutselig ble sanden til butikklek for syvåringene. Finnes det noe herligere?!

thumb_IMG_4231_1024
Alt skal utforskes og oppdages!

Lek i sanden

Dette leder meg egentlig rett over til neste punkt. For trenger kassa å være full av spader, bøtter, møller, raker, sandfigurer og alt mulig annet? Jeg tenker at det viktigste er å la barna utvikle sin egen lek. For de helt minste kan det nok være fint med litt drahjelp ved bruk av bøtter og spader. Jeg tror det vil få motsatt effekt at sandkassen er stappfull, barna skal jo også få plass. Alternativt kan alt dette oppbevares et annet sted, slik at ikke alt er tilgjengelig hele tiden.

Bli med på leken på barnas premisser. Det gjelder ikke bare i sandlek, men også ellers. Vil barnet at du skal være med i sandkassen? Kjør på! Ikke tenk på om klærne blir møkkete eller hva du skal gjøre, barna leder vei. Ikke gjør en stor greie av sand som havner på utsiden. Sand som med vilje kastes over kanten kan barna fint hjelpe til med å få tilbake i kassen. Snakk om hvor sanden hører til og hvorfor. Her i huset er far nesten mer ivrig enn ettåringen til tider, så sanden finner vei over alt…

La sansene få utforske

La barna oppleve sand både med og uten klær og sko. Tenk dere følelsen av sand mellom tærne for første gang! La de kjenne, lukte, kaste, klappe og i verste fall smake. For ja, de fleste barn kommer til å putte sand i munnen på et tidspunkt. Da er det din jobb å ikke bli helt hysterisk eller fortvilet. Barnet bruker sansene sine til å utforske og finner fort ut at dette ikke er spesielt deilig å få i munnen. Snakk med barnet om hvorfor sanden ikke skal i munnen. Dersom det oppleves som et problem er smokken super å bruke i sandkassa. Vår lille bruker stort sett bare smokk når han skal sove eller er syk, men en liten periode fikk han den også i sandkassa.

Gi barnet ditt muligheten til å leke med og bli glad i sand. Så enkelt, så morsomt og så uendelig mange muligheter.

thumb_IMG_2335_1024
En smokk kan gjøre det litt mindre fristende å spise sand!

Flere tips for vellykket sandkasselek:

  • Pass på at sandkassen har lokk eller kan dekkes til. Kattebæsj i sandkassa er ikke veldig populært når minsten plasserer rompa godt ned i sanda…
  • Solkrem som ikke blir seig er et absolutt must i sandkassa. Da slipper du grinete barn som har sand klistret til både hender og ansikt. Og hår.
  • Solskjerming kan være lurt når solen er på sitt varmeste, spesielt når den peker rett mot sandkassa. Sett opp en liten parasol og smør godt. Solhatt eller caps er også lurt.
  • Klær etter vær. Sandkassa kan brukes store deler av året, så sant den ikke er frosset. På litt kjøligere dager kan du gjerne ta på en overtrekksbukse eller parkdress, og rengtøy på våte dager. Da kan du dra av dressen og sanden ute, og slipper å ta den med deg inn.
  • Sett av tid til å leke i sanden. Barn trenger god ro når de skal leke og utforske. Bruk gjerne tid sammen med barnet, men gi også barnet mulighet til å leke for seg selv, med deg litt på avstand. Litt våt sand er bedre enn helt tørr sand. Knusktørr sand er nærmest umulig å forme med, litt fuktig sand gir større muligheter til forming og lek.
  • Ikke undervurder sandkasseleken. Helt fra de små kan sitte selv er sandkassen fantastisk å utforske og det finnes strengt tatt ingen øvre aldersgrense.
  • Hiv deg rundt og bli med på sandleken NÅ!
FØlg oss på facebook
#
hits