Her er en liten guide for skostørrelse barn og baby.

Skostørrelse til barn og baby

21.12.2017

Skostørrelse barn og baby= Vanskelig tema! Å kjøpe sko til barn er ekstremt vanskelig fordi føttene vokser i rekordfart og akkurat som oss voksne, er barn veldig forskjellig. 

Det som gjør det ekstra vanskelig er at de forskjellige skomerkene varierer veldig i faktisk størrelse. Noen merker er kjent for å være romslige i størrelse som Kavat, Ecco, Viking, Dock Boots, for å nevne noen.

Skostørrelse barn

 • 15: Nyfødt
 • 16: 3-6 mnd
 • 17: 6-9 mnd
 • 18: 12 mnd
 • 19-22: 1-2 år. Rundt her begynner de fleste å gå og da kan du handle inn de «første» skoene som ikke er «pyntesko».
 • 22-24: 2-3 år
 • 25-27: 3-5 år
 • 27-29: 5-7 år
skostørrelse barn og baby
Det er populært å prøve mamma sine sko!
skostørrelse barn og baby
..og pappa sine sko!

Her er noen tips når du skal måle skostørrelse

 1. Det bør være ca 1 cm å gå på fra stortåa til enden av skoen.
 2. Unngå antiskli i sko, både sokker og strømpebukser. Det hemmer den naturlige bevegelse i skoen.
 3. Enkelte merker kan du ta ut sålen å måle foten. Det forenkler prosessen noe. Sørg for at barnet står oppreist slik at du får riktig trykk. Om barnet ikke står kan foten virke mindre og vil kanskje få for liten plass i skoen.
 4. Enkelte sko har fast såle, da må du måle foten og sjekke cm på innvendig såle. Spør også i butikken der de selger barnesko. De har erfaring.
 5. Hvis du måler foten og baserer innkjøp på dette, så husk å gjøre det jevnlig. Føttene vokser raskt.
 6. Vi foreldre er gjerne utålmodige når babyen vår skal få de første skoene, men babyen trenger faktisk ikke sko før h*n kan gå selv. Faktisk så er det bedre for foten å ha naturlige bevegelser når de krabber rundt.
 7. Tenk på hva barnet skal ha på seg i skoen. Du kan risikere å kjøpe rett størrelse, så putter du en sokk oppi. Voila, for liten sko!
skostørrelse barn og baby
Ved ca. 1,5-2 års alder skal barnet GJØRE SELV!

Forskjellige modeller

De ulike modellene har ulik passform. Noen barn er smale over lesten og noen er bredere over lesten. Barnesko har også ulik passform som kanskje ikke passer til alle føtter. Se gjerne litt rundt, prøv litt og se hva som passer barnet ditt best. Det verste som finnes er ubehagelige sko og det er ingen grunn til å tro noe annet enn at det samme gjelder for barna. De minste har vanskeligheter for å formidle dette.

Arve sko

Generelt er det ikke så bra å overta sko etter andre fordi skoen blir formet etter foten. Spørsmålet er om det er et problem å arve sko eller kjøpe brukte sko? Dette er selvsagt opptil hver enkelt, MEN det er en forskjell på veldig lite brukte sko og godt brukte sko. Når barna kommer til barnehagestadiet og de leker mye ute, så er det naturlig å tro at skoene blir godt formet etter foten til barnet. Sannsynligheten for at barnet ditt har samme form, er liten.

skostørrelse barn og baby
Hvis du arver eller kjøper brukte sko, pass på at de er pent brukt og lite brukt.

Våte og kalde føtter

En liten ting an kanskje ikke tenker over er hvordan det kjennes ut i skoen når du bruker dem en stund. Blir du svett på bena så blir du kald, og det er ubehagelig. Tunge, våte, kalde sko? Ikke så behagelig! Du husker kanskje selv hvordan det var å gå med gummistøvler når du var liten?

Greie punkter å ha i bakhodet:

 • Isolering.
 • Pusteevne.
 • Hvordan de sitter på foten og at de støtter foten.
 • Hva har du oppi skoen, altså sokker.

Er du usikker på størrelse på baby og barneklær?

FØlg oss på facebook


#
hits