babyhud

Less is more: Tips til sensitiv babyhud

Babyer har sensitiv og følsom hud, og får lett utslett og tørre partier uten at det betyr at de har alvorlige plager. Faktisk kan ganske enkle tiltak ha stor effekt.

Etter å ha brukt utrolig mye tid, krefter og penger på min egen sensitive og følsomme hud opp igjennom årene, har jeg gjort meg noen erfaringer og plukket opp en del tips som jeg gjerne vil dele. For det er stort sett snakk om et par ganske enkle prinsipper som i aller høyeste grad gjelder de søte små babyene våre også!

Jeg har ingen erfaringer med alvorlige hudplager og hudsykdommer som atopisk eksem eller psoriasis. Her snakker vi altså om helt vanlige babyer med helt vanlig babyhud.

Less is more

Jo enklere produkter, jo bedre er det for huden. Det vil si at i de aller fleste tilfeller så er det vann som er tingen. Ikke såpe, ikke parfyme, ikke konserveringsmidler, ikke noe som helst i grunn. Jeg vil derfor anbefale å bruke mest mulig vann, og minst mulig andre ting på huden.

Dersom du føler at det er helt nødvendig å tilføre noe fuktighet kan du eventuelt bruke en enkel olje. Kaldpresset olivenolje eller kokosolje står kanskje allerede i kjøkkenskapet? Hvis ikke er mandelolje et godt alternativ. Babyoljer har gjerne unødvendige ingredienser.

Ikke saboter huden

Huden er i stand til å smøre seg selv nemlig. Det gjelder å være bevisst på at når vi vasker huden vasker vi også bort de naturlige oljene. Derfor er det best å vaske kun når det er et reelt behov for det. Se det litt an noen dager om det er behov for å tilføre babyhuden ekstra fuktighet. Som regel er det ikke nødvendig i det heletatt. La den lille babykroppen få regulere dette med oljer selv, det klarer de aller fleste nemlig utmerket (og aller helst) på egenhånd!

Slik gjør vi det hjemme hos oss, og det fungerer kjempefint både for meg og for babyen min. 

Våtservietter

Har du stellebord på badet kan du enkelt fukte kluter under springen. Har du det på barneværelset eller lignende kan du bruke en skål med vann til å fukte klutene i. Det enkleste er kanskje å ha en liten boks som du kan legge fuktige engangskluter i. Den er også praktisk å ta med i stellebagen i stedet for våtservietter. Bare vann og klut der altså. Bare pass på å være ekstra nøye med hygiene slik at du ikke får skitt og bakterievekst i vannet og på engangsklutene.

Bade

Babyer trenger ikke bade hver dag, og bør det heller ikke. Det er strengt tatt ikke bra for voksne å dusje så ofte som vi gjør og føler at vi må gjøre. Oljer vaskes bort og huden blir tørr, spesielt dersom du bruker såpe.

Som hovedregel trenger ikke babyer å bade med mindre de er møkkete. Det holder lenge å bruke en klut med rent vann til å vaske ansikt og hender og diverse valker der det trengs. Men noen ganger er det ikke noe tvil om at babyen må legges i bløt. For eksempel når det er grøt i hår og ører og gudene vet hvor, eller man har badet i klor. Igjen holder det i massevis med rent vann og klut. Så kan du heller bruke litt olje eller såpe dersom det er noe som ikke går bort med vann, som for eksempel solkrem.

Klesvask

Bruk for guds skyld milde, parfymefrie vaskemidler. Dropp tøymykner. Dersom barnet ditt likevel har tørr eller irritert hud kan du med fordel ha som vane å kjøre tøyet på ekstra skylling eller en ekstra runde i maskinen på et kaldt hurtigprogram.

Noen ganger kan det være vanskelig å få bort lukten av for eksempel gulp. Da er et kjempeeffektivt tips å putte en dæsj klar husholdningseddik i skyllekammeret. Det fjerner lukt og etterlater ingen lukt. Dessuten blir tøyet ofte mykere dersom det blir skyldt med eddik. Siden eddik er ganske surt har det også en bakteriedrepende effekt. Det blir derfor ofte brukt i hudpleie for voksne og dyr.

Kort oppsummert: Less is more. Huden klarer seg som oftest best når den får være i fred. Unngå parfymer, såper og unødvendige tilsetningsstoffer der du kan.

Og som en liten bonus er det billig og ikke minst miljøvennlig å kutte ut alle disse produktene vi strengt tatt ikke behøver!

FØlg oss på facebook
#
hits