POP_fall2017_header_foto

Klær til inne- og utelek i barnehagen

22.08.2017

Høsten er her, og etter en lang sommer tar det litt tid før vi finner tilbake til hverdagen og rutinene.

 

Hva var det egentlig ungene trengte til inne og utelek i barnehagen? Har du barn som har begynt å krabbe eller gå i løpet av sommeren, skal begynne i barnehagen for første gang og er ganske fersk når det gjelder klær og utstyr? I samarbeid med Polarn O.Pyret får du her en veiledning på hva du kan trenge når barnet skal ut i den store verden og begynne i barnehagen.

 

Dette trenger barnet til innelek i barnehagen

Innelek_jenter_tekst

Innelek_gutt_tekst

 

 • Undertøy: Bodyer i ull og bomull
 • Strømpebukser
 • Bukser
 • Gensere
 • Tynn innejakke
 • Tøfler, antiskli sokker, mokkasiner

Dette bør du tenke på til innelek i barnehagen

Det er viktig å tenke på at klærne skal være praktiske og med muligheter for full bevegelighet også når barna leker inne. De skal ha det behagelig da de er i bevegelse hele tiden. Mye nytt skal utforskes, de skal løpe, klatre, spise selv, tegne og male.

Bodyer og strømpebukse

Tenk gjerne på det innerste laget som er grunnlaget for når de skal ut å leke. Ull puster og holder på varmen. Tåler ikke barnet ull rett på kroppen finnes andre alternativer og du kan kle de i ull utenpå det innerste laget når h*n skal ut å leke.

Genser og bukse

Myke bevegelige plagg som de kan utfolde seg i. Ull, bomull, joggedresser, jeans og evt. kjoler.

Innejakke

Det er praktisk med noen innejakker å ha utenpå bodyen til kaldere dager.

Sokker og tøfler

Mokkasiner er en favoritt hos mange, med god grunn. De er myke og lette å ta på med full bevegelighet for barnet. Du kan også bruke sokker med antiskli men da er det fint å ha i bakhodet at disse ikke skal brukes rett i skoen da antiskli hindrer fotens naturlige bevegelse i skoen.

 

Dette trenger barnet til utelek i barnehagen

polarn o pyre jente
polarn o pyret

 

 • Ullbukse, ullgenser, heldress i ull
 • Fleecejakke, vindfleece
 • Tynne ullsokker til sko, utenpå strømpebukse
 • Balaklava
 • Skallbukse
 • Skalljakke
 • Regntøy- Skalljakken og skallbuksen til Polarn O.Pyret er vannavstøtende opptil** og puster
 • Luer, tynne overgangsluer og vinterluer
 • Votter, tynne fingervanter/votter og polvotter. Ikke glem votteklyper!
 • Gummistøvler, gode joggesko, Goretexsko, forede gummistøvler.

Behovet for skotøy vil selvsagt variere litt ift været og hvor i landet dere befinner dere.

Dette bør du tenke på til utelek i barnehagen

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær! For barna er ikke litt vær noen hindring, og med riktig bekledning så kan de ha det gøy lenge uten at feil klær hemmer bevegeligheten eller at de blir våte og kalde.

Ullbukse, ullgenser, heldress i ull og fleece

Fine overgangsklær også før du trenger skalldress. Vindfleecen til Polarn O. Pyret kan kneppes inn i skalljakkene slik at de blir «ett» plagg. Jakken kan da enkelt tas av for litt varmere dager.

Skallbukse, skalljakke og regntøy

Husk at plaggene ikke skal være for store da det hemmer bevegeligheten til barnet. Pssst! Skalljakken og skallbuksen til Polarn O.Pyret er vannavstøtende og puster og kan fint brukes til våte dager.

Luer og votter

Tynne overgangsluer, vinterluer, balaklava og hals. Her må du se hva som passer barnet ditt best. Tynne fingervanter og votter. Noen barn ønsker ikke å ha noe på hendene. Da kan det være praktisk med snor og klyper for å holde de på plass så ikke glem votteklyper! Fargene på luene, halsene og vantene til Polarn O. Pyret kan mixes og matches med ethvert antrekk.

Fottøy

Gummistøvler til regnværsdager, gode joggesko til tørt og fint vær. Goretexsko som er vannavstøtende og behagelige til våte høstdager, forede gummistøvler til våte og kalde dager for å holde små babyføtter varme når kulda kommer.

 

Dette bør du tenke på til de aller minste:

Skotøy: siden de krabber bør de ha full bevegelighet i foten. For utendørs bruk velg derfor skoposer som er vannavstøtende og isolerende. Til innendørs bruk gir antisklisokker og mokkasiner bedre bevegelighet enn tøfler. Mokkasiner fungerer utendørs også så lenge det er varmt nok, tørt og fint.

Lue og hals: De aller minste har kanskje ikke fått hals ennå, og da kan balaklava være en god løsning.

Bukse, jakke, heldress- kan det være greit å tenke på at de krabber og sitter rett på bakken eller i sandkassa. Det kan da være greit med heldress i stedet for todelt dress

Votter: For de aller minste kan det være lurt med votter som har snor som du kan tre gjennom jakken/dressen.

 

Husk å merke alt, alltid! 

Mange barn har like klær i samme størrelse, og barn flest kler av seg litt her og der, rundt omkring på avdelingen og ute. Det kan være vanskelig å finne tilbake til den rette eieren! Merk begge sko og gjerne med fullt navn og telefonnummer på de dyreste tingene du er mest redd for å miste. Bruk merkelapper eller skriv på med tusj! Polarn O. Pyret sine klær har satt av felt på merkelappen der du finner størrelsen, her kan du skrive på baksiden.

reflekssekk

Hvor mye klær trenger du?

Du vil merke at frekvensen på skift øker og at du vil få bruk for flere type plagg og antall basics. De fleste barnehager ønsker at du minst har ett sett med skift liggende med body, bukse, genser, strømpebukse og sokker.

 

Plagg du bør ha en del av er basics som bodyer, gode bukser, strømpebukser, gensere og sokker. Selve antallet avhenger litt av vaskefrekvens men et godt utgangspunkt kan være mellom 7-10 per plagg.

Utetøy: Mange velger å ha ett ekstra sett med uteklær og sko i barnehagen så de slipper logistikken med å frakte frem og tilbake. Det er kjedelig å skulle glemme noe slik at barnet ikke kan være med på tur eller utelek.

Her er noen av våre barnehagefavoritter!

  • Skallbukse – Enkel å regulere og behagelig og romslig for barnet. I tillegg er den vannavstøtende og puster, som gjør at den fint kan brukes når det regner.
  • Skalljakke –  Du kan kneppe vindfleecen inn i skalljakken så det kun benyttes en glidelås. 2 i 1! Ving og vannavstøtende hvilket gjør den egnet for all slags vær og vind.
  • Vindfleece – Om det er litt varmere i været så kan du ta av skalljakken og vindfleecen holder vindt og vær ute og holder mini varm og tørr.

jakker

  • Skalldress – Praktisk, vind og vannavstøtende, egner seg til all slags vær.

Gulterkult

  • Fleecejakken- Den er bare superfin! Helt klart en favoritt!
  • Ullbukse – Superbehagelige ullbukser som fint kan brukes utenpå strømpebukse og som inneklær for de er så fine.
  • Mokkasiner – Lar barnet ha fullbevegelighet i foten og tres på som en sokk.
  • Hals – det er ikke gunstig for de aller minste men fra ca 1,5 år er de så lette å ta av og på og hemmer ikke barnet i lek. I tillegg er de superfine til de fleste antrekk.
  • Vanter med grep – gjør det lettere for de små å leke ute.
  • Basics som holder seg like fint vask etter vask!

tittei

 • Jeans som er romslige, behagelige og regulerbare.
 • Jakker og skalljakker som er så fine og funksjonelle så de passer like godt til lek i barnehagen som i bursdagsselskap eller en tur på «byen»!

Noe av det aller beste er funksjonaliteten og sammensetninger av kolleksjonen som gjør at du kan mixe og matche dine egne favoritter i alt fra yttertøy til votter, luer, hals og vanter!

 

Sist men ikke minst: Ikke glem koseklut, favorittbamsen og smokken!

 

Polarn 0. Pyret.no

FØlg oss på facebook


#
hits