Baby som ligger til mors bryst ved melkespreng

Melkespreng og overproduksjon av morsmelk? Prøv intervallamming!

Da mitt første barn kom til verden, ble det som skulle være koselige ammestunder til et pumpemaraton som varte i seks måneder. For melken flommet ikke akkurat til tross for tiltak for å øke produksjonen.  

Ny utfordring: melkespreng og overproduksjon!

Derfor ble jeg lettet da jeg to år etterpå fødte en gutt som allerede på fødestuen viste seg å være et naturtalent når det kommer til å spise fra puppen. Men så oppstod et annet og uventet problem; overproduksjon. Etterhvert som melkeproduksjonen kom ordentlig i gang, begynte gutten oftere og oftere å stresse når jeg ammet ham.

Fra for lite til for mye melk

Nå var det for mye melk som var problemet. Det som skulle være gode ammestunder ble plutselig fem minutter med hosting, heltisk svelging, melk som sildret fra munnvikene og frustrasjon i form av gråt og fekting med armene. Dette resulterte igjen i magevondt, promping og mye gulping. Enda en gang opplevde jeg å bli nedstemt og frustrert pga amming.

Intervallamming kan hjelpe mot overproduksjon

Så ble jeg anbefalt intervallamming. Det er en enkel metode for å tilpasse melkeproduksjonen til barnets behov. Og bare etter to dager kunne jeg legge til brystet en gutt på tre uker som smattet fornøyd mens han spiste i ro og mak til han ble makelig mett.

Slik gjør du det:

(Oppskriften er Ammehjelpen sin)

 1. Man begynner med å tømme begge brystene så godt som mulig én gang.

  Ikke én gang om dagen, men én gang! Dette kan du gjøre ved å håndmelke eller ved å bruke pumpe, bare det gjøres grundig.

  Det produseres melk hele tiden, så det vil aldri bli helt tomt, men når melken bare pipler ut/drypper kan du gi deg.

  Tøm når du vanligvis har mest melkespreng. For mange er det på morgenen, men det kan gjøres når som helst på døgnet.

 2. Når begge brystene er tømt, legger du babyen til. La h*n die fra begge brystene så lenge h*n vil.
 3. Deretter velger du ett bryst som skal være på vakt i det første intervallet.

  Et intervall er minimum 2 amminger og minimum 3 timer. Velg det som gir lengst intervall. Hvis barnet kun drikker en gang på tre timer skal du ikke bytte side før barnet har diet minst 2 ganger. Hvis barnet dier oftere skal du ikke bytte før det har gått minst 3 timer.

  Du skal amme når babyen signaliserer at h*n er sulten slik du pleier, men ikke bytt bryst før etter minimum 3 timer (eller minimum 2 amminger) er gått. Dette pleier å gå greit om man starter med to godt tømte bryst, da skal ikke sprengen på det andre å bli plagsomt så fort.

  Det er friperiodene uten stimulering som forteller et bryst at det skal roe ned produksjonen. Det at det aktive brystet blir tappet flere ganger gir barnet anledning til å øve seg på effektiv dieing fra et normalt, mykt bryst.

 4. Når det er gått minst tre timer og minst to amminger, er det «vaktbytte».

  Brystet som hadde «fri» går på «vakt» i neste intervall.

  Man regner intervallstart fra første amming med det påtroppende brystet, heller enn siste amming fra brystet som gikk av vakt. Derfor går det ikke an å si på forhånd hvilke klokkeslett man skal bytte side, det bestemmes av barnets selvregulerte diemønster.

Lykke til!

Kilde: Ammehjelpen

FØlg oss på facebook
#
hits