Fettsuging er en del av figurforming

Hvor mange av oss har vel ikke tenkt at fettsuging hadde vært en enkel måt å bli kvitt de ekstra kiloene på?

Fettsuging er en del av figurforming

Hvis man ønsker å gå ned en buksestørrelse etter julens utskeielser og vil ha raske resultater tenker man kanskje på fettsuging? Eller man ikke har tro på at ukesvis med svetting på det lokale treningsstudioet er noe man orker, så kan fettsuging virke forlokkende.

På 70-tallet var det en fransk lege som introduserte denne metoden innen plastisk kirurgi. Metoden ble deretter videreutviklet og det var på 80-tallet fettsuging ble allment kjent.  Dette var jappetiden hvor skjønnhet, penger og status var det folk så opp til, ønsket seg og idoliserte.

Datidens idoler fokuserte sterkt på kropp og det er ikke uventet at plastisk kirurgi skjøt fart. Kjendiser som Samantha Fox og Brooke Shields figurerte lettkledde på plakater og på tv og jentene ville være som dem og gutter ville ha dem.

Hva er fettsuging?

Hva er fettsuging

Denne metoden fjerner effektivt underhudsfett på steder som ofte er vanskelig å slanke eller trene vekk selv. Fettsuging eller også ofte omtalt som liposkulptur, egner seg til å fjerne uønskede fettansamlinger på steder som blant annet på hake, knær, lår, bilring, mage og hofter.

Det er flere måter å foreta dette på. En av dem er ved å bruke en kanyle i rustfritt stål som injiseres inn i huden og suger ut fett fra fettdepotene. Dette lager kun små snitt i huden som knapt er synlig i etterkant.

Den kanskje mest brukte metoden nå til dags er at man «knuser» fettvevet med intern ultralyd og deretter suger ut fettet. Det negative intern ultralyd er at utstyret koster mye og da blir det kirurgiske inngrepet også desto dyrere.

Det finnes flere metoder enn beskrevet her og alle bør i samtale med lege finne hvilken som passer for den enkelte. Det er lurt å undersøke sin egen sykdomshistorie før man foretar et slikt inngrep da det medfører en del risikoer. Man bør også konsulterer flere enn bare en kirurg før man bestemmer seg. Alltid lurt å gjøre grundig forarbeid.

Ingen slankekur

Hvis man tenker at dette er en enkel slankekur, tar man grundig feil. For det første fjernes jo ikke alt fett jevnt over hele kroppen slik det gjør når man går ned i vekt ved hjelp av diett og trening. Fettsuging er en form for figurforming og man går løs på spesifikke områder som er vanskelig å effektivt gjøre noe med selv.

Ingen slankekur

Det anbefales faktisk at man er i god form før man foretar fettsuging. Mange studier har vist at de som oppnår best effekt og får best langvarig resultat er personer med såkalt normal kroppsvekt.

Det er akkurat derfor fettsuging er mer som figurforming og korrigerer det estetiske ved at man fjerner eller reduserer uregelmessige fettdepoter.

Det er heller ingen mirakelkur mot cellulitter. Det er dessverre slik at man ikke kan fjerne cellulitter med fettsuging, selv om det hos enkelte kan virke som større fettansamlinger er årsak. Fettsuging utføres mye dypere enn der cellulittene sitter.

cellulitter

Bivirkninger og mulig risikoer

Man skal huske på at selv om man ikke får store sår på utsiden av huden er det fremdeles kirurgi og sårene innvendig er store. Ved overvekt vil fare for uønskede komplikasjoner øke. For alle som får dette inngrepet utført, vil dette kunne være mulige risikoer:

  • Alle tilfeller hvor man undergår narkose vil medføre visse risikoer.
  • Infeksjoner er en risiko ved alle typer kirurgiske inngrep.
  • Man kan oppleve at helningsprosessen ikke går som planlagt etter slike operasjoner.
  • Permanent skade på muskler, blodårer og nerver. Vedvarende endring i hudens følsomhet i områdene inngrepet ble foretatt.
  • løs hud

Det har forekommet bivirkninger som har gjort at man har måttet legge seg under kniven for å få foretatt revisjons kirurgi. Da rettes det opp i bivirkninger som har oppstått etter fettsugingen. Det kan være pigmenteringer i huden, løs hud og for eksempel hevelse som ikke forsvinner etter en gitt tid.

Resultatene avhenger av deg

Mange lurer på om fettet som fjernes kan komme tilbake. Det er engang sånn at man i puberteten får tildelt eller kroppen bestemmer hvor mange fettceller man skal ha. Derfor vil det ikke oppstå eller «gro» tilbake det som fjernes med fettsuging.

Beholder man en jevn kroppsvekt i årene etter inngrepet, bevares resultatet. Legger man dermed på seg ekstra vekt, så vil også det spesifikke området forandres igjen. Det er fordi hver enkelt fettcelle blir større med økt vekt.

Så man får ikke nytt fett ved vektøkning, men fettcellene blir større og får økt masse.

Kilder: