rom

Barnerom for liten og stor

Barnerommet er det rommet i hjemmet som kanskje endrer seg mest i takt med barnets alder og utvikling. Noen har barnerommet klart lenge før babyen ankommer verden, mens andre begynner ikke med barnerommet før barnet er stor nok til å ta det i bruk. Uansett løsning kan kanskje noen av disse tipsene kan være med på å inspirere deg om du er i prosess med å lage eller oppdatere et barnerom. Dette er ikke en fasit, kun velmente tips og råd.

Praktisk og lettvint

For at barnerommet skal bli brukt er det en fordel at det er praktiske løsninger for barnet. I den forstand at de selv kommer til sine leker, og at det er lettvint å rydde etter lekestunden.

  • Oppbevarings bokser/kasser
  • Kurver
  • Skuffer

Fordelen med disse er at de er mobile og kan lett dras ut fra en kommode, eller stå fritt på gulvet. Noen varianter har også hjul. Ofte liker barn å leke i nærheten av en voksen, så innimellom er det greit å kunne dra med seg en boks med leker ut i stue eller kjøkkenet om en ikke har mulighet til å sitte sammen på barnerommet.

Med flere bokser kan lekene enkelt sorteres etter tema. Det er praktisk og lett for barnet å putte leker tilbake i kassene og en fin måte å ta del i oppryddingen uten at det blir for avansert.

rommet
Forskjellige nivåer passer forskjellig aldre

God atmosfære og oppdagende læring

Barn elsker å leke, men det kan være uvant å få et eget rom de skal leke i. Prøv å skap et rom de kjenner seg trygge og avslappet i når de skal leke og sove. Et godt grunnlag for det kan det være å ha en nøytral base når det gjelder fargevalg. Det kan fint brukes farger på veggene, men det sies at farger påvirker sinnsstemning vår. Om basen er rolig vil nok barneleken gjøre sitt med spreke fargeinnslag.

Barn vokser fort fra å ligge på gulvet å krabbe, til å kunne dra seg opp etter ting og til slutt reise seg går nokså fort. Ved å innrede rommet med møbler i forskjellige høyder vil barnet med tiden strekke seg og rekke frem til nye elementer. Det kan være en kommode med rom for oppbevaring ned mot gulv, en ren flate på toppen og kanskje noen hyller og bilder på veggene.

Det er ikke alt barnet kan leke med, men som fortsatt er fint å ha som pynt på et barnerom, da er kjekt å kunne plassere det på en vegghylle. Litt større leker som tar litt plass er ikke alltid like lett å putte oppi en skuff, de kan være fint å ha plassert på toppen av en lav kommode… plutselig klarer de å rekke frem til den uten hjelp.

barnrommet
Trigg nysgjerrigheten!

Sansehjørnet

Et spennende rom trigger nysgjerrigheten til barnet og det skal ikke så mye til for å skape et interessant sansehjørne.

  • Små speil på veggen. Om ikke ekte speil finnes det type foliespeil som er mer barnevennlig for små opptagende hender. Disse kan f.eks klebes på vegg helt ned mot gulv for de som fortsatt ligger mest på magen.
  • Lave knagger på veggen, her kan kurver henges opp og la barnet få fylle de med en leke de selv ønsker. Her i hjemmet varierer det fra en bamse til biler til smokken og kosen. Helt plutselig henger det en jakke der eller barnehagesekk, eller morgendagens antrekk klart til pappen som har morgenstellet.
  • Krittavle til små kunstnerspirer. Kritt går greit av om de skulle bomme på tavlen og treffe veggen.
  • Magnettavle. Fascinasjonen av at noe fester seg til tavlen i seg selv er stort, men også gøy å kunne henge opp sin egen tegning eller bilde av familien.
  • Trådhylle til bøker/blader, eller kanskje lekematvarene.

Uendelig med muligheter

Det finnes et hav av muligheter og det er kun fantasien som setter begrensninger. Her i hjemmet har vi bygd alt fra sengeborg og temarom med Lego, til mer nøytrale praktiske barnerom. Og min erfaring er at sistnevnte har over tid fungert best. Uansett hvordan du måtte løse det, håper jeg det blir et rom barnet ditt vil like.

Lykke til!

Barnerom som barna enkelt kan rydde selv!

FØlg oss på facebook
#
hits