Svangerskapskløe i svnagerskapet.

Svangerskapskløe – Behandling og symptomer

05.02.2018

Det er ikke uvanlig å oppleve svangerskapskløe, og for de fleste dreier det seg om normal svangerskapskløe. Det er imidlertid viktig å utelukke underliggende sykdom.

Normalt med svangerskapskløe?

Det er ganske vanlig å oppleve svangerskapskløe. Studier har vist at opptil 20% av alle gravide får plager med kløe når de går gravid. Det skjer fysiologiske forandringer og kløe i huden oppstår på grunn av dette. Tørr hud, økt strekk på huden er det vanligste. Samtidig er sannsynligvis høy konsentrasjon av svangerskapshormoner medvirkende.

Diagnotisering av svangerskapskløe

Typisk for fysiologisk kløe er at det ikke er utslett på huden, bortsett fra tørr hud og sår hud som følger av kløen. Svangerskapsrelatert hudsykdom har imidlertid ofte et karakteristisk utslett.

Diagnosen svangerskapskløe stilles ved å utelukke andre årsaker til kløe i svangerskapet. Generelt bør gravide kvinner ha lav terskel for å kontakte lege om de er bekymret.

Svangerskapskløe eller noe annet?

Om den gravide kvinnen har kløende utslett er det ikke svangerskapskløe hun har. De vanligste forklaringene er da atopisk eksem, allergisk kontakteksem eller noen ganger psoriasis, altså sykdommer som kvinnen har hatt før hun ble gravid.

Det kan være flere årsaker til kløe under svnagerskapet. Om den gravide har ekstrem kløe på magen med utbrudd av røde prikker og vabler kan det være PUPPP – pruritic uricaria papules and plagues of pregnancy som forsvinner etter fødselen. Om det derimot er større blemmer kan det være hudsykdommen svnagerskapspemfigoid.  Trange galleganger inne i leveren (intrahepatisk kolestase) gir også kløe. Denne tilstanden gir kløe i siste trimester og innebærer intens kløe i håndflater og fotsåler. Ved blodprøve vil det kunne avdekkes forhøyede leververdier.

Om du er usikker – kontakt legen din.

Behandling av svangerskapskløe

Som med andre kløende plager i huden er det bra å bruke rikelig med fuktighetskrem for å forebygge tørr hud. Bruk milde såper uten parfyme. Smør deg med fuktighetskrem rett etter du har dusjet mens huden din enda er våt. Huden din vil da absorbere fuktighetskremen bedre og lindre kløen bedre enn om du bare smører deg når huden din er tørr.

Øvrige tips for lindring av svangerskapskløe:

  1. Bruk dusjolje eller en mild såpe når du dusjer. Sterke såper tørker ut huden, noe som vil gjøre vondt verre.
  2. Smør deg med en mild fuktighetskrem hver eneste dag.
  3. Bruk løstsittende bomullsklær innerst mot huden.
  4. Hold det kjølig der du sover. Om du blir varm og svett blir ofte kløen verre.
  5. Selvom det er vanskelig så prøv å la være å klø.
  6. Bruk bomullshansker hvis du klør deg i søvne.

Svangerskapsforgiftning, dette bør du vite. 

Strekkmerker – årsaker, forebygging og behandling.

Slimproppen beskytter fosteret mot bakterier og infeksjoner.

Kilder: NHI, Apotek1

FØlg oss på facebook
#
hits