Strekkmerker på magen.

Strekkmerker – Årsaker, forebygging og behandling

Strekkmerker i svangerskapet er ofte noe kvinner vi unngå. Gravide kvinner smører seg med kremer og oljer, alt for å prøve å unngå å få dem.

I følge www.nhi.no får så mange som opptil 90% kvinner strekkmerker mot slutten av svangerskapet. Men hva er egentlig et strekkmerke?

Strekkmerker under graviditeten.

Strekkmerker

Som oftest kommer strekkmerkene som følger av rask vektøkning samt hormonelle årsaker. Det er mye vanligere hos kvinner enn hos menn fordi mesteparten av strekkmerkene oppstår når en kvinne går gravid.

Hormonutskillelsen til kvinnen endres betraktelig i svangerskapet, og dette vil kunne føre til hudforandringer. Hudforandringene er godartede og går mest sannsynlig tilbake etter fødselen. Strekkmerkene går ikke tilbake, men de vil kunne lysne over tid.

Et helt nytt strekkmerke er gjerne rosa til blåfiolette striper eller bånd på magen, rompa, bryst, lår eller armer. Strekkmerkene er en form for skade som oppstår i kroppens underhud. Det som skjer er at det blir en overstrekking av elastiske fibre i huden, og disse fibrene får ikke tilbake sin elastisitet og nettopp derfor er strekkmerkene varige endringer i huden.

Årsaker til strekkmerker

Det er både fysiske faktorer og hormonelle faktorer som kan være årsaken til strekkmerker. Fysiske faktorer betyr strekking av huden mens hormonelle faktorer innebærer steorider fra binyrene, østrogen og relaxin på hudens elastiske fibre. I et svangerskap vokser magen så fort at huden på en måte revner slik at det oppstår vertikale striper, altså strekkmerker.

Gener kan og påvirke utvikling av strekkmerker og det er ofte slik at om mor har strekkmerker vil dette kunne gå i arv.

Forebygging av strekkmerker

Det finnes utallige kremer en kan smøre sin gravide mage med. Noen bruker olje, kakaosmør, og diverse kremer for å forebygge strekkmerker. Det finnes imidlertid ingen forskning som bekrefter at det går an å forebygge strekkmerker med kremer, oljer og diverse annet som blir smurt på huden.

Gener er også en faktor som spiller en rolle for om man får strekkmerker. Uavhengig om du har gener som tilsier at du får disse, vil det kunne hjelpe å holde huden myk og bruke produkter som virker oppbyggende og øker elastisiteten i huden.

Å gi huden nok fuktighet både fra innsiden og på utsiden er noe som kan forebygge. Dette er fordi huden vil kunne tåle å bli strekt lenger før den sprekker fordi den har mer fukt i seg. Det er positivt med et sunt og velbalansert kosthold, drikke mye vann og jevnlig mosjon. Det er ikke noe du kan gjøre når skaden først har oppstått da et strekkmerke er som et arr. Men for de fleste vil strekkmerkene lysne over tid og bli mer og mer hudfarget.

Smøre krem på magen under graviditeten.
Mange smører magen med ulike kremer og oljer. Foto: Shutterstock

Kan jeg bli kvitt strekkmerkene?

Det finnes dessverre ingen vidunderkur selv om det finnes en rekke behandlingsformer og produkter på markedet, men du kan gjøre noen tiltak. Ved å drive styrketrening, eller oppstrammende trening vil musklene i underhuden strammes. Dette kan medføre at strekkmerkene blir mindre synlige.

Strekkmerkene både krymper og blekner over tid. I starten er de ofte blå-røde og veldig synlig, men ofte vil det ikke ta lang tid før de blir lysere.

Strekkmerker etter fødsel
Strekkmerkene vil blekne over tid. Foto: Shutterstock
Strekkmerker på magen etter fødsel.
I starten er de ofte mer synlige. Foto: Shutterstock

Kilder : Nhi.no, kk.no, apotek1.no, plusstid.no.

FØlg oss på facebook


#
hits