Spontanabort setter sine spor hos mor.

Spontanabort setter også sine spor

Når du våkner en dag, takknemlig for alt du har og lykkelig for alt som skal komme. For noen uker siden fikk du det bekreftet. Du skal bli mamma. Du bærer på ett lite mirakel.

Lite men stort

Det lille mirakelet er ikke stort, men det har begynt å fylle en plass i hjerte ditt. Tenk at man kan elske noen man aldri har møtt før, på en slik intens måte. Hvor stor betydning et bitte lite vesen kan få for en kommende mamma og pappa.

Håp og drømmer

Selv om man vet at verden er skjør og fremtiden usikker, så starter man allerede ved første blikk på graviditetstesten en tankeprosess med håp og drømmer for fremtiden.

En spontanabort er som ett slag i magen

Men så kaster du ett blikk ned i undertøyet mens du skifter på kvelden. Rødt blod. Det er som om du får ett hardt slag i magen.

Man kan aldri virkelig være forberedt på den smerten og sorgen det å miste noe så lite og kjært kan innebære. Man tror man forstår hva det vil si «å være med på leken». Det går som det går.

Smerte

Men det er ikke sånn. Du aner ikke før du står der. Du kan ikke ane. Du må oppleve. Smerten er både fysisk og mental. Du fyker igjennom flere stadier av total håpløshet, fornektelse, håp, ni-lesning på Google.no og tomhet.

Så må du fortelle det. Fortelle det til kjæreste, kanske øvrig familie. Det er ett slag i selvbildet og man føler seg ubrukelig. Man føler seg skyldig, selv om man innerst inne vet man ikke har gjort noe galt.

Oppmuntrende ord

Så må man møte de ulike reaksjonene. Mennesker reagerer ulikt på vanskelige nyheter. Noen blir triste, noen viser omsorg, noen blir sinte og noen prøver å komme med oppmuntrende ord.

«Du var heldig at det hendte så tidlig!» sier en. Heldig? Er det en ting jeg ikke føler meg, så er det vel heldig?

«Du kan være glad for at kroppen ordnet opp selv når det var noe galt». Glad? Det er vel det motsatte av hva jeg føler akkurat nå.

Mange av disse uttalelsene er sagt med omtanke. De er gjerne ikke gjennomtenkt, og de er hvertfall tunge å svelge for den det gjelder. Men de er godt ment, det er viktig å huske på! Så kanskje kan den som uttaler seg i slike situasjoner, forsøke å huske på å tenke igjennom hvordan man formulerer seg. Før det er ikke lett i en slik situasjon.

Har du opplevd spontanabort?

Det er ikke uvanlig å oppleve en spontanabort, men det kan være veldig, veldig vanskelig å tenke slik når du står i det. Det var det for meg.

Har du først havnet i en slik situasjon så er det viktig å kjenne etter på hva som er riktig for deg. Formidle det til de nærmeste rundt deg. Ta deg tid til å sørge over det som er tapt og det som aldri skal bli. Snakk om det. Snakk mass eller snakk lite. Kanskje skal dere bare være stille sammen.

Vit at det er lov å sørge, og at du kan sørge på din egen måte. Det er også lov å kjenne på vanskelige følelser som sjalusi ovenfor andre som er gravide og får barn. Du har lov å både være glad på deres vegne, mens du også kjenner på følelsen av å være sjalu. Du trenger ikke stå ensom i sorgen. Si ifra. Snakk sammen.

Og husk at solen står også opp i morgen..

Prøver du å bli gravid? Les også Den ensomme veien for å bli gravid.

FØlg oss på facebook
#
hits