Slimproppen beskytter fosteret.

Slimproppen beskytter fosteret mot bakterier og infeksjoner

Kommer det en slimpropp ut av skjeden kan det være et tegn på at kroppen begynner å bli moden for fødsel. Men du trenger ikke nødvendigvis å haste av gårde til sykehuset med en gang.

Hva er en slimpropp?

Slimpropp er som navnet tilsier, en samling med slim som sitter i livsmorhalsen. I livmoren vil det under hele svangerskapet være en del slim som skal beskytte fosteret mot bakterier og infeksjoner.

Den nederste delen av livmorhalsen kalles mormunnen, og denne skiller skjeden fra begynnelsen av livmoren. Rundt denne mormunnen finnes det alltid slim som skal beskytte deg mot infeksjoner. Når en kvinne blir gravid vil dette slimet bli tykkere slik at det kan beskytte fosteret enda bedre mot infeksjoner. Så tidlig som i uke 4 har slimet forandret seg og det kan da være det første svangerskapstegnet som en lege kan registrere ved en gynekologisk undersøkelse. Underveis i graviditeten vil slimproppen øke i omfang.

Å miste sin slimpropp er en forandring som noen kvinner går gjennom før fødselen er skikkelig i gang. En slimpropp er tykt slim som har blokkert åpningen i livmorhalsen fra tidlig i svangerskapet. Fødselen kan starte noen timer etter at slimpropp er løsnet, men for de fleste vil det gå flere dager.

Hva skjer når slimproppen løsner?

Jo nærmere du kommer fødsel, jo mer vil livmorhalsen modnes og bli mykere og mer tøyelig. Da kan mange kvinner oppleve at det kommer slim som utflod. Dette kan gjerne være blandet med litt brunt, gammelt eller friskt blod. Mens noen tydelig vil merke en slimpropp vil andre ikke merke den i det hele tatt. Det vil variere hvor mye slim som kommer ut.

En løsnet slimpropp trenger ikke å bety at fødselen er i gang. En løsnet slimpropp er et tegn på at en naturlig prosess er i gang og at kroppen begynner å bli moden for fødsel.

Slimpropp beskytter fosteret mot bakterier.
Plug of mucus på engelsk, viser hvor slimproppen ligger. Foto: Shutterstock.

Usikker på om det er slimproppen?

Når det nærmer seg slutten av svangerskapet vil de aller fleste kvinner lete etter tegn på at fødselen er i gang.

Mens noen kvinner tydelig vil legge merke til at slimproppen er løsnet, vil andre kvinner ikke merke dette. Slimproppen ser som oftest ut som en gelatinaktig klump. En slimpropp har ikke en definert størrelse og den kan komme ut som en seig slimklump og den kan ha forskjellig størrelse. I tillegg kan den ha ulikt utseende. En slimpropp kan være blank eller med striper av blod i.

Selvom det kan ta flere dager før fødselen er i gang etter at slimproppen er løsner, må du ikke nøle med å ta kontakt med lege dersom du er usikker på hva du ser.

Når man venter på at fødselen skal starte.

Snart tid for fødsel.

Å forberede seg til en fødsel.

Vaginalundersøkelser i fødsel.

Les flere saker om fødsel.

Kilder: Helsenorge, Lommelegen

FØlg oss på facebook


#
hits