Stor gravid mage

Er gravide allemannseie?

01.10.2017

Svaret burde være opplagt for alle; nei!!! Selv om jeg er gravid er det likevel min kropp. Jeg burde selv få bestemme hvem som tar på meg og ikke.

Sånn er det ikke bestandig. Folk skal gjerne stryke på magen og prate til babyen, men det er faktisk ikke mer naturlig å stryke over en babymage enn en hvilken som helst annen mage.

Gjentar seg hver graviditet!

Jeg har gjennom alle mine fire svangerskap måttet holde ut med disse uvelkomne handlingene. Mer enn en gang hadde jeg lyst til å stryke den andres mage og si på babyspråk; «neimen, så søt en liten/stor mage da! Her gjemmer det seg nok masse, søt og god sjokolade!» eller noe i den duren. Dessverre var jeg aldri tøff nok til å gjennomføre, selv om det var på nippet et par ganger.

Hvorfor skal det være greit? Har virkelig ikke gravide rett på å ha intimsonen sin i fred, bare fordi de baker barn? Greit at babyer er søte altså, men dulling kan ventes med til du faktisk ser hvem det er du prøver å dulle med.

Gravide er ikke allemannseie

Så har du jo alle spørsmålene da. Skal du amme? Skal du føde vaginalt? Epidural må du jo selvsagt ha! Dette var bare et lite utdrag, og av de mer «normale» tingene jeg fikk spørsmål om.

Temaet om amming er et litt sårt punkt for meg. På grunn av en brystreduksjon for mange år siden så klarer jeg ikke amme. Det betyr ikke at jeg ikke har hatt lyst. Om ungen kommer ut den rette veien eller snarveien er vel strengt tatt ikke så interessant? Så lenge babyen er frisk så burde det ikke være tema en gang. Og nei, ikke alle trenger eller vil ha epidural. Jeg har født alle mine fire uten smertelindring. Og den eneste det har noen betydning for, er meg.

Velmenende råd til gravide?

Mens jeg først er i gang, så kan jeg jo også nevne alle de velmenende, og til tider belærende rådene.

Nei takk, jeg trenger ikke høre om din erfaring med å smøre mellomkjøttet med olje flere ganger om dagen. Ei heller om kjærringråd for å starte fødsel, kurere vorter og skape verdensfred.

For ikke å snakke om ammetips hvis jeg hadde vært dum nok til å gi etter og sagt at amming ikke funker for meg. Det spiller ingen rolle for meg om jeg drikker ammete til det tyter ut av øra mine, spiser havregrøt eller bedriver all slags merkelige udokumenterte råd, puppene mine klarer likevel ikke få ut mer enn en brøkdel melken. Jeg har til tross for dette likevel delammet de første ukene så ungene skulle få litt. Jeg har sittet med melkespreng fra en annen verden som straff, grått mine modige tårer og likevel presset ut det lille som gikk. Så nei takk, jeg trenger ikke de rådene heller. Jeg kjenner meg og min kropp best.

Unngå den største tabben 

Men, det som er aller viktigst at du sparer deg for er; «Oi, så stor mage! Det må jo bare være tvillinger!».

Nei, stor mage betyr ikke nødvendigvis tvillinger, eller stort barn for den saks skyld. Gravide er ofte veldig bevisste på eget utseende, og sånne kommentarer sårer, selv om det ikke var intensjonen. Og jeg kan også garantere at du ikke er førstemann ut med den. Den gravide har nok hørt den spøken utallige ganger allerede, så spar deg selv for å drite deg ut med en klein vits, og den gravide med litt hjertesorg i en allerede tung og slitsom periode.

Det gjelder for så vidt det å kommentere små mager også, det er som regel like dårlig mottatt. Hvis du absolutt føler for å kommentere magen, så si at den er fin. Det holder i massevis!

Selvsagt skal du bry deg

Nå mener jeg ikke at man ikke skal være interessert i den gravide og det kommende barnet. Men for mange gravide blir denne typen oppførsel alt for intimt og personlig. Jeg tror ganske sikkert at jeg hadde fått en kraftig reaksjon om jeg hadde spurt en som ikke var gravid om hun smurte mellomkjøttet med olje hver dag.

For mange gravide så kan det faktisk bli litt mye baby. Klart det er spennende for alle, men som gravid har man babyen med seg over alt. Den påvirker alt i livet, i nesten 10 måneder. Jeg er rimelig sikker på at den gravide hadde satt stor pris på å bli behandlet som vanlig og uten alt fokus på babyen hele tiden. Til og med jeg syns det, selv om jeg tviler på at mine nære og kjære tror på meg når jeg sier det!

FØlg oss på facebook
#
hits