gravid

20 ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg ble gravid

06.09.2017

Det å bli gravid medfører en stor forandring for en kvinne. Ikke bare ender du opp med en baby i armene, men også kropp og sinn gjennomgår store endringer.

Jeg har selv to barn, og har flere ganger tenkt underveis at «dette skulle jeg ønske noen hadde fortalt meg om før jeg ble gravid». For jeg fikk virkelig en del aha-opplevelser. Selv om jeg trodde jeg var godt belest og hadde brukt mye tid på ulike mammaforum.

Alle andre hadde stålkontroll

Når jeg snakket med andre gravide eller andre mødre fikk jeg ett inntrykk av at alle hadde stålkontroll på denne mammatilværelsen. Mens jeg selv følte at jeg støtt og stadig holdt på å gå opp i sømmene. Det kunne vel ikke være sånn at det bare var meg som opplevde graviditet, fødsel og barselperioden slik?

Man skal liksom helt automatisk være god på å være mamma. Både graviditeten og barselperioden skulle jo nytes. Det kan derfor oppleves som et vanskelig tema å ta opp. Men jeg hoppet ut i det og spurte i termingruppen min på Facebook. Var jeg den eneste som hadde fått sjokk?

Jeg var ikke alene

Det er en veldig kjekk gruppe. Nærmere 200 helt ukjente mødre som man etter samhold via Facebook gjennom både svangerskap, fødsel og barseltid har blitt merkelig nære.
Overraskende nok, fikk jeg veldig mange svar. Det var helt tydelig at jeg ikke var alene om følelsen. Jeg nærmet meg faktisk 100 kommentarer på innlegget.

Så her kommer de. De tips og rådene vi skulle ønske noen hadde fortalt oss før vi ble gravid og fikk barn. Tanker fra mødre til mødre. Fra oss som har gått igjennom både ett, to, tre, fire og fem svangerskap. Til deg som lurer. Eller ikke visste at du lurte. Jeg håper du får både glede og nytte av de.

1. Etterrier

Vet du hva etterrier er? For noen kan de komme som ett sjokk etter at fødselen er overstått. De er ofte mer utbredt hos kvinner som tidligere har født, men kan også dukke opp hos førstegangsfødende.

«Jeg trodde jeg skulle føde på nytt!»

2. Det gjør SYKT vondt å tisse første gangen etter fødselen

Det er ingen hemmelighet at man sitter igjen med smerter i underlivet etter en fødsel. Men har noen fortalt deg at det kan kjennes ut som du skal tisse kniver ved første urinering etter fødsel? Huff. Men som alt annet, så går det over.

3. Å bæsje første gang etter fødsel kan være utrolig skremmende

Mange gruer seg til å bæsje for første gang etter fødsel, og det med god grunn. For noen kan det være som en ny fødsel. Man er ofte hoven og sår nedentil, og ytterligere press i den retningen er ikke særlig behagelig.

4. Det kan bli for mye besøk

Det er lett å tenke at man selvfølgelig skal ta i mot besøk både på barselhotellet og hjemme like etter fødsel. Man har jo lyst til å vise frem det lille mirakelet sitt, men det kan bli for mye. Både for deg, far og ikke minst baby. Kjenn etter hva som føles riktig for dere. Ikke la dere presse. Nyt den første uvurderlige og uerstattelige tiden sammen.

5. Noen babyer gråter MYE

Noen babyer gråter mye. Det kan det være ulike årsaker for. Det kan bli timevis med byssing, synging, amming og vugging i sene nattetimer.

6. Mens noen babyer gråter nesten aldri

Ikke alle babyer gråter mye. Jeg fikk en slik baby. Lurte nesten på om det var noe feil med han. Men det var det selvsagt ikke, for som alle hos andre så er også babyer forskjellige.

7. Morsfølelsen kan være overveldende

Morsfølelsen kan så absolutt være overveldende. Hos noen kan den komme med en gang, mens hos andre kan den la vente på seg. Men den kan virkelig være altoppslukende og sjokkere deg. Jeg visste ikke man kunne elske noen så høyt!

8. Amming kan gå helt knirkefritt

Mange velger å lese seg opp på amming i forveien. Det er mye skremselspropaganda ute å går i det vide nettet, og mange forbereder seg på det verste. Men ammingen kan faktisk gå helt knirkefritt.

«Før jeg fødte satt jeg med et inntrykk av at det var nærmest umulig å amme. Jeg var forberedt på at alt skulle være et problem. Men så gikk det hele helt plettfritt. Trodde lenge jeg var unntaket, men det ser jeg nå at jeg ikke er».

9. Men ammingen kan også være vanskelig

Ammingen kan uten tvil også være svært utfordrende for noen. Når man helt uforberedt går en tøff ammeperiode i møte, kan det være lett å møte veggen. Det kan bli mange tunge dager og lite forståelse å hente hos andre.

«Jeg var veldig lite forberedt på at jeg kom til å møte så mye motgang når det kom til det; sårhet, soppinfeksjon, tette melkeganger, brystbetennelse, økedøgn, brystvegring etc.
Igjen så er det jo så individuelt! Men jeg syns ikke jeg ble forberedt.»

Det å oppleve smerte i forbindelse med amming er ikke noe man skal ta lett på. Be om hjelp tidlig!

10. Har jeg nok melk?

Mange kan sitte med følelsen av at de ikke har nok melk. Noe som sjelden er tilfellet.

Men noen har faktisk ikke nok. Det vil etterhvert bli tydelig i forbindelse med at man kanskje ser en dårlig vektøkning hos baby. Støtt deg til kompetent helsepersonell, og be om hjelp om du er usikker.

«Det er ingen aksept for det å ha for lite melk. Alle sider på nettet sier at alle har nok melk. Men her stoppet vekstkurven opp hver gang jeg med blod og svette fikk til å fullamme. Og da sitter man der med sår og blod fra brystene og får beskjeden om å bare legge til oftere fordi alle har nok melk bare de lar baby regulere det selv. Du føler deg ganske mislykket som mamma da altså.»

11. Overproduksjon av melk

Jeg hadde aldri hørt om overproduksjon av melk før jeg til slutt i desperasjon satte igang med et iherdig google-søk etter svar på utfordringer med babys mageproblemer. Jeg hadde en gutt som bæsjet tohundrede-og-øreten ganger per uke. Avføringen lignet pesto og skummet. Han la GODT på seg (les: 750 gram i uken !), så helsesøster kunne ikke forstå problemet.

Jeg følte jeg druknet han når jeg ammet, da utdrivningen min var så sterk. Jeg var også mye plaget med melkespreng og lekkasjer. Men ingen kunne fortelle meg at overproduksjon kunne være en mulighet. Etter noen råd og tips fra Ammehjelpen, satte jeg igang med egenstyrt intervallamming, og vipps så var problemet løst. Ammingen ble en kosestund igjen, og både bæsjebleier og melkeproduksjon stabiliserte seg.

12. Melken stabiliserer seg rundt 3 mnd etter fødsel

Jeg var sikker på at nå holdt jeg på å miste melken min. Hva hadde jeg gjort galt? Morsmelkerstatning ble kjøpt inn, men heldigvis plassert i skapet. For en erfaren mamma kunne fortelle meg at melkeproduksjonen ofte stabiliserer seg rundt den tiden baby er 3 måneder. Da kunne man oppleve en følelse av å ha for lite melk. Jeg red ut bølgen, og skjønte raskt at baby fikk mer enn nok melk fremdeles.

13. Barseltiden er ikke nødvendigvis så rosenrød som noen skal ha den til

Ofte hører du om den fantastiske første tiden med baby etter fødsel. Dagene skal nytes og baby skal dulles og dalles med. Men for noen kan den tiden oppleves som utrolig krevende. Den kan preges av nattevåk, magesmerter, underlivsplager, urinlekasjer, hemorider, melkespreng, såre brystvorter, nedgulping og bæsjebleier opp etter nakken.

14. Barseltårene kan være helt enorme

Du kan bli svært overasket over hvor store disse barseltårene kan være. De kan være krevende for både deg og partner. Støtt dere til hverandre.

15. Man kan få en enorm eierskapsfølelse for baby

Det skjærer i mammahjertet når noen andre skal holde den bittelille hjerteknuseren din. Eierskapsfølelsen kan bli enorm, og mange kan oppleve det som veldig vanskelig å overlate baby til andre. Selv for bare noen minutter.

16. Når du tror du har funnet løsningen, så fungerer det ikke lenger…

Etter googling, tårer og tunge tanker tror du at du har funnet løsningen. Men før du har snudd deg, fungerer det ikke lenger. Da er det bare å prøve igjen.

17. Noen har en stor trang til å fortelle sin fødselhistorie i detaljer

Enkelte mennesker får en merkelig stor trang til å fortelle sin egen fødselhistorie i detaljer så fort de kommer i snakk med en kvinne som er gravid. Ikke la deg skremme. Ingen fødsler er like.

18. Berettiget til å uttrykke sin personlige mening om gravidmagen din

Du kan bli dypt sjokkert over hva folk tillater seg å si. Enkelte føler seg berettiget til å uttrykke sin personlige mening om gravidmagen din. Hvorfor er egentlig sperrene lavere for hva man kan kommentere om en kvinnes utseende bare fordi hun er gravid? Man kan bli helt matt.

19. Tiden går ALT for fort!

Noen dager kan det føles som tiden snegler seg avgårde. Men når du endelig føler at du begynner å komme litt ovenpå i din nye tilværelse, så flyr tiden ifra deg. Husk å ta masse bilder!

20. Det går over det aller meste. Til slutt.

Det aller nyttigste rådet jeg noen sinne har fått som mamma er at det går over det aller meste. Det føles kanskje ikke slik når du står midt oppi det, men det er utrolig hvor fort man glemmer.

Ville du valgt å få barn?

Etter alle kommentarer og tilbakemeldinger på mitt spørsmål på termingruppen, stilte jeg ett siste spørmål. Et spørsmål som har vært viktig å reflektere over for min egen del.

«Hadde du visst alt dette på forhånd. Ville du valgt å få barn da?»

Damene var enstemmige. Samtlige svarte klart og tydelig ja, det er så absolutt verdt det.

FØlg oss på facebook
#
hits