jule-forventninger

Skyhøye forventninger rundt jul

17.12.2017
JUL

Nå er det jul og vi er kommet midt i julestria. Det skal pyntes, det skal bakes, det skal shoppes.

Vi må ikke glemme at dette er tiden vi skal kose oss

Varm kakao som varmer opp kroppen, julelys som lyser opp mørketiden og fine stunder med de vi er mest glad i. Det er koselig det. Det er ikke mye koselig om man skal stresse fra den ene jule eventen til den andre. Eller lete seg dønn forderva etter de mest perfekte julegavene med den fineste sløyfen til, mens man går i kø på kjøpesenteret. Mange av oss tror jeg har litt for høye forventninger rundt jul. Jeg mener det er viktig å senke skuldrene litt, og ta innover seg kosen ved å feire jul.

Jeg liker at ting skal være på en spesiell måte. Jeg blir også fort stressa når ting ikke ordner seg slik jeg vil det skal. Men etter å ha blitt mamma, innser jeg at om man skal streve etter perfeksjonisme, er det ikke mye kos med jul.

Forventninger VS virkeligheten

Forventninger til juleverksted med barna. Det blir mye fin julepynt og kos. Realiteten! Barna går lei etter fem minutter og så sitter man der alene, omringet av pipestilker, lim-kliss og et hav av glitter på gulvet. Samme med julebaksten, kjempe kos i fem minutter det, så blir det slave-bakeri alene, til all deigen er brukt opp.

2016-12-02 17
Hun lagde en utrolig tykk kakemann, spiste litt deig, før hun var lei og lot mamma sitte alene med resten. Hva mer kan forventes av en 2 åring?

Forventninger til juleshopping, gå fra butikk til butikk og systematisk finne de perfekte gavene og kose seg med en god kopp kaffe etterpå. Realiteten, forvirra vegg-lus som ikke finner noen ting i et kaos av mennesker og er så svett at en må bare droppe den kaffeen.

Forventninger når vi endelig får litt snø, nå skal vi ake og kose oss, dette blir gøy! Realiteten, barnet får litt snø i nakken, grining, akebakken er for skummel, etter ti minutter, «Jeg vil hjem mamma», i alle fall med de aller minste barna. Veldig gøy med 10 minutter aking etter å ha brukt 20 minutter på å kle på de hundre lag med klær.

IMG_0399
Fin dag i akebakken, som varte i 10 minutter.

Stress ødelegger julestemningen

Første julen jeg hadde hjemme, stresset jeg så mye for at gjestene skulle kose seg, at det faktisk ble veldig ukoselig. Ingen koser seg når verten er så stressa at han/hun nesten bryter sammen i tårer over kalkunen. Om man er rolig og avslappet og tar ting med en klype salt, tror jeg gjestene dine også blir mye mer avslappet, og kan trekke seg tilbake og kose seg. Så mener jeg gjestene er ansvarlige for å kose seg og skape god stemning selv også.

Det nytter ikke om man pøser på med flott pynt, varm kakao og gode kaker, om gjestene har høyere forventninger og er negative. Da kan de gå hjem og syte! Stressa vert, furtne gjester og lat gubbe som ikke hjelper til, det legger veldig fort en demper på julestemningen. Man må ikke glemme at dette hovedsakelig er barnas dag. Og forventningene deres er faktisk ikke så vanskelige å tilfredstille. En glad mamma og god julestemning holder i massevis.

2015-12-24 21
Hennes første jul. Strålende fornøyd selv om mamma ikke vannet ut pinnekjøttet lenge nok og overkokte potetene.

Senk forventningene og kos deg

Man kan planlegge, stresse og styre. Men det er ikke sikkert resultatet blir slik du hadde forventet deg. Det må vi bare anerkjenne. Dess snarere vi lærer oss dette, dess mer kan vi kose oss. Det blir som det blir. Masse kos, en del stress, noe søl, kanskje litt mas og tårer fra barna. Men hvis man går inn i julestria med litt lavere forventninger så tror jeg det blir veldig koselig uansett. Jula den kommer, uansett om ikke alt går etter din plan.

Men det er veldig viktig at vi:

1. Følger barna. At vi ikke maser om juleting som de egentlig ikke bryr seg om å delta på.

2. Følger lommeboka! At vi ikke kjøper gaver vi egentlig ikke har råd til. At vi ikke føler presset med å lage tidenes mest perfekte og dyreste pakkekalender. At vi ikke kjøper inn mat og snop som om vi skal huse hundre mann i jula.

Fra meg til deg, kjære mamma! Senk skuldrene, og ha en riktig så god jul!

FØlg oss på facebook
#
hits