en baby ser på masse julegaver under juletreet

Juleforberedelser starter i januar!

05.12.2017
JUL

Julen er min favoritthøytid, uten tvil! Jeg elsker alle forventningene, all gleden som spres, gavene og ikke minst maten! Og etter jeg fikk barn har dette blitt forsterket, for nå er det jeg som har ansvaret for å skape forventninger og glede, og ikke minst tradisjoner som vil vare i mange år fremover.

Men jeg elsker ikke alt stresset som følger med i desember. Butikkene er stappfulle av folk som skal handle gaver og mat, og man risikerer å ikke finne det man vil ha i ønsket farge, størrelse og tema. Og med barn som har spesifikke ønsker kan dette ha mye å si når gavene åpnes.

For en del år siden startet jeg å ha et konkret mål for julemåneden; alt av julegaver og julekort skal være ferdig innen 1. desember!

Et hårete mål, sier du?

Det høres kanskje rart ut, men jeg starter juleshopping så tidlig som i januar. Hvorfor ikke benytte seg av salgene som starter allerede i romjulen og som fortsetter den første uka i januar? Julepynt og kalendergaver er perfekt å kjøpe tidlig!

Det er kanskje et hårete mål, men jeg har gjort dette i mange år og det er så sinnsykt deilig å ikke måtte løpe inn og ut av butikker i desember. Se for deg at du i desember setter på en julefilm for barna, lager kakao/kaffe og synker ned i sofaen på en lørdag. Høres ikke det deilig ut?

Lag deg en liste

Jeg digger lister. Jeg har en liste-app, jeg har handlelister på kjøleskapet og jeg skriver ned lister til min bedre halvdel på mail når det trengs (med linker til hva han skal kjøpe, hehe).

Skriv ned hvem du skal kjøpe julegave til. Besteforeldrene har vi faste gaver til, slik som bildebok fra året og bildekalender. Skriv ned hva du tror de ønsker seg og be om tips fra foreldre hvis det er barn du skal handle til.

Gjør som jeg gjorde forrige uke; sett av tid til å sette deg ned et rolig sted med en god kopp kaffe og litt å spise. Ha med deg en notisbok og skriv ned at du har lyst til å få gjort eller handlet til dette årets jul. Kjøp deg et juleblad og bli inspirert! Jeg rakk å skrive ned kalendergaver for alle ukedagene i desember til jentene, og fyrte avgårde noen spørsmål til bestemødre for bidrag til årets kalender.

Online shopping

Som småbarnsmor har jeg erfart at online shopping er en viktig nøkkel for å være i tide med gaver. 

Mine favorittbutikker på nett er Jollyroom, Lekmer, H&M, Zalando, Ellos, Babybanden og LindexDe er flinke med levering, som regel raske og har det aller meste som trengs til barn.

Gjem unna, pakk inn og gi til mottaker tidlig

Før jeg fikk barn var det ikke så viktig om tingene lå ganske synlig i en bod eller klesskapet. Men vi vet vel alle at med barn i hus må det som ikke er til dem gjemmes bort ganske fort, hvis ikke kan det bli megakrise når de ser noe de har lyst på.

Jeg har ennå ikke gitt bort noen av julegavene, selv om jeg har en del i hus. Men min søster ga julegaver bort i september, som jeg syntes er en fabelaktig ide. Hvorfor vente til sent november eller desember med å gi de vekk til mottaker? Og forhåpentlig klarer mottakerne å vente til julaften med å åpne gavene.

Gjør det lett for deg selv

De siste årene har vi sendt ut julekort med bilder av barna. Jeg har vært såpass tidlig ute med å bestille kortene at vi ikke har hatt julebilde av barna tilgjengelig. Men ingen bryr seg om barna er kledd i sommerklær og leker ute i solen. Det viktigste er å sende en hilsen til familie, venner og bekjente, og ønske god jul. Og smilende barn ser aldri feil ut.

Julen handler for meg om å tilbringe tid med familie og venner. Vi samler store og små til hverdag og fest, vi baker og har juleverksted. Vi legger gaver under treet på Grand Hotel (og andre steder) og lærer barna om viktigheten ved å dele av det vi har.

Men det handler også om å vise barna mine at vi ikke trenger å kjøre på i 110 hele tiden. Jeg vil at de skal huske de late søndagene i desember med film på tv’en, og at de skal tenke at mamma og pappa alltid sa ja til å leke ute i snøen fordi det var viktigere enn å løpe gjennom et kjøpesenter hver helg på jakt etter gaver.

Våre tradisjoner starter nå

Det gikk opp for meg ganske nylig at det er jeg og min mann som nå står for å skape og videreføre alle tradisjoner som barna våre skal huske. Jeg har visst det hele tiden, men tyngden av ansvaret traff meg ganske hardt for et par uker siden. Og selv om mitt mål om å være så nær ferdig som mulig innen 1.desember langt fra er nytt, så er viktigheten av det mer tydelig enn før.

2.desember skal jeg og min eldste datter ta en tur på nærmeste kjøpesenter. Der skal hun få velge ut en gave til mamma, pappa og lillesøster. En ny tradisjon som jeg tror 4-åringen er veldig klar for. Det er en videreføring av noe jeg husker fra min egen barndom, og noe jeg gleder meg til å introdusere for yngstemann etterhvert.

Alle andre gaver vil forhåpentlig være innpakket og klar for levering i poser. Men du? Hvis du ikke rekker det innen 1.desember, er det ingen krise. Tidsfristen min røyk i fjor på grunn av flere årsaker, men det ble jul likevel.

Les også Når hverdagen blir litt mye for a mor.

FØlg oss på facebook
#
hits