briller til barn

Hvordan oppdager du at barnet ditt trenger briller?

05.01.2018

Det var en helt  vanlig dag og jeg var ferdig på jobben. Klar for å hente godgutten i barnehagen. I det jeg kommer inn døren kommer barnehagelæreren imot meg.

Bekymring i barnehagen

Hei sier hun, kan jeg få et par ord med deg? Ja sier jeg litt undrende. Du skjønner vi lurer litt på om Oskar skjeler, dere har vel kanskje sett det selv? Jeg tenker selv at nei jeg har ikke tenkt på det før, men han gjør vel kanskje det da. Jeg ringer mannen og forteller hva som har blitt sagt. Vi klarer ikke se at han skjeler noe særlig men etter litt tid ber vi om henvisning fra legen. Legen klarer heller ikke se at han skjeler, men han sender likevel henvisningen. Det er ufattelig lang ventetid og det tar ca 5 mnd før vi får komme til øyelegen.

Øyedråper

Han gir sønnen min øyedråper som skal gjøre øyet mer slapt. Dråpene svir og Oskar hyler, guttungen roper mamma øynene mine er ødelagte mens han gråter. Bare det gjorde at jeg fikk lyst til å dra.

Briller til barn

Jeg visste ingenting om briller til barn. Tilslutt kommer vi inn til legen igjen og han bruker ulike apparater for å finne ut om han trenger briller. Tilslutt sier han at sønnen deres ser veldig dårlig, bruker en av dere briller? Jeg svarer nei det gjør vi ikke. Jeg tror sønnen din kanskje har så mye som 8 til 9 +. Vi starter med briller på 5 +  for  at overgang ikke skal bli så stor, så kan dere komme tilbake om 3 mnd.

Den dårlige samvittigheten

Jeg kjenner mammahjertet faller. Er det mulig? 9 +, hvordan har vi ikke oppdaget at han ser så dårlig? På det tidspunktet følte jeg meg som verdens værste mor.

På vei hjem i bilen klarer jeg ikke holde tårene tilbake. Hvordan skal dette gå? Kommer han til å ville ha de på? Hvordan kommer barna i barnehagen til å ta det? Kommer han til å bli mobbet? Dette er tanker som flyr igjennom hodet.

Vi snakker om det

Vi snakker mye om at han skal få briller og at det skal hjelpe han å se. Barnehagen forteller de andre barna at han skal få briller.  Sammen finner vi noen fine briller, han er fast bestemt på at de skal være blå. Når vi finner noen med bilde av lynet på, er gutten kjempe glad. Vi er utrolig glad for at utvalget til barn når det gjelder briller har blitt mye bedre, bruk tid og let dere til de brillene som passer best for ditt barn.

Gutten vår får endelig briller

briller til barn
Endelig fikk Oskar briller.

Rett før 3 årsdagen får han brillene,  og så fort han tar de på seg vil han aldri ta de av seg igjen! Brille-bruken går over all forventning, han slipper seg mer løs når han går og er ikke like forsiktig lengre når han skal klatre.

Etter 3 måned, med heldigvis enkel start på en ny hverdag, må vi tilbake for å se hvilken styrke han skal ha. Vi har også fått med øyedråper vi skal gi hjemme. Dette er en kamp hver gang, og guttungen er like fortvilet. Når vi kommer til Øyelegen og får sjekket synet blir resultatet 6,5 + på det ene øyet og 7+ på det andre øyet.

Vi har nå startet med øyelapp for skjelingen og dette går over all forventning, han syntes det er gøy med de forskjellige mønstrene som finnes . Anbefaler den nettsiden om dere trenger å kjøpe øyelapp, de har mange forskjellige mønstre og farger, barnmedbriller.dk.

briller til barn
Oskar med lapp over øyet.

Det var vanskelig i starten men det er så godt å vite nå at han kan se godt og at han har det bedre med briller.

Ikke nøl med å ta kontakt meg fastlegen om du er usikker på om ditt barn trenger briller, jo før jo bedre. Visste du at øynene utvikler seg helt til man er 7-8 år?

Noen tegn på at barnet trenger briller:

  • Står nærme tv-apparatet
  • Trekker boken opp mot øynene
  • Usikker når han/hun går i trapper
  • Dårlig grov og finmotorisk
  • Klager over hodepine
  • Mysing
  • Gnir seg mye i øynene ved lesing

Les også: Øyekatarr hos barn, smitte og behandling.

FØlg oss på facebook
#
hits