baby med feber

Baby, feber og febernedsettende

02.10.2017

Feber forekommer ofte hos de aller minste. Som forelder er det lett å bli usikker når temperaturen stiger. Mange spør om når det er riktig å bruke Paracet og febernedsettende legemidler på en baby, og hva man ellers kan gjøre.

Hva kjennetegner feber hos babyen?

Feber kjennetegnes av at kroppstemperaturen stiger over 38°C, noe som aller best måles rektalt. Ved måling av temperatur i munnhule, armhule eller øre vil målingen være noe lavere og mer upresis. Her regnes 37,5°C eller mer derfor som feber.

Feber er svært vanlig hos barn med infeksjon, og kan både svinge en del og bli høyere enn hos voksne. Det skyldes at temperaturreguleringen hos de minste er litt mer ustabil. Feberen oppstår som en reaksjon på sykdom, og listen over sykdommer som kan forårsake feber er lang, men oftest er det snakk om ufarlige tilstander som går over av seg selv.

Hva er det viktig å tenke på ved feber?

Det viktigste er å gjøre sitt for at barnet har det bra. Reguler romtemperaturen, ta av bekledning og gi gjerne fuktige, avkjølende omslag. Tilby gjerne også rikelig med drikke.

Når kan det være aktuelt med febernedsettende?

Temperaturøkningen er en del av kroppens forsvar, så det er ikke nødvendig å bruke febernedsettende medisiner bare fordi barnet har feber. Men dersom barnet eksempelvis har smerter eller ikke orker å drikke, kan man prøve febernedsettende medisin. Hvis temperaturen stiger over 39,5-40°C, og det ikke nytter å kle av tøy eller ta bort dyne, så kan det være lurt med febernedsettende medisin. Mål gjerne temperaturen før og 30-60 minutter etter inntak.

Paracet finnes i tablett, stikkpille og mikstur, mens ibuprofen finnes som tablett og mikstur. Det er viktig å merke seg at ibuprofen ikke bør brukes til barn under 1år med mindre det er i samråd med lege. Uansett valg av legemiddel må dose og legemiddeltilpasses barnets alder og vekt. Spør gjerne på apoteket hvis du er usikker.

Når bør lege kontaktes?

Det er vanskelig å sette en nøyaktig grense for dette, men det viktigste er å søke råd hos lege når du som forelder er usikker. Generelt kan man også si at man bør søke lege hvis barnet har dårlig allmenntilstand, ikke får i seg drikke eller har tørre bleier, hvis det dreier som om en nyfødt under 6-8 uker, eller dersom feberen vedvarer 3 dager eller mer

Tips/råd til foreldre når babyen har feber:

  • Følg med på barnets allmenntilstand. Avtagende gråt med svak stemme, blek hud, manglende respons på foreldres tiltale eller kjærtegn, vanskelig å vekke, manglende interesse for omgivelser, tørre bleier og tørre slimhinner er eksempler på faresignaler som man bør reagere på.
  • Sørg for å sjekke barnets allmenntilstand hver andre time (også om natten). Allmenntilstanden endre seg raskt i noen tilfeller, og derfor det er viktig å være på vakt.
  • Skaff et endetarmstermometer, og bli vant til å måle og vurdere feber.
FØlg oss på facebook
#
hits