heksetimen

Heksetimen – om å ha verden for seg selv

”Noen hadde hvisket til henne at heksetimen var det helt spesielle tidspunktet midt på natten da alle barn og alle voksne sov aller dypest, og de mørke tingene kom ut fra gjemmestedene sine og har verden for seg selv.”
                                                                                                                                    – Roald Dahl, SVK

Heksetimen

Det er nettopp nå, når de mørke tingene kommer ut fra gjemmestedene sine, at mødre kryper opp i sofaen med en bok eller laptopen, med en kopp te eller sjokomelk, skrur på ”The Office” eller streamer ”Orange Is the New Black”, med en skål chips eller vaniljeis (eller begge deler). Ansiktsmaske eller neglelakk påføres kanskje. Noen utnytter heksetimen maksimalt og tenner levende lys helt bekymringsfritt og setter koppen på kanten av bordet. Det er lov å leve litt!

Ta kontroll

Småbarnslivet lar seg ikke temme, men tilpassningsdyktig som jeg er klarer jeg likevel å kjempe til meg følelsen av kontroll. Hver eneste dag. For det er ikke bare småen som avgjør hvor lite nattesøvn jeg får. Det bestemmer jeg selv også. For når både mann og barn sover vil jeg gjerne ha verden for meg selv, om bare for et ørlite øyeblikk.

Det som gjør heksetimen helt spesiell er at det er en time man tar, man får den ikke. De timene eller minuttene man får på dagtid når småen sover går fort med til å koste opp brødskalker, pumpe bryst, tømme bleiebøtta og vaske bort dammen av tiss ved stellebordet. Gå på do, drikke et glass vann og spise et eple (les: Snickers). Så er det på’n igjen!

Prioriter

Heksetimen er en tid man ikke har, men man tar den likevel. Og da har man full kontroll, tiden disponeres som man selv vil. Og siden mannen også sover er det ingen som kan stille spørsmål ved prioriteringene dine heller. For svarene han ville fått er ikke så gode, og man kaster dessuten ikke bort dyrebare tid på å prøve å rasjonalisere kaffe og ansiktsmaske midt på natta.

Rasjonell oppførsel?

Ikke misforstå, dette er langt ifra irrasjonell oppførsel. Jeg trenger tid for meg selv for ikke å bli fullstendig sprø. Jeg trenger tid til å lytte til mitt eget hode. Jeg trenger tid til å kjenne på egne behov. Jeg trenger tid for å bekrefte at jeg fremdeles eksisterer, at jeg fremdeles er et individ. Og om det betyr at jeg får enda litt mindre søvn, så er det helt i orden.

Det betyr i praksis at dersom jeg har hatt lyst på en kopp kaffe hele dagen så drikker jeg kaffe nå – kl 00.43. Sove kan jeg gjøre når jeg er tenåringsmor. Eller?

Jeg må avslutte der. Jeg har en avtale med familien Kardashian, strikketøyet og en kopp kaffe.

FØlg oss på facebook
#
hits