Eldre gravid kvinne sittende

Er jeg for gammel til å få et nytt barn som 40-åring?

Jeg ventet meget lenge før jeg tok steget inn i mammarollen. Jeg var 36 da jeg fikk mitt første barn. Jeg vokste selv opp med en «gammel» pappa som døde for 11 år siden. Han ville vært 85 år om han hadde levd nå.

Pappa like gammel som bestefar

Jeg fikk alltid kjenne på det da jeg var liten, at pappa var gammel. Ingen av de andre barna hadde en pappa som var så gammel. Det var litt flaut, husker jeg, for alle trodde han var bestefaren min. Pappa var også nesten like gammel som besteforeldrene mine.

Jeg var forholdsvis ung, i midten av 20- årene, da jeg mistet 3 av de viktigste personene i mitt liv. Mormor, morfar og pappa. Det gjorde helt klart noe med meg, og det går ikke en dag uten at de er innom tankene mine. Jeg skulle ønske de kunne få oppleve barnet mitt, det hadde de elsket. Farmor og farfar har jeg aldri hatt noen relasjon til, da de døde når jeg var bitteliten.

Min datter i samme situasjon

Nå har jeg satt min datter i samme situasjon. Vi er «gamle» foreldre. Pappaen hennes er omtrent på samme alder som min far var, jeg er noen år yngre.

Hun er enebarn, og jeg er redd for at hun skal bli alene i begynnelsen av 20 årene. Jeg er redd for at hun skal gå gjennom hele voksenlivet sitt alene, at hun ikke skal ha oss å dele sine største øyeblikk med, gifte seg, få barn.

Jeg er redd for at hun ikke skal ha noen å støtte seg til i de vanskelige tidene hun skal i gjennom, kjærlighetssorg, vennskap, uvennskap, utdanning, karriere. Livet generelt. Hun vil ha hele livet foran seg uten støtten og alle de trygge rammene hun kjenner til rundt seg. Egoistisk?

Hva kan jeg gjøre?

Hun er 2 år nå, og jeg kjenner mer og mer på at hun trenger søsken. Jeg vil ikke at hun skal vokse opp som enebarn, og at hun skal bli igjen alene når vi blir borte.

Gammel mor

Jeg er 38 år nå.. Om jeg skulle få et barn til, ville jeg vært 39 eller 40, om jeg i det hele tatt kan få flere. Da setter jeg ennå et barn i samme situasjon. Er det egoistisk av meg, eller er det bedre at datteren min har et søsken, slik at de har hverandre når vi blir borte?

Følelsen blir sterkere og sterkere

Etterhvert som barnet mitt vokser til, så vokser denne følelsen i meg. Følelsen og behovet for å få et barn til. Jeg kjenner på stresset, stresset over at kroppen min eldes, og frykten for et risikofyllt svangerskap, risikoen for ikke å kunne bli gravid igjen.

Et nytt svangerskap skremmer meg

Jeg må ærlig innrømme at et nytt svangerskap og en ny fødsel ikke frister stort, da jeg hadde problemer med forrige. Det tok 40 timer før babyen min kom til verden, 40 slitsomme, vonde timer.  I tillegg er det større risikoer forbundet med å få barn i min alder. Det vil være ennå tyngre for kroppen, og forrige graviditet har allerede satt sine spor. Er det en fordel å være barn av eldre mødre?

Ville jeg gjort det igjen? Ja, uten tvil! Jeg ville gjort det for barnet mitt! For at hun skal ha en klippe i livet når vi blir borte fra denne verden.

FØlg oss på facebook
#
hits