mamma

Fra nå av er jeg alltid en mamma

Fra og med den dagen jeg fødte datteren min, ble jeg en mamma. Det blir aldri bare meg igjen, fra nå av er jeg alltid en mamma.

En datter

Datteren min er fortsatt en liten baby, en baby som er totalt avhengig av meg. Jo mer hun vokser, jo mer vil hun klare seg selv. Nå må jeg bære henne dit hun skal, men etter hvert vil hun klare å komme seg fra det ene rommet til det andre, helt på egenhånd! Snart vil hun ut og snuse på verden, og hun vil komme til å søke tilbake til oss for trygghet før hun igjen kan utforske videre. Stegene hun tar vil komme til å bli lengre og lengre.

Å være mamma til en ungdom

Jeg har ofte tenkt på hvordan det er å være mamma til en opprørsk ungdom. Ungdomstiden er for mange den vanskeligste tiden i livet. Det er en tid full av hormoner, en tid med leting etter en helt egen identitet. En tid hvor kjærlighetssorg får deg til å føle som om at du skal dø, og det er en tid med ekstremt mye tanker.

Det vil komme dager hvor man bare har lyst å skrike høyt! Når de vanskelige dagene kommer, hvordan ønsker jeg å være som mamma til en tenåring egentlig? Og hvordan ønsker jeg å støtte min datter gjennom hele oppveksten tross utfordringene som vi vil møte?

Være tilgjengelig!

Hele veien vil jeg snakke med henne! Jeg skal lytte på hva hun sier. De dagene hun ikke vil snakke på eget initiativ, skal jeg være nysgjerrig, spørre henne om hvordan hun har det. Om hun har det vanskelig håper jeg at hun ønsker å snakke med meg. Hun skal ikke måtte føle at hun må holde hemmeligheter på grunn av skam eller frykt for min reaksjon.

Gjøre plass til alle følelser

Jeg skal være åpen og ærlig. Jeg skal lære henne om meg og hva jeg har opplevd. Kanskje vil hun ha nytte av det, kanskje ikke.

Når hun er sint på meg, skal hun få lov å være sint. Vi må snakke om hvorfor hun er sint. Når jeg er sint på henne, skal jeg ikke skrike! Jeg skal snakke på en skikkelig måte. Det er ikke bare de voksne som skal ha lov til å være sint, alle skal få lov til det.

Vi skal oppleve ting sammen

Vi skal reise plasser sammen, vi skal oppleve ting. Hun skal få frokost og sang på sengen når hun har bursdag. Men hun skal også få frokost på sengen når det ikke forventes. Jeg ønsker å gi henne dager som bare er hennes, med små og store opplevelser.

Ros gir godt selvbilde

Hun skal aldri måtte tvile på om hun er god nok! Jeg skal skryte av henne til andre, uansett om det bare er for små ting. Og jeg skal gi skryt direkte til henne! Hun skal få høre alle de positive tankene jeg har om henne.

De dagene hun ikke klarer å se hvor vakker hun er, skal jeg hjelpe henne å se det. Jeg skal gi ros for de fine tingene hun kommer til å gjøre for mennesker rundt seg. Hun skal få ros for de tingene hun oppnår, små og store ting.

Sette grenser

Grensesetting begynner man med tidlig, helt fra barnet begynner å teste hva som er lov og ikke. Etterhvert som hun blir eldre vil det settes krav, men vi skal snakke om kravene sammen. Jeg skal sette grenser, og forklare henne hvorfor grensene settes. Men viktigst av alt skal jeg lære henne å sette grenser for seg selv.

En endeløs kjærlighet

Hun skal aldri måtte tvile på min kjærlighet. Det vil komme dager der tålmodigheten settes på prøve og det vil kunne bli vanskelig å vise det. Men vi vil tåle slike dager, fordi vi vil ha flest gode dager. Om det kommer dager hvor jeg ikke forteller henne at jeg elsker henne, skal ikke det bety noe for hun vil vite i hjertet sitt at min kjærlighet for henne aldri vil stoppe.

Hun er liten nå

Nå er hun snart fem måneder, enda så bitteliten. Hver eneste dag med henne har det vært glede, hver eneste dag har det vært smil. Jeg gleder meg over tiden vi har hatt, og tiden som kommer. Nå er jeg alltid en mamma. Når min datter blir voksen er hun fortsatt mitt barn som jeg alltid vil beskytte og elske.

FØlg oss på facebook
#
hits