Til ensomme barn der ute.

Et annet sted prøver du å vekke moren din..

Ute er det kaldere og mørkere enn på lenge, de lyse dag og sommernettene er byttet ut med et evig mørke. Vinterteppe lyser opp mørke med sine vakre snøkrystaller, men hos noen er det mørkere enn hos andre. Nybakte snømenn og ferske snøengler er sporene etter ivrige barnehender, men der er også ensomme spor.

Julehjerter 

Herr og Fru jul banker snart på vår dør og julehjertene våre banker svulstig for hverandre, vi varmer oss litt ekstra på hvor flott vi har det og fasaden viser det perfekte. Som oftest er ikke fasaden  sannheten, og det ikke perfekte er ikke alltid så lett å gjennomskue.

Inne knitrer det i peisen, jeg kryper inn i armkroken til mannen min, og barna følger etter. Vi sier ikke stort, bare kjenner på den trygge nærheten til hverandre.
Et annet sted fryser du, det finnes ingen ved til å fyre i peisen, og det som skulle vært en varm armkrok har enda ikke kommet hjem.

Vi har det ikke alle like bra

Vi dekker bordet og serverer et varmt måltid, i dag valgte barna nissegrøt til middag, de får ta til seg selv og mengden med sukker blir alt for stor, men vi kommenterer det ikke. Rommet er fylt av glede, forventninger og lystig julemusikk. Et annet sted er kjøleskapet tomt, i skuffen ligger knekkebrødet du har spist hver dag uten pålegg. Du er takknemlig for at det var nok til et måltid til. Magen din rumler, kanskje du får noe annet å spise til helgen.

I helgen var besteforeldrene på besøk, det ble mange varme klemmer, høylytt latter og ivrig prating i munnen på hverandre. Ingen av barna vil legge seg og vi lar det gå for vi har det så hyggelig.
Et annet sted har du satt deg under bordet, besteforeldrene kom ikke allikevel, bare mamma og pappas venner. De skriker og hoier for å overdøve den høye musikken og hverandre….fra bordkanten renner det rødvin ned på gulvet. Du kryper ubemerket inn på rommet ditt, ute i stuen knuses glass. Du er redd og vil sove, sove bort alt det vonde, kanskje det blir bedre i morgen?

Så alene og ensom 

Vi spiser frokost og går ut for å leke. Barna elsker når vi aker sammen med de. Mamma skriker i det hun fyker nedover akebakken og mannen humrer flaut over sin kone. Vi ruller, baser i snøen, tenner bål og drikker kakao. De røde rosene i kinnet er nok et vitne på en vellykket dag sammen.
Et annet sted prøver du å vekke moren din, hun skriker til deg og fekter deg bort med armen, mens hun mumler «drittunge» ned i hodeputen. Du har vært våken lenge nå, ute i stuen ligger sporene etter nattens fest, det er rotete og lukter vondt. Du kler på deg alt for lite og går ut. Sporene i snøen er like ensomme som du. Du aner ikke hva klokken er, men du våger å ringe på hos vennen din, kanskje spiser de frokost, der er det i hvertfall varmt. Du blir observert, men ikke sett. Du sier aldri noe og de spør heller aldri.

God natt min skatt, det finnes ikke troll i busker og kratt 

Jeg brer dynen godt over de, en etter en, kysser de alle tre i pannen, en etter en, og forteller hvor høyt jeg elsker dem.
Et annet sted kommer du hjem til et tomt hus, inne er det mørkt og kaldt. Kaldt som i ensom og forlatt, i kveld er det fest et annet sted. På lappen på kjøkkenbenken står det: ring mormor. Men Istedenfor legger du deg, det er ingen som brer dynen over deg og ønsker deg en god natt søvn. Du drar dynene over hode og ber om at i morgen vil alt bli annerledes.

Et annet sted

Det behøver ikke å skje så langt i fra deg, og vi trenger heller ikke å se det for å forstå det. Selv om det ikke er så lett å gjennomskue er det viktig å ikke bare observere, men se og løfte blikket. Ikke bare føle, men kjenne og agere.

FØlg oss på facebook
#
hits