dele bilder av barna på internett

Dele bilder av barna på internett?

Først vil jeg poengtere at dette innlegget ikke skal handle om hva som er riktig og galt å gjøre når det kommer til å dele bilder av sine barn på internett.

Dette er jo en babyblogg hvor bilder av barn deles, og det er det ingenting i veien for. Det som er ønskelig er å bidra til refleksjon rundt hvilke bilder vi deler av barna våre på nett.

”Hvorfor legger du ikke ut bilder av henne på internett?”

Etter jeg fikk barn har jeg fått spørsmål om hvorfor jeg ikke legger ut bilder av småen på Facebook eller Instagram. Det har bare blitt delt et par bilder av henne hvor ansiktet ikke vises.

Allerede i svangerskapet snakket jeg og kjæresten om hvilke holdninger vi hadde til dette temaet. Vi var begge enige i at vi ikke ville legge ut masse bilder av den lille. Men skulle vi legge ut noen? Eller ingen i det hele tatt?

Velger du å legge ut bilder av barna dine eller ikke?

Da babyen vår ble født ville vi dele nyheten på Facebook. Et bilde av den nybakte pappaen med babyen i armene ble publisert, men fjeset ble ikke vist på den lille. I ettertid har jeg tenkt at, hva hadde det vel å si om vi la ut ett bilde av fjeset til det nyfødte barnet? Vi reflekterte mye over det og bestemte oss for å ikke legge ut noen bilder av henne.

Datatilsynet har formulert en sjekkliste angående deling av bilder av barn. Et av punktene er: «Del med færrest mulig, dersom du egentlig bare vil dele med familien, bør du gjøre det.» I og med at vi bare ønsket å dele med familie og venner bruker vi Snapchat og private meldinger til dette.

Fritt fram for andre

Min erfaring er at når det først er blitt lagt ut et bilde av babyen av foreldrene er det noen som tror at det er fritt fram for alle andre å legge ut bilder av babyen også. Selv har jeg lagt ut bilde av andre sine barn, uten å en gang tenke på at jeg må spørre foreldre først (Noe jeg absolutt aldri kunne gjort i dag).

Dessverre har jeg sett at dette er ganske vanlig. Du har faktisk ikke lov til å legge ut bilder av andres barn uten å ha spurt foreldrene om tillatelse. I følge Datatilsynet skal du ha samtykke fra foreldre eller barna før du legger ut bilde. Det vil si at du for eksempel ikke kan legge ut bilder dine egne barn sammen med andre sine barn, uten å spørre foreldrene til de andre barna som identifiseres på bildet.

Kunne du lagt ut et bilde av en voksen i samme situasjon?

Veldig mange deler bilder av barna på sosiale medier og det et selvfølgelig helt greit. Det er et valg de har tatt, og det respekterer jeg. Det er absolutt ingenting i veien for å legge ut bilder av barna sine på Facebook, og jeg forstår veldig godt at folk ønsker å gjøre det.

Det som jeg synes er viktig er at man har et bevisst forhold til dette temaet. Datatilsynet har i samråd med Barneombudet også formulert et spørsmål som jeg synes er et veldig godt spørsmål; Ville du lagt ut et bilde av en voksen i samme situasjon? Jeg tror at om du har dette spørsmålet i bakhodet hver gang du skal legge ut bilde av ungen din, så vil du legge ut fine bilder som vil være greit for barnet at ligger på internett også senere i livet.

Ville du for eksempel lagt ut et bilde av venninnen din på en sen lørdagskveld med en hamburger i munnen og masse dressing i fjeset? Vil du legge ut bilde av barnet ditt som nettopp har spist og har fullt av mat i fjeset? Datatilsynet poengterer at bilder av barn som spiser kan være skjønt og morsomt å se på, men det er ikke like artig som tenåring at det ligger barnebilder av deg selv ute der du er full i grøt eller is. Tenk også på at bildene kan tas helt ut av sammenheng, og da er det ikke nødvendigvis skjønt eller morsomt lengre.

Ville du lagt ut et bilde av kjæresten din naken i dusjen? Ikke? Hvorfor er det da greit å legge ut bilde av ditt nakne barn? Bilder av barn nakne håper og tror jeg at de aller fleste unngår, men det kan allikevel ikke bli påpekt nok ganger.

Stå fast ved valget

Vi er som alle andre foreldre ufattelig stolt av jenta vår. Det går ikke én dag uten at jeg tenker – fy søren så utrolig nydelig hun er! Det er mange ganger jeg har hatt så utrolig lyst til å dele bilde av henne på Instagram og Facebook! Men nå har vi tatt et valg, og det valget skal vi stå ved.

Igjen vil jeg understreke at dette er ikke ment som en argumentasjon om hva som er riktig eller galt. Det er ment som en tekst som kan bidra til refleksjoner.

Og som oppsummering vil jeg vise til Datatilsynet og Redd barnas liste over bilder du ikke bør dele på internett:

  1. Bilder av barn som inneholder nakenhet
  2. Barn som er syke eller i sårbare situasjoner
  3. Barn i uheldige eller komiske situasjoner
  4. Bilder av andres barn

Referanser:

https://www.nrk.no/livsstil/barnebildene-du-ikke-bor-legge-ut-pa-facebook-1.12546058

https://www.datatilsynet.no/rettigheter-og-plikter/internett-og-apper/bilder-pa-nett/

FØlg oss på facebook
#
hits