Brødre

Brødre med sjalusi livet ut…

«På lørdag skal jeg sove hos en kompis» forteller storebror høyt til mellombror som titter opp på han med misunnelse i blikket. «Det skal jeg også» sier han før han roper spørrende, «ikke sant det mamma??»

Og slik starter det hele. Det kan gå lenge mellom hver gang eller det er litt absolutt hele tiden!

Sjalusi

«Mamma hvorfor sa du til lillebror at han er morsom, er ikke jeg morsom?» «Mamma hvorfor fikk storebror tyggis når jeg ikke var hjemme? Det er urettferdig!» «Mamma hvorfor kan ikke jeg gå hjem fra barnehagen alene, når storebror går alene hjem fra skolen?» Og ganske enkelt er det helt naturlige årsaker til at han i barnehagen ikke får gå hjem alene. Det er ikke så lett å forstå hva tre års aldersforskjell utgjør, og hvorfor det ikke alltid kan være likt. Det er vanskelig å forklare når mellombror står der med krokodilletårer og sinne over at han ikke er invitert i samme bursdag som sin storebror.

Mammahjertet

Det er også vondt for et mammahjerte å se hvor lei seg han kan bli. Følelsene hans gjenspeiler hvor mye det betyr for han å kunne få være med. I den sammenheng hjelper det lite å fortelle at storebror ikke får være med i bursdagene han blir invitert i. Reaksjonen går som regel raskt over, men jeg ta meg i at jeg noen ganger kompenserer med å tilby at vi kan finne på noe annet gøy sammen. Men blir det riktig? Trolig ikke, og med tre barn vil jeg med det skape en helsikes jobb med å prøve å utjevne forskjellene ved å kompensere. Jeg innbiller meg at dette vil utjevne seg til å gå naturlig opp med årene.

Hylekor

Jeg synes er fint å se er at de på forskjellige måter ser opp til hverandre. At de viser følelser og uttrykker de, noen mer voldsomme og dramatisk enn andre. Til eksempel toddleren som foreløpig kommer litt på til kort når det gjelder språk, han bruker voldsomt mye kroppsspråk i kombinasjon høyt toneleie. Når de to eldste kjenner de ikke blir hørt gjør de fort det samme som lillebror, til sammen blir de et hylekor som er vanskelig å få enstemmig.

Drama

Noen dager er de hverandres livs største mareritt. En kan ikke se på en annen uten at det blir feil. Kommer de tilfeldigvis nær hverandre opptrer de som om de har fått en akutt virusinfeksjon med umiddelbar utslag i form av kløe, spasmer inkludert utagerende oppførsel mot hverandre. Motgiften er enten å la det gå over av seg selv eller bryte inn. Sjansen for at du selv får viruset er til stede. Som oftest blir reaksjonen hos en voksen inni en selv, men skulle den helt plutselig bli ute av kontroll kan verbale gloser fremkomme. Etter en slik utblåsning går stort sett «viruset» over.

Livet ut…

Slik vil det være livet ut. Små og store sjalusier og krangler mellom brødrene, noen vil vi være involvert i, og andre ikke…                                                                                                                                                                                                          Vi kommer aldri til å klare å kompensere for en annens invitasjoner, opplevelser, tilbud og venner. Ei heller vil vi klare å forklare dem alle forskjellene de vil oppleve i livet, men vi skal prøve… Vi kommer aldri til å klare å overstyre deres sjalusi mot hverandre, men vi skal gjøre vårt ytterste for at den blir minimal.

Brødre vil de være livet ut og med det følger det litt drama og sjalusi, men det følger så utrolig mye mer som er uerstattelig og som kompensere for de tingene vi ikke vil klare å kompensere for.

brother rule 2
Brothers rule!

 

FØlg oss på facebook
#
hits