Barnehagegutt

Barnehagestart: et følelsesspekter ut av en annen verden

Barnehagestart – et ord knyttet til både nysgjerrighet og spenning, men også usikkerhet og redsel. Nå er stort sett alle godt innkjørt i barnehagen, men noen holder kanskje på enda eller har barnehagestart like om hjørnet. Det er så rart å tenke på at permisjonstiden allerede er over, og at babyen din skal tilbringe mye tid med andre enn deg.

Fra den ene siden

Jeg har vært den personen på andre siden. Hun du møter første dag i barnehagen og som du leverer det kjæreste du har til. Hun som tilbringer flere timer med barnet ditt om dagen enn hva du selv gjør til tider. Jeg er også en av de barna dine snakker om rundt middagsbordet. «læreren min gjør sånn og slik» eller «i dag sa læreren min at…». Ja, jeg er en av de du etter hvert kommer til å høre om hjemme, på det ene eller andre viset!

Til den andre

Men nå, nå er ting annerledes. Nå er jeg liksom på begge sider. Nå har jeg selv blitt mamma. Og først nå klarer jeg å sette meg inn i det spekteret av følelser foreldre opplever ved barnehagestart eller ved første skoledag. Det er en skrekkblandet fryd og en merkelig følelse at noen vilt fremmede skal passe på min baby. At de skal få se han utvikle seg og lære nye ting. At de skal være der i det han sier et nytt ord eller oppdager noe han ikke visste om i går. Det føles på en måte ut som at jeg mister litt av dette.

Barnehagelæreren vil gråte med oss

Det er jeg som har stått igjen med en gråtende baby i armene når foreldrene må reise på jobb. Nå er det jeg selv som reiser i fra en gråtende baby. Men vet dere hva? Det er selvfølgelig vondt å se han gråte og jeg får lyst til å gråte selv. Samtidig så vet jeg at den personen som står igjen med han i armene også får lyst til å gråte med oss. Fordi de kjenner den vonde følelsen akkurat der og da. De vet at dette gjør vondt for oss begge to. Samtidig så vet de at det går over så fort jeg har kommet meg ut døra.

Det er jeg som har kokt kaffe og sittet med ulike papirer på bordet og forberedt foreldresamtaler. Jeg har tenkt igjennom alle mulige scenarioer og reaksjoner hos foreldre i løpet av samtalen, men nå.. Nå er det min tur til å komme til en slik samtale. Uforberedt og spent på hva denne personen har å si om min baby. Som selvfølgelig er den mest perfekte i verden.

MEN, og det er et stort MEN. Jeg vet også at de som tilbringer dagen med min baby nyter øyeblikkene de deler. Jeg vet også at han er i verdens tryggeste hender.

En viktig brikke i livet deres

Som pedagog er det spennende å bli kjent med nye barn og deres foresatte; se dem vokse og utvikle seg og ikke minst se det unike i hvert enkelt individ. Det å få lov til å være med på å forme nye verdensborgere og lære de om livets ulike faser gir motivasjon og glede i hverdagen. For ikke å glemme den gode følelsen av å møte på disse barna på butikken. Der de gir deg en klem og roper navnet ditt så høyt at alle hører dem. I takt med at minuttene og timene går og at dagen sakte, men sikkert går mot slutten vet du som ansatt i barnehagen at du betyr noe for hver enkelt barn. Du er en viktig brikke i deres liv, for ikke å glemme tryggheten du utstråler for dem dagen igjennom.

På tur med barnehagen
Ut på tur – og blid som ei sol!

Barnehagen = trygghet og glede i hverdagen

Nettopp på grunn av dette vet jeg at min sønn kommer til å få en fantastisk fin reise i løpet av årene i barnehagen. Der finnes de gode, varme og trygge personene. De som trøster, klemmer, løfter, lærer bort og hjelper han med å bane sin egen vei mens han går, når mamma og pappa ikke er tilstede. Jeg er så takknemlig for disse menneskene som gjør hverdagen vår så trygg og får med seg de små og store øyeblikkene. Jeg vet at de virkelig verdsetter dem. Og hvilken annen reaksjon beskriver hverdagen bedre i barnehagen enn når man henter en blid og fornøyd gutt da dagen er omme!

En ting er i hvert fall helt sikkert, barnehagestart tar oss foreldre med på en reise igjennom alle salg følelser, ja det er et følelsesspekter ut av en annen verden.

FØlg oss på facebook
#
hits