Kvinne som ser ned i en tom seng

Når ønsket om barn blir størst i verden

Du har ikke peiling. Ikke før du har stått der selv. Ikke før du har opplevd at det du ønsker deg aller mest her i livet ikke blir en realitet. Ikke før ønsket om barn blir størst i verden.

Beskymringsløs

Mange tenker ikke noe særlig over det å bli gravid. Man bestemmer seg gjerne for at det tar man når den tid kommer, eller kanskje man til og med tenker at neste august hadde vært en fin tid å få barn på. Det hadde jo passet bra med barnehageopptaket.

Heldigvis er det så lett og bekymringsløst for en god del mennesker, men dessverre er det ikke slik for alle.

Gleden er enorm

Det er lett å la seg rive med når man først har tatt en avgjørelse om at man ønsker å forsøke å bli gravid. Man kan fort bli litt overivrig og engasjert.

Gleden er enorm når man etter noen uker eller måneder står der med den positive testen i hendene.

Ikke forberedt

Slik er det dessverre ikke for alle par. Ønsket om barn kan ta deg med på en reise som koster både blod, svette og tårer. Tidsperspektivet blir uskuelig, og belastningen kan bli enorm. Både for enkeltindivid og par.

Jeg var på ingen måte forberedt på at det å lage barn skulle bli så vanskelig. Som så mange før meg trodde jeg det bare var å bestemme seg for at det var nå det skulle skje, og ha det gøy i forsøket.

Skyld

Men den gang ei. Det hele endte med utallige negative graviditetstester, mange dyre konsultasjoner, ørten blodprøver og en million tårer.

Jeg klandret min egen kropp, mannen min klandet fanden selv og ingen kunne gjøre noe særlig fra eller til. Vi måtte bare vente.

Vi ventet på prøvesvar, vi ventet på henvisninger og vi ventet på de to blå strekene. Det føltes som en evighet.

Kostbar affære

Ikke bare var det en kostbar affære følelsesmessig, men også økonomisk. Hvem skulle tro at det var så dyrt å lage barn? Men hva beløpet kom opp i var utelevant for oss. Det var verdt det uansett.

Totalt oppslukt

Men det jeg kansje var aller minst forberedt på var hvor totalt oppslukt man kan bli i det å prøve å bli gravid. Tilslutt både ånder og lever du kun for den neste eggløsningen, eller den neste graviditetstesten.

Når jeg tenker tilbake på de årene vi prøvde aktivt kan jeg nesten ikke huske noen annet. Jeg tror vi på mange måter stoppet å leve. Vi var på stedet hvil.

Fra himmel til helvette og tilbake

Underveis i prosessen gikk vi fra himmel til helvette og tilbake flere ganger. Det var negative resultater og spontanaborter. Man gav opp i ene svingen, og ble fylt med nytt håp i neste. Det var en berg og dalbane uten ending.

Men slike reiser tar slutt på ett eller annet tidspunkt. Uansett hvordan det ender, så gjør det noe med en som både individ og par. Man må bli kjent med seg selv og som par på nytt. Endten som nybakte foreldre, eller barnløse. Kansje må man velge en annen sti. Det finnes heldighvis mange muligheter. De er bare vanskelig å se når ønsket om barn blir størst i verden.

FØlg oss på facebook
#
hits