Barns språkutvikling, frustrerte barn og foreldre

Bruk ordene dine, jenta mi!

Barns språkutvikling kan være utfordrende for foreldre. Men det er også vanskelig å være 4 år og føle at man burde klare å få til alt.

Hun er jo stor jente, som attpåtil er storesøster med lillesøster i samme barnehage. Hun er empatisk og flink med de små barna, det har hun hele tiden vært.

Den verste trasseperioden er over, men nå er vi kommet til et nytt stadie. Hun har ordene tilgjengelig i hodet sitt, men hun sliter så mye med å få brukt de riktig.

Klare sjøl!

Min eldste datter er en selvstendig jente som liker å prøve mye og klare mye selv. Det er ikke mye hun ikke klarer, og vi har alltid latt henne være trygg i at det ikke er farlig å prøve. Helt siden hun var liten har hun fått definere sine egne trygghetsrammer, som jeg ser gir henne mye selvtillit og mot etterhvert som hun vokser til.

Barns språkutvikling varierer fra barn til barn.
Jenta mi er selvstendig og «klarer sjøl». Foto: Privat

Og jeg tenker at det er kjempefint! Bortsett fra når hun klatrer opp på en krakk på soverommet og henger i hyllene på veggen (som ikke er godt nok festet for slike aktiviteter). Eller når hun drar kjøkkenstolen bort til benken og henter seg snacks i skapet selv uten å spørre først. Og aller minst når hun løper fra pappa og lillesøster på vei til barnehagen, fordi “det var spennende”.

Du har ordene, bruk dem

Mine barns språkutvikling

Eldstejenta brukte lang tid på å snakke skikkelig. Hun pratet mye fra tidlig alder, men det var lenge vanskelig å tolke for både oss og barnehagen. Men etter at hun fylte 3 år har det skjedd utrolig mye og nå snakker hun så rent som en fireåring kan gjøre.

Det vi sliter aller mest med er når hun blir frustrert fordi hun ikke får til noe. Da slår hun om seg, huffer og puffer, og roper ut. Og når vi spør hva som er galt, kommer det ut: “Jeg klarer ikke!”

Den siste tiden har jeg begynt å sette meg ned foran henne, sørge for at hun ser på meg og sier til henne: Jenta mi, du kan ordene. Det er helt greit å be om hjelp. Du må bare bruke ordene dine.

Som så mye annet i et småbarns liv må det gjentas og gjentas før det synker inn. Det føles til tider svært frustrerende å kjenne på at det ikke når hjem til henne.

Samarbeider med barnehagen

Nylig hadde vi foreldresamtale i barnehagen. Og under samtalen med hennes pedagogiske leder tok vi opp dette med barns språkutvikling, å be vår datter bruke ordene sine mer. Tilbakemeldingen var at dette var en veldig god ide, og at det kunne de også snakke med henne om i barnehagen. På den måten forsterkes beskjeden, og det er et håp om at utviklingen går raskere fremover.

Nøkkelordet i denne prosessen føler jeg er tålmodighet. Vi må vise henne at det å be om hjelp er en fin ting. Jeg og pappaen må vise henne at vi setter pris på å be om og få hjelp. Vi er hennes rollemodeller, noe som er lett å glemme i en hektisk hverdag.

Andre ting å si til barnet ditt enn «så flink du er».

Verdens koseligste sang.

Lesing for de aller minste.

Les mer om språkutvikling.

FØlg oss på facebook
#
hits