Toåringen vil HA DEEEEEEEEEN!!!

Toåringen vil HA DEEEEEEEEEN!!!

Storebror er to år. Han er flott, omsorgsfull, blid, morsom og ikke minst viljesterk. Men han har kun så vidt startet på sin reise mot kommunikasjonens åpenbaring.

Vil så gjerne

Han forstår så mye, og vil så gjerne formidle. Men han får det ikke helt til. Han leter febrilsk etter ordene. Han bokstavlig talt dirrer der han står. Frustrasjonen er til å ta å føle på.

Selv om man som foreldre ofte lærer seg en gren innenfor tolkningstjenesten, som ingen andre kan, så kommer også vi til kort innimellom.  Det er vel så frustrerende for oss. Vi vil jo så gjerne forstå. Vi vil så gjerne hjelpe.

Vil ha den!

Så der står han da altså. Han peker i ørten forskjellige retninger, mens han roper «vil ha DEN!».

«Hva er den, spør mamma. Jeg forstår ikke hva du mener». Man benevner de ulike alternativene, mens man holder frem og viser. Guttens frustrasjon bare øker og øker.

Sakte med sikkert

Slike runddanser er nå blitt en del av hverdagen. Men sakte men sikkert ser vi at han lærer, forstår og formidler nye ting. Vi kan se en hel ny verden åpne seg for han. Og vi får være en del av den. Er vi ikke heldig?

Telle til ti

Runddansene kan være tunge. Det er mange ganger jeg har måtte lukke øynene og telle til ti. Ja gjerne til førti. Da er det godt å kunne lene seg litt på andre.

Her hjemme har pappa og jeg en god bytteordning. Vi veksler på hvem som skal ta runddansene sammen med gutten vår. På den måten opplever vi at vi kan stille best mulig opp for akkurat vår gutt. Vi kan veilede og trøste. Tygge og rose. Ja og telle til ti. Eller førti…

En god løsning for oss

Når gutten vår opplever slike vanskelige øyeblikk, har vi funnet en god løsning. Vi tar hånden til gutten vår, spør om han kan se og høre på oss, før vi trygger han på at : «Nå ser jeg du er sint/lei deg på grunn av … «. «Nå skal vi telle sammen til 3, før vi skal sammen fikse … «.

«Først kommer EN … så kommer TOOO … og til slutt kommer TRE».

Dette fungerer ofte slik at gutten vår klarer å gi slipp på frustrasjonen en kort stund. På den måten kan vi få tilgang til å hjelpe han å gjennomføre eller formidle det han ønsket. Sammen og på en god måte.

Kanskje har du lignende erfaringer og metoder du vil dele med oss? 

Les også Trassalder, velkommen skal du være!.

FØlg oss på facebook
#
hits