Baby som ligger på gulvet og ser på lekekloss

Nede på gulvet har vi magiske øyeblikk – la babyen ligge på magen

03.10.2017

Jeg tilbringer mye tid på gulvet i løpet av dagen. Mye mer enn jeg noen gang hadde trodd.

Hvor mange timer jeg faktisk tilbringer med rompa opp og puppene ubehagelig most ned i gulvet, har jeg ikke tellingen på. Men det er mange. Det er også de kjekkeste timene i døgnet mitt.

En egen verden på gulvet

Det er jo en egen verden der nede. En verden fylt med undring, utforskning, nysgjerrighet og læring.

Vi ligger der med ansiktene mot hverandre. Vi støtter oss på underarmene og løfter nakken. Det er tungt, hvertfall for minstemann på seks måneder.

«Se lillebror!»

Sammen ler vi, smiler og titter på hverandre. To åringen utbryter noen høye gledesrop som får minstemann til å skvette. Han mister kontrollen på nakken og hodet kommer faretruende nærmt parketten. Men det går bra.

«Se lillebror!» utbryter eldstemann og peker på lillebror mens han ruller rundt på gulvet. «Flink storebror» fortsetter han mens han hjelper lillebror i balanse igjen.

Undring og utforskning

Her nede får vi et ubeskrivelig fint samspill. Vi får dele stunder sammen på deres nivå. Jeg får ta del i deres verden, på deres premisser.

Jeg følger de i undringen og støtter de når de har behov for det. Sammen undersøker vi hva som skjer når vi stabler alle klossene oppå hverandre, eller om bilen fortsatt kan kjøre med bare tre hjul. Vi synger sanger og leser rim. Vi susser og klemmer, gråter og ler. Ja noen ganger blir vi sinte også. Da er det godt å snakke om å være sint. Vi lager sint fjes til hverandre, sier unnskyld og gir en kos.

Magiske øyeblikk

Det er noe magisk med disse øyeblikkene.
Her nede på gulvet er vi bare oss. Ikke noe mer og ikke noe mindre.
For tenk.. om noen år er gulvet kun til å gå på.

Baby som ligger på magen på gulvet med en lekekloss
Kom igjen, ta klossen!

Fordelene ved å ligge på gulvet

Hvorfor er det viktig at babyen ligger på magen?

En av de første tingene man får høre fra helsesøster eller annet fagpersonell etter fødselen, er at baby må få ligge på magen. Men hvorfor skal de egentlig det?

Det å ligge på magen er svært viktig for barnets motoriske utvikling. Muskulatur i nakke og rygg blir styrket, og det gir barnet kroppslige erfaringer på sin vei mot krabbing. Mageleie bidrar også til å redusere faren for at baby utvikler skjev hodeform.

Helsesøster påpeker ofte at man må legge barnet på magen så ofte som mulig. For lite tid på magen kan faktisk føre til forsinkelser i babyens motoriske utvikling. Men hvor mye er nok?

Hvor lenge bør babyen ligge på magen?

1. uke: 5 min/dag
1. måneden: 10 min/dag
2. måneden: 20 min/dag
3. måneden: 30 min/dag
4. måneden: >80 min/dag»

Dette er veiledende råd, og total tid for hele dagen. Babyen trenger ikke ligge så lenge på magen i ett strekk, men om hun eller han ser ut til å like det kan dere gjerne øke tiden etter hvert som babyen blir sterkere.

Er det farlig for baby å ligge på magen?

På 90-tallet viste forskningen sammenhenger mellom krybbedød og sovestilling. Flere større kampanjer ble igangsatt, deriblant «Denne siden opp». Kampanjen og oppmerksomheten rundt temaet førte til at antall krybbedød stupte.

Desverre oppsto det også noen misforståelser i kjølvannet av kampanjen. Mange ble redd for å la baby ligge på magen, selv under oppsyn.

Det er påvist at sansynlighet for krybbedød er betydlig høyere om baby sover på magen, men det betyr ikke at baby ikke kan ligge på magen i våken tilstand.

Hva gjør jeg hvis babyen ikke liker å ligge på magen?

Noen babyer demonstrerer mye når de blir lagt på magen. Dette kan oppleves vanskelige for foreldre og noen unnlater derfor mageleie. Ha derfor tålmodighet med baby. Tenk igjennom om det kan være noen tydelige grunner for hvorfor han eller hun mistrives i mageleie.

For å motivere baby kan det være lurt å selv ligge på gulvet med blikkontakt og støtte. Engasjer med leker og ansiktsuttrykk. Bruk gjerne en tid hvor baby ellers er blid og fornøyd. For å unngå mye gulping, kan det være å vente en stund etter siste måltid.

Opplever du at baby ikke trives i mageleie, og protesterer gjerne helt fra du legger han eller henne ned selvom dere er ansikt til ansikt? Da kan det være lurt å kontakte kiropraktor eller annen kyndig behandler, for å undersøke baby i forhold til eventuelle låsninger. Det skal ofte kun noen få behandlinger til for å løsne opp i slike låsninger.

Det viktigste verktøyet du har er likevel tålmodighet. Gi baby tid, og øv litt hver dag. Det er fantastisk gøy å føle babyen utvikling. Han er allerede på vei!

Kilde: Ullevål Kiropraktorene -https://www.ullevalkiropraktor.no/baby-magetid/

FØlg oss på facebook
#
hits