Skurv i hodebunnen hos baby.

Skurv i hodebunnen hos baby – også kalt melkeskurv

Skurv hos spedbarn er ikke farlig. Men hva er det og skal du gjøre noe med det?

Hva er skurv?

Skurv (infantil seboreisk eksem) er belegg i hodebunnen hos spedbarn og småbarn. Det forekommer som oftest hos babyen før den er to måneder, og vil normalt sett forsvinner etter noen måneder. Denne type skurv blir også kalt melkeskurv.

Melkeskurv er døde hudceller og fett fra talgkjertler som legger seg i hodebunnen på babyen, og utseendemessig kan det ha en gulhvit farge og se ut som flass. Som regel er det hodebunnen som rammes hos spedbarn, men det kan imidlertid også komme på nakke, bak ører, armhuler og underliv.

Er det plagsomt for babyen?

I motsetning til eksem er ikke melkeskurv plagsomt for barnet. Skurv klør lite eller ingenting. Dersom man er usikker på behandling, eller om huden til barnet er rød, irritert og skurven er på nakke og ansikt i tillegg til hodebunn bør man konsultere med lege eller helsestasjon.

Årsaker og behandling

Årsaken til er ikke kjent. Det ikke smittsomt og det har ingenting med hygiene å gjøre. Enkelte eksperter har ment at skurv skyldes overstimulerte talgkjertler, etter hormonpåvirkning fra mor til foster i siste del av svangerskapet. Det forsvinner vanligvis av seg selv og er en ufarlig tilstand for barnet. Det vil altså som regel gå over av seg selv etter noen måneder. Lette tilfeller av skurv trenger ikke behandling. Man skal ikke plukke eller pirke på skorpene. Du kan smøre hodebunnen med nøytral olje og ta på en tynn lue før du vasker hodebunn med lunkent vann. Her er det snakk om skånsomme bevegelser, du skal ikke gni i barnets hodebunn. Videre kan du børste gjennom håret med en myk børste.

Dersom du mener at babyen din har behov for behandling, ta kontakt med barnets lege.

Kilder : Lommelegen, Apotek1.

FØlg oss på facebook
#
hits