Babymat, de første smaksprøvene

Den første babymaten

25.01.2018

Babymat og de første smaksprøvene er ganske enkelt å lage hjemme selv. Du kan lage mos av ulike grønnsaker som du gir i starten, en liten teskje er nok. 

Babymat og den første grøten

I Norge er det tradisjon å gi babygrøt som den første babymaten. Det er enkelt og raskt og lage. Vi hører ofte at grøt fra butikken er tilsatt ekstra jern som små barn trenger. Du finner også jern i blant annet kjøtt, lever, linser, bønner, cashewnøtter, kakao, eggeplomme og sesamfrø. Du har altså alternativer til jernrik kost for babyen bortsett fra grøt fra butikk.

Her kan du lese mer om Jernrik mat til babyen din.

Babygrøt

Om du vil lage grøt til babyen selv, kan du for eksempel bruke:
  • Havre
  • Hirse
  • Bokhvete
  • Quinoamel

Det er ikke alle babyer som er glad i grøt. Babyen må heller ikke spise grøt for å få i seg næringstoffene h*n trenger. Dere kan prøve dere forsiktig frem med ulike matvarer. Men det er viktig å vite hvor mye mat du kan gi i starten og du må vite at babyen er klar for fast føde.

Her har du en liten oversikt over hva du kan gi som den første babymaten. I starten holder det med små smaksprøver av mos og da med så lite som en teskje om gangen. Du kan lage mos av kokte grønnsaker og tilsette litt smør for å tilsette en fettkilde. Fett hjelper kroppen å ta opp næringsstoffene.

Grønnsaker

Grønnsaker er mildt for magen og disse grønnsakene egner seg spesielt godt til de aller første smaksprøvene:

Om barnet ditt har problemer med luft i magen kan det være greit å vente litt med disse grønnsakene da de kan gi luft i magen og skape litt ubehag for en umoden tarm.

Frukt

Det kan være fint å basere mesteparten av maten på grønnsaker da frukt har en naturlig søt smak. Babyen skal venne seg til ulike smaker, bittert, surt og salt. Frukt er ofte noe babyen liker fordi vi allerede er tilvendt den søte smaken fra fødselen og gjennom morsmelk.

Noen av disse fruktene har også mageregulerende egenskaper. Aprikoser og svisker kan virke avførende på magen. En brungul banan har løselig fiber og sødme og en grønngul banan kan virke mer forstoppende på en liten babymage.

Milde frukter som egner seg til smaksprøver:

Du kan også tilsette litt fett i frukt. Det hjelper kroppen til et mer stabilt blodsukker og tar hjelper til med å ta opp vitaminer.

Gode fettkilder: Kokosolje og kokosmelk passer fint til frukt og en liten teskje er nok. Avokadoen inneholder allerede en del fett og er i seg selv en god fettkilde. Avokadoen passer godt sammen med banan, Avokado- og bananmos.

Besøk ABCbabymat for mer informasjon og tips om babymat.

FØlg oss på facebook
#
hits