Baby med tåteflaske

En flaskemammas beste tips til flaskemating

23.09.2017

Gikk ikke ammingen som du hadde håpet. Måtte du motvillig legge den på hylla? Delammer du og supplerer med flaske for at babyen skal bli mett?

Først og fremst: du er ikke en dårlig mor, og barn vokser seg store og sterke på morsmelkerstatning også! Det viktigste er tross alt at de får i seg næring og at de har en mamma med overskudd til å ta godt vare på dem. Ikke fortvil når du hører andre mødre si ”det er så enkelt med amming, bare å slenge ut puppen”. Flaskemating krever mer planlegging, men når du først har fått orden på rutinene, går det som en lek. Her er mine tips for å gjøre hverdagen som flaskemamma litt enklere.

Hvilken morsmelkerstatning skal jeg velge?

 • Morsmelkerstatning (mme) finnes både som pulver som blandes med vann og drikkeklar på kartong. Sistnevnte koster mer, men er lettvint når man har babyer som drikker små mengder.
 • Åpnet kartong holder ett døgn i kjøleskap, mens mme man blander selv må lages fersk til hvert måltid.
 • Drikkeklar mme kan gis romptemperert, men de fleste babyer foretrekker melk som holder kroppstemperatur. Da slipper også de små magene å bruke energi på å varme opp igjen melken i magesekken.
 • Det finnes ulike produsenter av morsmelkerstatning og ulike typer tilpasset barnets alder. Her må man nesten bare prøve seg frem.
 • Følg alltid anvisning på pakken når du lager mme. Nan og Hipp skal blandes på rundt 40 grader, men noen typer skal blandes på 70. Kjøl deretter raskt ned til kroppstemperatur, for eksempel ved å holde flasken under rennende kaldt vann.
 • Opplever du at babyen din gulper voldsomt mye eller får hard mage, kan det være verdt et forsøk å bytte mme. Det finnes også melkefri mme for barn med melkeallergi/-intoleranse, men dette bør prøves ut i samråd med lege.

Hva trenger jeg av utstyr til flaskemating? 

Flasker

Det er en jungel av flasker, og barn har ulike preferanser, så her gjelder det å prøve seg frem. I ”startpakkene” fra matbutikker og apotek følger det ofte med flasker, så et tips kan være å starte med å teste disse. Selv har jeg vært veldig fornøyd med flasker med ”anti-kolikk” funksjon fra Dr. Brown’s som skal motvirke at melken renner så fort og at barnet sluker mye luft.

Om du delammer kan det være verdt å teste ut langsom flaskemating, les mer om dette på Ammehjelpen. Hvor mange flasker du trenger kommer an på hvor ofte du ønsker å vaske og sterilisere, men du burde minimum ha to, så har du en i reserve. Selv har jeg 16 flasker til mine tvillinger, så jeg bare må vaske og sterilisere én gang i døgnet.

Flaskebørste

Det følger gjerne med piperensere når man kjøper flasker, men disse går fort i stykker. På babybutikker og enkelte matbutikker/apotek selger de egne flaskeoppvaskbørster med smal bust til rengjøring av flasker og tuter.

Vannkoker

Vann som benyttes til å lage mme skal være kokt opp og deretter avkjølt til rett temperatur (som regel rundt 40 grader). Vannkoker gjør at du sparer tid. Noen synes det er praktisk med termostatstyrt vannkoker. Da kan du koke opp vannet, la det avkjøle seg og sette på 40 grader når du skal lage mat. Eventuelt kan man investere i en flaskevarmer. Men dette er ”nice to have” og ingen nødvendighet.

Termos og doseringsbokser

Kjekt å ha når man skal lage mat på tur, mer om dette lenger ned. Tips! For å få nøyaktig mengde mme, bruk baksiden av en kniv til å stryke av toppen av måleskjeen.

Blandemaskin

Jeg har investert i en egen morsmelkserstatnings-blandemaskin fra Baby Brezza (ja, det finnes!). Den varmer opp vannet til 40 grader og blander pulver og vann. Den koster en del, og er absolutt ikke nødvendig, men herregud, så deilig det er å bare kunne trykke på en knapp når man skal opp og lage flasker midt på natten.

Sterilisator

Det er fullt mulig å sterilisere flaskene ved å bruke en god gammeldags gryte. Men en mikrosterilisator eller elektrisk sterilisator gjør det hele mye enklere og raskere. Du heller i litt vann, slenger oppi utstyret, trykker på en knapp og vipps noen minutter senere er alt klart. Og det beste er at du ikke trenger å henge over grytene, eller i verste fall glemme en kjele på komfyren eller brenne deg når du heller av det varmet vannet etterpå.

Flaskestativ

Heller ikke nødvendig, men fordelen er at flaskene tar opp mindre plass på kjøkkenbenken og tørker raskere.

Kjøkkenvekt

Om du har en kjøkkenvekt kan du bruke denne til å måle opp riktig mengde vann. 1 gram tilsvarer ca 1 milliliter. Men du klarer deg også fint med millilitermålet på flasken.

Hygiene og sterilisering

Hygiene er superviktig! Vask alltid hendene, eller bruk eventuelt håndsprit før du lager mat. Flasker og tilbehør skylles i kaldt vann etter bruk og vaskes med mildt såpevann før det steriliseres for å drepe melkebakterier. De fleste steriliserer flasker til barna er mellom fire og seks måneder. Etter det er det tilstrekkelig å vaske flaskene på høyeste temperatur i oppvaskmaskinen. Flasketutene bør vaskes for hånd og steriliseres hele flaskeperioden. Her kan du lese Mattilsynets råd for tilberedning av morsmelkerstatning.

Flaskemating på tur

For å gi mat når du er ute av huset trenger du:

 • Antibac
 • Gulpekluter og smekker
 • Nok flasker! Skal jeg være ute en hel dag beregner jeg tre flasker per barn. Flaskene fyller jeg med kokt avkjølt vann
 • Doseringsbokser med mme
 • Kokt varmtvann på termos (lurt å forhåndsvarme termosen med kokt vann, da holder den best på temperaturen)

For å få riktig temperatur på vannet blander jeg rundt 2/3 kokt avkjølt vann og 1/3 kokt varmtvann. Test på håndleddet – vannet skal være bittelitt varmere enn kroppstemperatur. Deretter har jeg oppi mme-pulver fra doseringsboksen. Snurr flasken eller rist forsiktig for å få pulveret til å løse seg opp. Hvis vannet har vært lenge på termosen, kan du ha behov for litt mer varmtvann for å få rett temperatur (hell da av litt vann og topp opp med mer varmtvann).

Har du flere spørsmål om morsmelkerstatning eller flaskemating vil jeg tipse om Facebook-gruppen Flaskebarna Norge. Der kan du spørre om råd og dele erfaringer med andre flaskemødre.

FØlg oss på facebook
#
hits