Ullvask

Slik fjerner du flekker på ulltøy og lammeskinn

20.03.2017

Det er bare å forberede seg på det. Før eller senere vil du eller babyen skitne til de fine, myke ullklærne, lammeskinnet eller noe annet som virker vanskelig å få rent.

 

Kanskje er det ikke så store flekken, men det kan også være at det er heeelt krise! Hva gjør du? Må det kastes? Kan det reddes? Og hvordan? Jeg vil anbefale at du har lest denne saken før det skjer, så går det kanskje helt fint.

 

Førstehjelp

Det meste kan vaskes, og det er ofte hvordan og hvor raskt du vasker plagget eller lammeskinnet som er nøkkelen til om du vil lykkes. Uansett hva som er blitt sølt så er det verdt et forsøk! Her er en liten guide til håndtering av ull.

 

Det smarteste du gjør er å ikke la det vente til senere. Når skaden er skjedd, så ta plagget av barnet og skyll vekk flekken i kaldt eller lunkent vann. Kaldt fordi mange flekker binder seg i plagget om du bruker varmt vann.

 

Ikke gni mer enn nødvendig, da river du nemlig opp ullfibrene, skyll så godt du klarer. Hvis du ikke kan ta av plagget, så prøv med en våt klut. Ikke la plagget eller lammeskinnet ligge i bløt.

 

Produkter tilpasset ullvask

Bruk produkter tilpasset ull. Lillelams flekkfjerningsspray til ull og silke er en god venn. Har du denne for hånden kan du spraye litt på flekken, om den ikke gikk vekk når du skylle plagget/lammeskinnet og la sitte på i 15 min. før du vasker det.

 

EF4A2028

Om du ikke allerede har sjekket vaskeanvisningen, så gjør det nå. Lillelam sine produkter kan vaskes i maskin på 40 grader og tåler også tørketrommel med ullprogram. Ikke alle plagg gjør det, så sjekk vaskelappen for å være helt sikker. De fleste lammeskinn kan også vaskes i maskin, men kanskje ikke å mer enn 30.

 

Lillelam har også et eget flytende vaskemiddel for ull, ullfelle (lammeskinn) og silke som er PH-nøytralt, uten enzymer og blekemidler.

 

Kort forklart; et vaskemiddel som ikke er egnet for ull kan skade fibrene i slik at de går i oppløsning og etter hvert lager hull i plagget. Ullen bevarer også sine naturlige egenskaper best om det blir vasket riktig.

 

Håndvask

Du kan vaske for hånd, men Lillelam anbefaler faktisk at du vasker plaggene i maskin på ullprogram.

 

Best resultat får du om du også bruker et egnet vaskemiddel. Da er du garantert rett temperatur, maskinen sørger for å skylle ut alle såperester og sørger også for å presse ut så mye fuktighet som mulig slik at plagget tørker raskere og du ikke skader det ved å «vri opp» det opp på manuelt vis.

 

Men, har du ikke maskin for hånden, er det bedre å vaske for hånd enn å ikke vaske/eller vente med å vaske det. Er det et hjemmestrikket plagg i veldig fin ull så vær forsiktig med å klemme og vri for mye. Det er faktisk bevegelsen som krymper ulla og ikke temperaturen på vannet! Press ut så mye vann du klarer uten å vri, plagget må ikke henges opp søkkvått.

 

Lammeskinn kan du vaske for hånd ved å rett og slett bare legge skinnet i dusjen og gni det inn med såpe. Er det flekker på skinnet har du full kontroll på at det som skal fjernes faktisk fjernes.

 

Skyll skinnet godt, press ut vannet ved å rulle det i håndklær og legg til tørk over et tørkestativ. Når skinnet begynner å tørke kan du gre det med en grov kam eller børste for å få ulla til å reise seg igjen.

 

Maskinvask

Følg vaskeanvisningen og bruk ullprogram. Vask helst med ikke mer en halvfull maskin så ikke plaggene gnisser mot hverandre. Det samme gjelder om du bruker tørketrommel. Og selvfølgelig, vask med lignende farger.

Etter å ha testet begge vaskemetoder på lammeskinnet likte jeg håndvask i dusjen bedre enn maskin, men det kommer selvfølgelig an på hvor skittent skinnet er.

 

EF4A2024

FØlg oss på facebook


#
hits