Råd

Når et «godt råd» blir direkte uforsvarlig

19.05.2017

I dag leste jeg noe svært urovekkende på en facebookgruppe. Noe som gjorde meg mildt sagt provosert, og ikke minst bekymret!

«Et kjerringråd»

Det var en ung jente som spurte om råd angående sin 2 uker gamle baby som kun spiste mme. og hadde i følge henne fått fått forstoppelse. I mangel av bedre ting å gjøre på leste jeg meg nedover kommentarfeltet. Det ene etter det andre rådet dukket opp.

Jeg leste videre… ”Et kjerringråd er å stappe en liten bit med såpe opp i babyens rompe.”
HÆ?!!! En såpebit i babyens rompe? Ord kan ikke beskrive hvor forbanna jeg ble. Hvordan er det mulig å gi et slikt ”råd” ? Hvordan ville du likt å få en såpebit opp i rompen?!

Når ”rådene” kan være helseskadelige

Flere av rådene som var gitt var ekstremt uforsvarlig, jeg følte jeg måtte si noe. Jeg skrev derfor en kommentar hvor jeg ba administrator om å slette denne tråden, med begrunnelse i at enkelte av rådene kunne være direkte helseskadelig for babyen.

Kommentaren min ble raskt slettet, men administratorene gjorde imidlertid en ”rensejobb»” og slettet de verste rådene.

Så. Hvor vil jeg med dette? Jo, det får meg til å tenke over hvordan vi oppfører oss på internett. Fortvilte mødre spør om råd i alle disse facebookgruppene, og de sluker kanskje informasjonen helt ukritisk.

Absolutt all informasjon er tilgjengelig

Informasjonsflyten er ekstrem i dag. Det er to klikk på google og du kan lese tusenvis av andre sine erfaringer på godt og vondt. Da jeg var gravid frarådet jordmoren min meg å lese på Kvinneguiden sine forum. Jeg klarte jo ikke å motstå, og dette førte nok til mer bekymringer enn nødvendig. Nå som det florerer med ulike facebookgrupper for gravide og mødre, er informasjonen mer tilgjengelig enn den noen gang har vært.

Så jeg stiller meg undrende til om det egentlig er sunt å sitte med all denne informasjonen. Er det ikke bedre å noen ganger få finne ut av tingene selv, i stedet for å se på hva alle andre gjør? Og er det egentlig mulig å ikke bli påvirket når vi er to klikk unna å få flere tusen andre sine erfaringer og råd?

Men det har jo noe positivt ved seg også

All informasjonsflyten har jo selvfølgelig positive sider ved seg også. En kveld for eksempel, så hadde jeg kjempe vondt i det ene brystet. Jeg beskrev smerten og spurte om hva dette kunne være på Ammehjelpen sin facebookgruppe og fikk svar og råd om hva jeg burde gjøre. Det viste seg at det var en brystbetennelse på gang. Da fikk jeg vite at det var viktig å få ut melken på det vonde brystet.

Hadde det ikke vært for tilgjengeligheten til informasjon hadde jeg heller aldri funnet en smokk som passet perfekt til min lille jente som har stort sugebehov ved sovetid.

Er dine råd nyttige og relevante?

Så ja, det er klart det er positive aspekter ved at informasjonen er så lett tilgjengelig som den er i dag. Men så har vi også disse negative tingene, som at folk spyr ut alt de vil uten å tenke seg om.

Tenk deg om to ganger før du kommenterer og gir råd på et innlegg hvor mødre spør om råd. Er dette gode råd? Er dette noe du har kompetanse til å gi råd om eller er det kanskje best å be vedkommende om å ta kontakt med lege?

Vi må fortsette å dele erfaringer, det er veldig verdifullt! Men, det bør være gjennomtenkte svar og råd vi gir til folk. Ikke be noen putte såpe i rompa på en baby – vær så snill!

Bæresele, bæresjal, eller barnevogn? Velg det som passer deg og babyen best!
Bæresele, bæresjal, eller barnevogn? Velg det som passer deg og babyen din best!
FØlg oss på facebook
#
hits