nyfødt baby

Barseltiden – 10 ting jeg ville gjort annerledes

Barseltiden. Den magiske tiden som det snakkes så mye om blant gravide. For mange blir den det motsatte av magisk, mens andre rett og slett ikke fikk med seg at den kom og gikk.

Barseltiden

Du er barselkvinne de første seks ukene etter fødsel. Disse seks ukene er proppet med følelser, tanker, håp og forventninger. Mange ante ikke hva de gikk til, og endte opp med å få et realt sjokk. Andre hadde store forventninger til hvordan det skulle være, og opplevde at det ikke ble slik som de hadde sett det for seg i det hele tatt.

Selv syns jeg tiden både fløy og sneglet seg forbi på en gang. Noen dager var helt grusomme, mens andre dager kjente jeg virkelig på mestringsfølelsen.

Den aller første dyrebare tiden ..
Den aller første dyrebare tiden…

Ting jeg ville gjort annerledes

Når jeg nå tenker tilbake på barseltiden, er det absolutt ting jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes. Prioritering som skulle vært omgjort, og tid som skulle vært brukt på en annen måte.

Om jeg kunne gjort 10 ting anderledes under barseltiden hadde det vært følgende:

1. Ikke brydd meg om hva andre tenkte og mente

Jeg brukte alt for mye tid på å kverne om hva andre tenkte og mente om måten jeg gjore ting på. Jeg ville være perfekt. Det var altså ikke så lett som jeg trodde.

2. Bedt om mer hjelp fra mann og annen familie

Jeg skulle ønske jeg hadde bedt om mer hjelp fra mannen og annen familie. Om så bare en halvtime til dusj og toalettbesøk på egenhånd. Men jeg skulle fikse alt selv. Jeg var som 2-åringen min; «gjøre sjøøøl!»

3. Takket mer ja til den hjelpen jeg ble tilbudt

Det var absolutt ingen mangel på tilbud om hjelp. Særlig ikke fra min mann og min mor. Men som nevnt over; «gjøre sjøøøl!»

4. Ikke brydd meg så mye om at hus og heim skulle være på stell

Huset skulle absolutt være presentabelt for uventet besøk av venner og familie til en hver tid. Jeg må nesten le når jeg tenker tilbake på det. Jeg tipper at ingen i det hele tatt hadde tenkt to ganger over at skittentøyskorgen var full, eller at noen tallerker sto i vasken.

5. Ikke tydd til dr. Google

Jeg skulle ønske jeg hadde latt vær å google hver minste ting. Du kan jo regelrett bli helt sprø av slik selvdiagnostisering. Et enkelt tilfelle av svetteutslett, blir fort til nærmest dødelige tilstander.

6. Ikke tatt alt jeg leste på ulike mammaforum så bokstavelig

Det finnes skjelden EN fasit.

7. Stolt på at smertene i underlivet kom til å forsvinne

Herremann så redd jeg var for at alt håp var ute. Kom det alltid til å gjøre så vondt? Hvordan så det egentlig ut der nede nå?

Jeg hadde grusomt vondt de første ukene, og trodde på et tidspunkt at det kom til å være slik for alltid. Jeg var livredd for infeksjoner og andre komplikasjoner. Det ble mange unødige besøk hos gynekologer.

8. Brukt mer tid i sengen samme med babyen

Jeg skulle ønske jeg hadde benyttet mer tid i sengen sammen med babyen. Bare kost oss med hudkontakt og nærhet. Tittet lenge på hverandre og kost i evigheter.

Det ble fort slik at jeg følte at jeg måtte komme meg opp og ut. Jeg måtte fylle dagene. Det skulle stimuleres, ernæres og underholdes.

Baby som sover på skulder
Kosemose, lille venn…
9. Tatt flere bilder

Tiden fløy. Jeg tok jo bilder, men alt for få. Han var jo så liten, og man glemmer så fort. Det skjedde nye ting hver dag, og man var travelt opptatt hele tiden. Men stopp tiden litt. Forevig øyeblikkene så ofte du kan.

10. Stolt mer på meg selv og mine avgjørelser

Sist men ikke minst så skulle jeg ønske jeg hadde stolt mer på meg selv og mine egne avgjørelser.

Det er godt med råd fra andre som har gått stien før deg, men stol også på dine egne tanker og følelser. Man kjenner sitt barn best selv og er man sensitiv for barnets signaler, så har man allerede kommet langt. Ha tro på deg selv, og på at du er en god mamma.

Hvordan opplevde du din barseltid? Er det noe du skulle ønske du hadde gjort anderledes? 

FØlg oss på facebook
#
hits