ammerådene

Ammerådene man ikke fikk

17.07.2017

For mye informasjon eller for lite informasjon. Det er veldig mange ammeråd der ute, og det er lett å gå seg litt vill. Det hele kan føles litt overveldende.

Man går kanskje fra tanken om at det er jo bare å klaske babyen på puppen, til følelsen av at dette kommer aldri til å gå. Selv slet jeg veldig de tre første månedene, da hun var veldig liten og svak. Det var noen enkle råd som reddet ammingen for meg, og jeg endte opp med å amme til hun var 2 år. Det er ikke alle som får disse rådene, derfor vil jeg svært gjerne dele de med dere i dette innlegget.

5 enkle ammeråd

Slapp av, lytt til mammahjertet

Stress kan ødelegge ammingen totalt. Melken vil komme, du må gi det tid og kroppen må gi signaler på at den slapper av.

Beste ammegrep:

Ta tak i siden på brystet, litt langt inne, og press brystet flatere, slik at du får en tut. Da er det lettere for barnet å få et skikkelig suge grep. Hele det mørke området rundt nippelen skal inn i munnen.

Beste ammestilling:

Legg barnet vertikalt på magen din, mage mot mage. Len deg tilbake eller ha liggende stilling. Instinktet til barnet vil være å krype oppover og finne brystet. Barnet vil da få et veldig naturlig grep.

Beste måten å øke produksjonen:

Mange begynner å stresse når melken ikke kommer. Det finnes en nesespray som kan hjelpe med dette, spør legen din eller jordmoren din. Den kan gjøre underverker for å starte produksjonen. Ellers er det øke-døgn, døgn der en legger til oftere, eller pumper oftere for å øke produksjonen. Spis godt og få i deg masse væske. Fokuser kun på deg og barnet disse dagene. Andre ting som kan hjelpe er å spise havregryn (havregrøt f.eks). Å gjespe flere ganger når en skal amme gir også kroppen signal på at du slapper av, og det kan hjelpe å få produksjonen i gang.

Brystskjold:

Mange er skeptiske til bruken av dette, da de mener det kan ødelegge for å lære barnet riktig sugegrep. Men om barnet sliter med å få tak er dette gull verdt å prøve. Det sparer mor for mye smerte ved feil suge tak, og gjør det lettere for barnet å få tak. Da er man i alle fall i gang, og kan få opp produksjonen. Så kan man øve på riktig suge tak sakte men sikkert når produksjonen er bedre og barnet større og sterkere. Det går fint å venne barnet av brystskjoldet etterhvert.

Mamming er viktigere enn amming

Disse enkle grepene reddet ammingen for meg. Jeg var veldig heldig som fikk disse rådene. Men det viktigste rådet er faktisk det øverste. Slapp av og lytt til mammahjertet. Ikke la deg stresse av omstendighetene. Det er mye god hjelp å få. Og om det skulle være problemer, og du føler du har prøvd alt,  er mamming viktigere enn amming. Ta vare på deg selv. Du må kjenne selv på når det er på tide å kaste inn håndkleet. Og det er ingenting å skjemmes over. Men bare vit at det er hjelp å få, og at noen sin vei for å klare å amme er røffere og mer tidkrevende enn andre sin. Men det er fullt mulig.

Riktig sugetak er viktig for både mor og barn. Det er flere gode verktøy for å lære riktig teknikk.

Les også: Samsoving og amming
FØlg oss på facebook
#
hits